Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Cimet kao lijek ili kao začin – Osim što je poznat kao začin, cimet se kroz povijest koristio i zbog svojih ljekovitih svojstava

Cimet je jedan od najstarijih i dobro poznatih začina. Pored toga, cimet se kroz povijest koristio i zbog svojih ljekovitih svojstava.

U drevnom Egiptu koristio se kao lijek, aroma u pićima i za balzamiranje, a bio je skuplji od zlata.

U srednjem vijeku je uz đumbir bio osnovni sastojak u kulinarstvu. Potrebe su bile tolike da su pokrenule i brojna istraživačka putovanja. Danas je najveći izvoznik cejlonskog cimeta Meksiko, gdje se koristi u napicima kao što je kava, topla čokolada ili čaj.

Koliko je cimet poznat govori i činjenica da se spominjao i u Starom zavjetu. Zabilješke o njemu postoje u egipatskim, grčkim i rimskim rukopisima. Moderna znanstvena istraživanja su potvrdila pozitivne učinke cimeta na mnoge bolesti.

Danas znamo da cimet može pomoći kod gastritisa, dijabetesa, povišenog kolesterola, gljivičnih i bakterijskih infekcija te još nekih drugih bolesti.

Dvije vrste cimeta – cejlonski i kineski cimet

Cimet je začin koji se dobiva od cimetovca, malog grmolikog drva iz porodice lovora. Kora i lišće su aromatični, a cvjetovi imaju neugodan miris. Mlade se grane režu nakon čega im se guli kora, pa se unutrašnji dio kore suši i oblikuje u štapiće crvenkasto-smeđe boje. Najmanji štapići umeću se u veće, a zatim se jednoliko režu. Danas se, zbog velike potražnje, grm cimetovca uzgaja u gotovo svim tropskim regijama u svijetu.

Spomenuli smo dvije vrste cimeta. Trebate znati da nije svaki cimet ljekovit. Koja je razlika?

Ljekoviti se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees.Ta vrsta cimeta (cejlonski cimet) potječe sa područja  Šri Lanke.

Sličan sastav ima kasija (kineski cimet), koji se proizvodi od Cinnamomum cassia Blume. Ta biljka je porijeklom iz Burme. On se najčešće prodaje u našim trgovinama, ali nije ljekovit kao cejlonski cimet.

Ljekovita svojstva cimeta

U prošlosti se cimet uvelike koristio kao prirodan lijek za mnoge tegobe, a i moderni znanstvenici danas su dokazali njegovo blagotvorno djelovanje.

Danas znamo da cimet pomaže kod upala i infekcija, suzbija širenje leukemije i limfoma, ublažava probavne smetnje, regulira količinu šećera u krvi, pomaže u mršavljenju, ublažava reumatske bolove, poboljšava aktivnost mozga, smanjuje količinu lošeg kolesterola, uklanja gljivične infekcije te ublažava menstrualne tegobe.

Cimet sadrži visoke razine antioksidansa i fenola, koji pomažu kod infekcija. Antioksidansi iz cimeta stabiliziraju razinu šećera u krvi i smanjuju žudnju za ugljikohidratima.

Istraživanja dokazuju da uzimanjem samo pola žličice cimeta na dan možemo smanjiti ukupnu količinu lošeg kolesterola u krvi.

Cimet možete koristiti u ublažavanju boli prouzrokovane artritisom.

U istraživanju koje je provelo Sveučilište u Kopenhagenu, pacijenti koji su svako jutro prije doručka uzimali pola čajne žličice cimeta u kombinaciji sa žličicom meda već su nakon tjedan dana osjetili značajno smanjenje boli uzrokovane artritisom, a nakon mjesec dana mogli su hodati bez boli.

Istraživanje koje su proveli znanstvenici u Američkom institutu za poljoprivredu dokazuje da cimet suzbija širenje leukemije i kancerogenih stanica limfoma.

Cimet ima zadivljujući učinak na uporne gljivične infekcije, koje su često otporne na lijekove.

Istraživači na Kanzaškom sveučilištu ustanovili su da je cimet djelotvoran protiv bakterije E. coli.

Zbog njegovih baktericidnih svojstava možete ga koristiti i kao prirodni konzervans.

Dodajte ga hrani, a on će svojim djelovanjem spriječiti njezino kvarenje i stvaranje bakterija.

Cimet se često koristi u žvakaćim gumama, jer je dobar osvježivač i uklanja loš zadah, koji je također najčešće uzrokovan bakterijama.

Istraživanje na Sveučilištu u SAD je pokazalo da miris cimeta stimulira aktivnost mozga.

Dokazano je da cimet pomaže kod stresa i gubitka pamćenja. Mirisanjem cimeta možete poboljšati moždane funkcije i raspoloženje. U ove svrhe najbolje je koristiti eterično ulje cimeta.

Ukoliko želite izgubiti suvišne kilograme, isprobajte kombinaciju meda i cimeta.

Pomiješajte žličicu meda s pola žličice cimeta. Mješavinu prokuhajte u količini vode koja odgovara jednoj šalici kave.

Napitak podijelite u dva dijela: prvi dio popijte ujutro natašte, pola sata prije doručka, a drugi pola sata prije odlaska na spavanje. Rezultat ćete primijetiti već nakon dva tjedna.

Kako se koristi cimet u liječenju?

Cimet na našem tržištu dostupan je u obliku praha ili štapića. Možete ga dodavati kolačima, voćnim salatama, umacima, napitcima i kompotima.

Ovaj začin možete koristiti i kao dodatak prehrani, uzimajući kapsule s prahom cimeta.

Posebna mješavina cimeta i meda koristi se kao lijek za srčane bolesti, artritis i prehladu. Više o tome pročitajte ovdje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...