Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Namirnice koje vas štite od raka dojke – Za žene ali i muškarce – Odabir namirnica koje preveniraju rak dojke

Način života jedan je od ključnih faktora zdravog tijela ili postupka ozdravljenja u slučaju bilo koje bolesti. On je od posebno velike, gotovo presudne, važnost kod određenih kancerogenih bolesti poput raka dojke kojeg možemo izbjeći pravovremenom prevencijom i izliječiti ukoliko se ta zloćudna bolest otkrije na vrijeme.

Donosimo popis namirnica za koje se smatra da mogu prevenirati rak dojke.

Iako se smatra da rak dojke pogađa samo žene, to nije istina, pa savjetujemo i muškarcima da se pripaze.

Kako bismo bolje razumjeli kakva je to bolest potrebno je znati da se rak razvija niz godina pod utjecajem faktora u koje spada i hrana te genetskih predispozicija. Izbor namirnica, način pripreme hrane i dugoročni način ponašanja prema jelu i piću imaju golem utjecaj na pojavu raka, pogotovo ako su isključeni genetski čimbenici.

Iako se sa sigurnošću ne zna koja hrana osigurava najbolju zaštitu od zloćudnih bolesti, znanstvenici su otkrili vezu između određene hrane i razvoja raka. Tako štetne tvari koje se još nazivaju i slobodni radikali kolaju po cijelom organizmu i razaraju DNK, što potiče razvoj kancerogenih stanica.

U nastavku je popis namirnica koje dobro djeluju kao prevencija raka dojke

Sustav obrane od slobodnih radikala nalazimo u antioksidantima koji štite zdrave stanice i pomažu tijelu izlučiti štetne tvari.

Vitamini C, E i beta-karoten (preteča vitamina A) poznati su antioksidanti koje nalazimo u voću i povrću.

Vitamin C pronalazimo u citrusima (naranče, grejp, limun…), bobičastom voću, rajčici, krumpiru, brokuli, kiviju, kupusu, žutoj paprici i prokulici.

Vitamin E je vitamin jako dobro zastupljen u orašastim plodovima i sjemenkama, kikiriki maslacu, kelju, jajima te u ulju pšeničnih klica.

Beta-karoten se nalazi u mrkvi, špinatu, kelju, tikvi i marelici.

Polifenoli u zelenom čaju imaju antioksidativna svojstva, što može objasniti činjenicu da Japanci rjeđe obolijevaju od raka.

Češnjak i lukovice, poput luka i poriluka, bogati su sumporom koji ima antioksidativan i antikancerogen učinak.

Kako biste spriječili rak dojke ili suzbili njegov rast, jedite masnu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama (skuša, haringa, losos, srdela) i jednostruko nezasićene masne kiseline tipa omega-9 kojih ima u maslinovom ulju.

>> Pročitajte na temu – Rak dojke

Zasićene masti životinjskog podrijetla svedite na minimum kao i omega-6 masne kiseline koje nalazimo u kukuruznom i repičinom ulju te margarinu.

Stručnjaci procjenjuju kako je oko 20-60 posto smrtnih slučajeva uslijed raka uvjetovano načinom prehrane i pogrešnim stilom života pa uz gore navedene smjernice uključite i tjelesnu aktivnost ili vježbanje u onom intenzitetu koje vaš organizam može podnijeti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...