Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Četiri dobra razloga za piti zeleni čaj

Ljudi već stoljećima uživaju u zelenom čaju. Iako je odavno poznato da koristi zdravstvenom statusu, znanstvenici su tek u nekoliko zadnjih godina počeli dokazivati te tvrdnje. Ako želite poboljšati svoje zdravlje to možete učiniti ispijanjem zelenog čaja. Ta vrsta čaja ima mnoge zdravstvene prednosti, a izdvojit ćemo one najvažnije.

Zeleni čaj je jako zdrav, spominjali smo to već dosta puta.

Sada ćemo objasniti zbog čega je zeleni čaj tako dobar, i koji su razlozi da ga pijete. Naravno ne treba pretjerivati, pa u nastavku teksta pročitajte kada je dobro piti zeleni čaj, u kojim količinama, i kako će vam to pomoći.

Osim što ga pijemo kao ukusni topli napitak, da uživamo u njemu, zeleni čaj nam može pomoći protiv određenih zdravstvenih tegoba. Može prevenirati određene bolesti, kao i zaliječiti neke koje već imamo.

Ako vam to sve nije dovoljno, pročitajte o ljekovitom zelenom prahu ove biljke. U Japanu se i danas pije, u ceremonijama, ili kao vrijedan prirodni lijek – zove se Matcha čaj.

Smanjuje rizik od hipertenzije – studija objavljena u časopisu Archives of Internal Medicine pokazala je da redovita konzumacija zelenog čaja snižava krvni tlak. U tom istraživanju, sudionici koji su pili najmanje 120 mililitara zelenog čaja dnevno smanjili su rizik za dobivanje visokog krvnog tlaka za 46%. Oni koji su konzumirali više od 600 mililitara dnevno smanjili su taj rizik za čak 65%.

Snižava kolesterol – studija o tome objavljena je u časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Naime, ona je dokazala da zeleni čaj uzrokuje značajno smanjenje ukupne razine kolesterola u krvi, pogotovo onoga štetnoga koji može dovesti do bolesti srca. Studija je također pokazala da zeleni čaj ne utječe na razinu LDL ili „dobrog“ kolesterola.

Smanjuje rizik od srčanog udara i raka – znanstvenici su proučavali odnos između ispijanja zelenog čaja i srčanog udara te nekih vrsta raka. Utvrđeno je da zeleni čaj značajno smanjuje rizik od tih teških zdravstvenih tegoba. Naime, sadrži polifenole i druge tvari koje pomažu organizmu u prevenciji srčanog udara i raka.

Dobar je za gubitak težine – pijenje zelenog čaja može pomoći ljudima koji žele izgubiti na težini. Znanstvenici su utvrdili da katehini koji se nalaze u zelenom čaju mogu pomoći tijelu u sagorjevanju masti. Ako uz ovaj čaj konzumirate neki od kofeinskih proizvoda, to će poboljšati mršavljenje. Uz to, zeleni čaj čisti tijelo od toksina i drugih štetnih tvari.

Pijte najmanje jednu šalicu zelenog čaja svakoga dana i upoznat ćete sve zdravstvene prednosti ove biljke. Što više pijete, bolje ćete se osjećati.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...