Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Bolesti prostate i liječenje

Prvo da napišemo par riječi o prostati. Dakle, prostata je žlijezda koju imaju samo muškarci, a funkcija ove žlijezde još ni danas nije sa sigurnošću utvrđena. Ipak, smatra se da prostata ima neku ulogu za plodnost i zdravlje muškarca.

Tijekom muškarčeva života, kada on dođe u srednje životno doba, mogu se javiti i problemi sa prostatom. Najčešće se javlja uvećanje prostate ili benigna hiperplazija, no pored toga postoje i neke druge bolesti kao prostatitis ili upala prostate i rak prostate.

Uvećanje prostate je danas toliko često oboljenje, pa mnogi na njega gledaju kao na normalnu pojavu koju muškarac proživljava. Spada u najčešća oboljenja kod muškaraca, a smatra se da starenje i hormonske promjene imaju veliki utjecaj na takvo ponašanje ove žlijezde. Sa starenjem se postupak oboljelih proporcionalno povećava.

Pored starenja i spomenutih hormonskih promjena, za uvećanje prostate se može povezati i način ishrane te općenito čovjekov način života i njegove životne dobre i loše navike. Poznato je da previše začinjena hrana, gazirani napitci i mnogo alkohola mogu da loše utječu na prostatu.

Uvećanje prostate može biti jako neprijatno, jer kroz nju prolazi mokraćna cijv, tako da svaki pritisak utječe na smanjenje mokraćnog mlaza. Nemogućnost mokrenja može da izazove i druge zdravstvene probleme, a tu prvenstveno mislimo na razne bakterijske infekcije, probleme sa mokraćnim kanalima, mokraćnim mjehurom i bubrezima.

Simptomi uvećanja prostate su otežano mokrenje, slabiji mlaz pri mokrenju, noćno mokrenje, često mokrenje, nemogućnost potpunog pražnjenja mokraćnog mjehura, naprezanje kod mokrenja i iznenadne neodložne potrebe za mokrenjem.

Pored medicinske pomoći, koja može biti obavezna ako je problem neizdrživ, poznate su neke biljke koje mogu pomoći u slučaju da imate problema sa prostatom.

Jedna od poznatijih ljekovitih biljaka koja pomaže u slučaju uvećane prostate je testerasta palma. Riječ je o biljci latinskog imena Serenoa repens, za koju je poznato da je porijeklom iz Severne Amerike i da su je koristili i indijanci. Ljekoviti dio biljke su njezine bobice, a najčešće se u liječenju koristi ekstrakt bobica testeraste palme. To je jedna od glavnih biljaka koja se koristi za liječenje prostate prirodnim putem. Ulazi u sastav mnogih preparata za prostatu, a danas je možemo pronaći i u obliku kapsula. Dosadašnja istraživanja su pokazala da se upotrebom smanjuju problemi sa prostatom, zatim kod mnogih pacijenata rješava probleme sa noćnim mokrenjem, protok mokraće je poboljšan, a samim tim i pražnjenje mokraćnog mjehura.

Djelovanje ove biljke je blago, ali i efikasno. To je jedan od najboljih prirodnih lijekova za prostatu. Osim toga ova biljka se koristi za povećanje plodnosti i potenciju.

Paradajz je prema nekim istraživanjima veoma koristan za prostatu. Treba ga jesti redovno i u slučaju problema sa prostatom, a li i preventivno, jer smanjuje rizik od oboljenja od raka prostate.

Slično kao i testerasta palma, na prostatu djeluje i kora afričke šljive, pa se isto tako može naći u sastavu prirodnih preparata za liječenje prostate.

Jako dobar i učinkovit čaj za prostatu pravi se od male mlečike (Epilobium parviflorum). Ovaj ljekoviti čaj daje dobre rezultate kod uvećanja prostate, upale prostate, kao i kod problema sa mokraćnim putevima. Dobar je i u slučaju problema sa mokraćnim mjehurom te problema sa bubrezima. Koristi se kod problema sa učestalim i otežanim izmokravanjem. Za pripremu čaja se koriste listovi, cvjetovi i stabljika.

Čaj se priprema tako što se jedna mala žličica male mlečike prelije sa šalicom ključale vode. Zatim se poklopi i pusti da stoji 10-15 minuta. Potom treba procijediti čaj i piti ga 2 puta tijekom dana, najbolje ujutro i uvečer.

Kako smo već u početku pisali, točna uloga prostate nije točno definirana, no smatra se da ona ima reproduktivnu ulogu jer proizvodi tekućinu za prijenos sperme kod ejakulacije. Nalazi se u neposrednoj blizini mokraćne cijevi kroz koju teče urin, zbog čega je u slučaju uvećanja prostate protok urina otežan, odakle slijede ostali problemi sa prostatom. Normalna veličina prostate je otprilike veličina oraha u ljuski.

Koji su uzroci povećanja prostate? Ako spominjemo moguće faktore za uvećanje prostate onda ćemo na prvom mjestu spomenuti godine muškarca, pa dalje možda nasljedni faktor, neki hormonalni poremećaj i drugi faktori, sa napomenom da oni nisu još uvijek dovoljno objašnjeni. Zanimljiva stvar u vezi uvećanja prostate jeste to da muškarci kojima su testisi uklonjeni u mlađoj dobi nikad neće imati povećanje prostate. Također, još jedna zanimljiva činjenica je ta, ako se testisi uklone nakon povećanja prostate, ona će se smanjiti.

Danas jako veliki broj muškaraca ima problema sa prostatom. Čak njih 90% starijih od 80 godina ima povećanu prostatu.

Želite znati kako se vrši pregled prostate? Pregled prostate je tema koje se muškarci klone. No ipak, kad tad će, za većinu njih, doći vrijeme da moraju otići na pregled. Vrijeme pregleda nastupi obično kada muškarac navrši pedesetu i ode na redoviti pregled prostate. Ipak, treba reći da pregled prostate nije bolan i traje samo minutu do dvije. Doktor ispituje veličinu prostate kroz rektum.

Dijagnoza hiperplazije prostate se provodi gore spomenutom metodom pregleda, a ukoliko se želi utvrditi detaljno stanje, moguće je raditi test krvi na PSA (prostata specifični antigen), test kulture u mokraći da se utvrdi moguća infekcija i test pritiska u mjehuru prilikom uriniranja. Transrektalni ultrazvuk daje precizniju analizu prostate.

Kako se liječi povećanje prostate? Ukoliko je prostata povećana, ali ne postoje simptomi, onda se liječenje sastoji od periodičkih kontrola kako bi se utvrdilo ako se stanje pogorša.

Kod blažih simptoma se preporuča samopomoć tako da osoba treba da urinira čim osjeti potrebu, izbjegava alkohol i kofein, pogotovo nakon večere. Savjetuje se da osoba ne pije puno tekućine odjednom nego postupno tijekom dana. Treba izbjegavati tekućinu pred spavanje. Također, trebate izbjegavati lijekove koji sadrže antihistamin, jer on može pogoršati simptome. Budite na toplom i redovito vježbajte. Hladnoća i fizička neaktivnost pogoršavaju simptome.

Brusnica je biljka koja jako dobro može poslužiti u slučaju da vas muči uvećanje prostate. Brusnica pomaže muškarcima i ženama kod problema urinarnog trakta, pa se logično preporučuje i za prostatu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...