Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Atopijski dermatitis – sve o bolesti

Pročitajte sve o atopijskom dermatitisu, koji su uzroci, kakvi su simptomi i koje prirodne lijekove odabrati?

Atopijski dermatitis je bolest koja se javlja na koži, nije opasna po život, no jako je neugodna i teško ju je liječiti.

Prvi korak u liječenju ove bolesti je izbjegavanje potencijalnih alergena. Također, važna je i redovita njega tijela te pomoć prirodnih lijekova. Sve spomenuto će vam pomoći da atopijski dermatitis držite pod kontrolom.

Ako pričamo o atopijskom dermatitisu, onda ćemo reći da se radi o kroničnoj upali kože, koja se u većini slučajeva javlja u ranom djetinjstvu i traje do pete godine života. To ne znači da se bolest neće pojaviti u starijoj životnoj dobi, iako rijetko.

Ovu vrstu dermatitisa opisuju simptomi kao što su crvenilo, svrbež i suhoća kože, a spomenuti simptomi mogu zahvatiti područje lica, laktove, područje iza koljena, kao i ostatak tijela.

U slučaju recidiva u kasnijoj dobi, najčešće su zahvaćene ruke.

Mnoga istraživanja su dokazala da je atopijski dermatitis nasljedna bolest, a faktor rizika povećava se kod osoba koje su sklone alergijama. Vrlo često je praćen i drugim atopijskim bolestima, kao što su alergijska astma, rinitis, konjuktivitis, kolitis i neke druge.

Što uzrokuje atopijski dermatitis? Točan uzrok atopijskog dermatitisa nije poznat, no on se povezuje sa genetskim nasljeđem te utjecaj raznih vanjskih čimbenika.

Najčešći provocirajući čimbenici atopijskog dermatitisa su:

Alergija na agrume i drugu hranu kao što su jaja, mlijeko, brašno, riba, kikiriki, soja, pšenica i lješnjaci

Inhalacijski alergeni također izazivaju atopijski dermatitis, a tu se misli na grinje iz kućne prašine, životinjska dlaka, pelud i plijesan

Pretjerao isušivanje kože kao i dugotrajno kupanje, i znojenje mogu dovesti do ove bolesti

Vuna i sintetičke tkanine mogu biti uzroci atopijskog dermatitisa

Razni deterdženti, omekšivači i sapuni su na popisu

Kozmetički proizvodi poput dezodoransa

Emocionalni stres te boravak u zadimljenim prostorima mogu biti okidač za atopijski dermatitis

Najčešći uzrok atopijskog dermatitisa kod odraslih su inhalacijski alergeni, a kod djece alergija na hranu, koju ona uglavnom prerastu.

Koji su simptomi atopijskog dermatitisa? Atopijski dermatitis opisujemo kao suhu i ispucanu kožu, koja iritira osobu te dovodi do potrebe da se grebemo po zahvaćenim mjestima. Također, bolest prati i pojava ekcema u obliku crvenila ili malih mjehurića. Ekcemi se najčešće javljaju u zimskom periodu i u početku su crveni i mekani, a s vremenom postaju zadebljani i suhi. Uz to, često se javljaju i kraste iza ušiju te osip na obrazima, rukama i nogama.

Liječenje atopijskog dermatitisa je opisano u ovom članku pa vam preporučujemo da pročitate. Također, tu ćete pronaći mnoge efikasne prirodne lijekove za liječenje atopijskog dermatitisa. Kada je riječ o atopijskom dermatitisu, prirodni lijekovi pokazuju određenu prednost u odnosu na klasičnu terapiju koja može imati brojne nuspojave, a osobito kod djece. Iako se odlučite na liječenje prirodnim putem, svakako se trebate obratiti stručnoj osobi za pomoć u liječenju.

U slučaju da želite djelovati preventivno, poslušajte par dobrih savjeta – Kod atopijskog dermatitisa iznimno je važna redovita hidratacija kože kremama i uljima, kako bi se nadomjestila smanjena količina lipida i pojačani gubitak vode. Osim toga, potrebno je izbjegavati uporabu sapuna, šampona, deterdženata, kozmetičkih, ali i svih ostalih proizvoda koji pojačavaju isušivanje kože. Umjesto toga, preporučuju se proizvodi koji hidratiziraju kožu te neutralni prirodni sapuni. Važno je da izbjegavate dugotrajna tuširanja i nagle promjene temperature vode, a kožu uvijek dobro isperite i nježno osušite tapkanjem ručnika. Premda je atopijski dermatitis praćen intenzivnim svrbežom, nastojite izbjegavati grebanje i češanje zahvaćenih područja s obzirom da se time oslobađaju upalne tvari iz stanica kože, smanjuje funkcija barijere kože, ali i omogućuje penetracija raznih alargena i iritansa.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...