Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Četiri dobra razloga za piti zeleni čaj

Ljudi već stoljećima uživaju u zelenom čaju. Iako je odavno poznato da koristi zdravstvenom statusu, znanstvenici su tek u nekoliko zadnjih godina počeli dokazivati te tvrdnje. Ako želite poboljšati svoje zdravlje to možete učiniti ispijanjem zelenog čaja. Ta vrsta čaja ima mnoge zdravstvene prednosti, a izdvojit ćemo one najvažnije.

Zeleni čaj je jako zdrav, spominjali smo to već dosta puta.

Sada ćemo objasniti zbog čega je zeleni čaj tako dobar, i koji su razlozi da ga pijete. Naravno ne treba pretjerivati, pa u nastavku teksta pročitajte kada je dobro piti zeleni čaj, u kojim količinama, i kako će vam to pomoći.

Osim što ga pijemo kao ukusni topli napitak, da uživamo u njemu, zeleni čaj nam može pomoći protiv određenih zdravstvenih tegoba. Može prevenirati određene bolesti, kao i zaliječiti neke koje već imamo.

Ako vam to sve nije dovoljno, pročitajte o ljekovitom zelenom prahu ove biljke. U Japanu se i danas pije, u ceremonijama, ili kao vrijedan prirodni lijek – zove se Matcha čaj.

Smanjuje rizik od hipertenzije – studija objavljena u časopisu Archives of Internal Medicine pokazala je da redovita konzumacija zelenog čaja snižava krvni tlak. U tom istraživanju, sudionici koji su pili najmanje 120 mililitara zelenog čaja dnevno smanjili su rizik za dobivanje visokog krvnog tlaka za 46%. Oni koji su konzumirali više od 600 mililitara dnevno smanjili su taj rizik za čak 65%.

Snižava kolesterol – studija o tome objavljena je u časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Naime, ona je dokazala da zeleni čaj uzrokuje značajno smanjenje ukupne razine kolesterola u krvi, pogotovo onoga štetnoga koji može dovesti do bolesti srca. Studija je također pokazala da zeleni čaj ne utječe na razinu LDL ili „dobrog“ kolesterola.

Smanjuje rizik od srčanog udara i raka – znanstvenici su proučavali odnos između ispijanja zelenog čaja i srčanog udara te nekih vrsta raka. Utvrđeno je da zeleni čaj značajno smanjuje rizik od tih teških zdravstvenih tegoba. Naime, sadrži polifenole i druge tvari koje pomažu organizmu u prevenciji srčanog udara i raka.

Dobar je za gubitak težine – pijenje zelenog čaja može pomoći ljudima koji žele izgubiti na težini. Znanstvenici su utvrdili da katehini koji se nalaze u zelenom čaju mogu pomoći tijelu u sagorjevanju masti. Ako uz ovaj čaj konzumirate neki od kofeinskih proizvoda, to će poboljšati mršavljenje. Uz to, zeleni čaj čisti tijelo od toksina i drugih štetnih tvari.

Pijte najmanje jednu šalicu zelenog čaja svakoga dana i upoznat ćete sve zdravstvene prednosti ove biljke. Što više pijete, bolje ćete se osjećati.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...