Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Bobice smreke kao lijek

Bobice smreke jako su zdrave a uz to i dostupne na području gdje obitavamo. Saznajte malo o bobicama ove zimzelene biljke.

Zbog svojih ljekovitih svojstava, smreka zauzima posebno mjesto u narodnoj medicini.

Dobro je poznata i po tome što se dodajte u rakiju Klekovaču. Ovisno od staništa, smreka može biti patuljastog rasta ili visoka i do nekoliko metara. Raste na kamenitim i kraškim terenima, rasprostranjena je od Arktika pa do tropske Afrike.

Bobice smreke se koriste kao prirodni lijek – Svi dijelovi ove biljke su ljekoviti, no posebno se ističu njezini aromatični plodovi gorko-sladunjavog okusa. Ove malene bobice sakupljamo od jeseni do zime, te ih sušimo na vjetrovitom mjestu u tankom sloju, uz često prevrtanje lopaticom. Na isti način suše se iglice i vršci grančica, ali se prethodno sitno isjeckaju.

Smreka je izvrstan diuretik, preporučuje se i protiv kašlja, astme, želučanih bolesti, znojenja, čak i gonoreje. S obzirom na to da posjeduje antibakterijska svojstva, uspješno se koristi za liječenje infektivnih bolesti pluća. Kao diuretik regulira rad bubrega i pospješuje izbacivanje urina, pomaže probavnim organima, a koristi se i za liječenje upalnih procesa želuca i crijeva. Za glavobolju se preporučuju izdrobljeni plodovi u vidu obloge, koji se previju na čelo.

Od klekovače se prave obloge kod prehlade i reumatizma.

Eterično ulje kleke posebno je cijenjeno, jer u malim dozama olakšava iskašljavanje. Koristi se i za inhalaciju dišnih organa.

Plod smreke, odnosno bobice u sebi sadrže smolu, tanin, vosak, organske kiseline i njihove soli, kao i brojne minerale, posebno kalcij, kalij, mangan i sumpor. U 100 grama mladih izdanaka kleke nalazi se čak 97 miligrama vitamina C.

Ipak, kleku bi trebalo koristiti obazrivo, jer pretjerana upotreba može dovesti do oštećenja bubrega. Inače, osobama s osjetljivim bubrezima ne preporuča se čaj i preparati od ove biljke zbog terpentina, koji može izazvati iritacije i upalu ovog organa. Ne preporučuje se ni trudnicama jer može dovesti do kontrakcija maternice.

Čaj i sirup od smreke – Čaj se priprema tako što se žličica dobro zgnječenih plodova prelije s 2 dl vrele vode, a posuda se pokrije na 5 do 10 minuta. Zatim se procijedi i piju se najviše dvije šalice dnevno. Čaj se po želji zaslađuje medom ili šećerom. Ako se pije protiv dijabetesa ili oboljenja želuca i crijeva, ne treba ga zaslađivati.

Sirup od smreke napravite po receptu koji smo već prije objavili.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...