Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Benigno povećanje prostate

Benigno povećanje prostate, pregled prostate, simptomi, liječenje i masaža.

Prostata je žlijezda koja ima reproduktivnu ulogu, proizvodi tekućinu za prijenos sperme kod ejakulaciju.

Ova žlijezda se nalazi pored mokraćne cijevi kroz koju teče urin. Normalna veličina prostate je otprilike veličina oraha u ljuski.

Skoro svi muškarci, starenjem nailaze na probleme s povećanom prostatom.

Povećana prostata radi pritisak na mokraćnu cijev što stvara probleme pri uriniranju. Ako je povećanje prostate benigno to stanje se naziva benigna hiperplazija prostate. Benigna hiperplazija nije rak prostate niti povećava rizik dobivanja raka prostate.

Uzroci povećane prostate

Faktori koji uzrokuju povećanje prostate su prvenstveno godine, a testisi također na neki način mogu da utječu na tu pojavu. Muškarci kojima su testisi uklonjeni u mlađoj dobi nikad ne razviju povećanje prostate. Zanimljivo, i ako se testisi uklone nakon povećanja prostate, ona će se smanjiti.

Danas se smatra da čak 90% muškaraca starijih od 80 godina ima povećanu prostatu.

Simptomi povećane prostate ne javljaju se kod svih, a ukoliko ih imate oni uključuju teškoće pri uriniranju, slabi mlaz, osjećaj da mjehur nije dokraja ispražnjen nakon uriniranja, česta potreba za uriniranjem, nagla i jaka potreba za uriniranjem te bol pri uriniranju.

Kako se radi pregled prostate? Jedna od najvećih noćnih mora nekih muškaraca je da im drugi muškarac gura prst u anus. Ta ‘noćna mora’ se ostvari obično kada muškarac navrši pedesetu i ode na redoviti pregled prostate. Ipak, treba reći da pregled prostate nije bolan i traje samo minutu do dvije. Doktor ispituje veličinu prostate kroz rektum.

Dijagnoza hiperplazije prostate – Uz gore navedenu metodu, da bi se utvrdilo detaljno stanje, moguće je raditi test krvi na PSA, prostata specifični antigen, test kulture u mokraći da se utvrdi moguća infekcija i test pritiska u mjehuru prilikom uriniranja. Transrektalni ultrazvuk daje precizniju analizu prostate.

Liječenje povećane prostate – Ukoliko je prostata povećana, ali ne postoje simptomi, onda se liječenje sastoji od periodičkih kontrola kako bi se utvrdilo ako se stanje pogorša. Kod blažih simptoma se preporuča samopomoć. To podrazumijeva da urinirate čim osjetite potrebu, izbjegavate alkohol i kofein, ne pijete puno tekućine odjednom nego postupno tijekom dana. Također, trebate izbjegavati tekućinu prije spavanja, izbjegavati lijekove koji sadrže antihistamin, trebate biti na toplom i redovito vježbati. Hladnoća i fizička neaktivnost pogoršavaju simptome.

Lijekovi za uvećanu prostatu – Alfa 1 blokatori tretiraju visoki krvni tlak, opuštaju mišiće mjehura i prostate pa olakšavaju uriniranje. Antibiotici mogu biti propisani za liječenje kroničnog prostatitisa, odnosno upalu prostate. Neki muškarci osjećaju poboljšanje i nestanak simptoma hiperplazije nakon liječenja antibiotikom. Bezreceptni lijekovi kao Prostamol olakšavaju simptome, ali ne tretiraju hiperplaziju.

Liječenje prirodnim lijekovima – Brusnica pomaže muškarcima i ženama kod problema urinarnog trakta. Preporučuje se i za prostatu. Cink je važan za reguliranje ciklusa života stanica i za zdravlje prostate, što znači da jedete hranu bogatu cinkom.

Operacija prostate – Kod težih simptoma povećanja koji ugrožavaju kvalitetu života ide se na operaciju prostate. Ima više tehnika kojima se prostata smanjuje ili uklanja. Neke su manje invazivne, neke više. Jednom kada se operacija obavi tegobe sa mokrenjem se djelomično ili sasvim povlače.

Masaža prostate – Prije pojave antibiotika prostatitis se liječio isključivo masažom i to s velikim uspjehom. Masaža poboljšava protok krvi pa može djelomično ukloniti i simptome povećanja prostate. Prostata je poznata i kao ‘muška G točka’, a neki muškarci mogu postići orgazam samo stimulacijom prostate iz rektuma.

Kako izvoditi masažu prostate? Masaža se izvodi prstom u rektumu. Može ju se napipati na oko 3 do 5 cm od ulaza, prst usmjeriti prema mošnjama. Kada se napipa, potrebno ju je kružnim pokretima lagano masirati 5 do 10 minuta uz upotrebu lubrikanta. Pritom će se javiti osjećaj ugode.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...