Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Matcha zeleni čaj za koji mnogi nisu ni čuli

Jeste li čuli za Matcha čaj? Mnogi nisu, pa da opišemo malo ovaj ljekoviti zeleni prah koji čini čuda za naše zdravlje.

Matcha je zeleni čaj koji se proizvodi u Japanu. Metoda obrade listića ostala je i danas po tradiciji, kada se prah tučenjem pretvarao u takozvanu pjenu žada. Četiri tjedna prije nego krene priprema listića, oni se uberu, taman dok je grmlje biljke još prekriveno da se spriječi doticaj lišća sa svjetlošću.

Lišće ove ljekovite biljke, baš zbog slabog doticaja sa svjetlošću, ima tamno zelenu boju.

Nakon berbe slijede postupci parenja, i sušenja listića, te na kraju drobljenja u kamenom mlinu. Čaj koji se pravi od ovog praha vrlo je cijenjen i skup.

Danas se u Japanu Matcha čaj rabi za Cha No Yu, odnosno čajnu ceremoniju te ga koriste budistički svećenici prilikom meditacija.

Japanska poslovica kaže “Čovjek koji u sebi nema čaja, nije u stanju razumjeti istinu i ljepotu.”

Napisat ćemo par riječi na temu ljekovitog djelovanja matcha čaja

Matcha je dobro poznati čaj u Japanu. Riječ je o lijepo smrvljenom prahu od kojeg se radi čaj. Izrazito je zelene boje, a jako se puno koristi u japanskim čajnim ceremonijama. Okusom je lagan i tek pomalo gorak. Sadrži katehin, karotin i vitamine A,B,C i E. Listići za preradu matcha čaja beru se četiri tjedna prije prave berbe pa zbog takvog procesa nastaju delikatesni tamno zeleni listovi. Nakon berbe listovi se obrade na pari, prigušuju, suše i na kraju u kamenom mlinu drobe u finalni proizvod – fini zeleni prah – Matcha čaj.

Prah je izrazite kvalitete, a to potvrđuje i zanimljiva činjenica da se za izradu tek 30 grama matcha čaja, kameni mlin od granita čuva upaljenim i sat vremena.

Za razliku od normalnog zelenog čaja koji može odstajati pripremljen, matcha čaj mora uvijek biti svježe pripremljen. On se, naime, pakira u vakuum doze koje se nakon prvog otvaranja pohranjuju u hladnjak ili zamrzivač kako se svježina i dragocjeni sastojci ne bi izgubili.

Originalna matcha proizvodi se isključivo u Japanu, u poznatim pokrajinama Nishio i Uji (nedaleko Kyota). Otac matche je Sen no Rikyu, veliki japanski majstor čaja koji je u svojim pričama opisao kako se matcha priprema i ispija.

Da bi sebi pripremili matcha čaj, slijedite upute: Uzmite 1-2 grama praha matche i stavite ih u matcha šalicu i zalijte vodom od 60 stupnjeva. Čaj se miješa bambusovom metlicom (Cha-sen) dok se ne napravi pjena. Što je čvršća pjena, to je bolji čaj. Matcha se u Japanu i Europi koristila i kao dodatak nekim jelima, primjerice sladoledu, čokoladi, mliječnim napitcima i kolačima.

Par zanimljivih činjenica u vezi Matcha čaja

Matcha čaj je u biti posebno dorađen zeleni čaj. Umjesto da pijete tvari koje su se otopile u vreloj vodi, što je slučaj kod zelenog čaja, vi pijete kompletne listiće biljke koji su smrvljeni u fini prah.

Ovaj čaj ima ljekovita svojstva. Sva ljekovita svojstva klasičnog zelenog čaja su pojačana u Matcha čaju, jer pijete i u organizam unosite kompletne listiće biljke koji su pažljivo uzgajani i obrađeni prije same pripreme čaja.

Trebate znati da i Matcha čaj sadrži kofein, baš kao i zeleni i crni čaj.

Tradicionalno se u Japanu ovaj čaj koristi prilikom meditacija i drugih ceremonija. Jako je dragocjen u japanskoj kulturi.

Prah se može obogatiti okusima po želji, jer je Matcha čaj jakog, izrazitog okusa, koji podsjeća na okus trave ili špinata. Okuse možete kombinirati, pa je najbolje da to uradite po vlastitom ukusu.

Ako budete u prilici da isprobate ovaj čaj, svakako to i učinite.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...