Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Atopijski dermatitis – sve o bolesti

Pročitajte sve o atopijskom dermatitisu, koji su uzroci, kakvi su simptomi i koje prirodne lijekove odabrati?

Atopijski dermatitis je bolest koja se javlja na koži, nije opasna po život, no jako je neugodna i teško ju je liječiti.

Prvi korak u liječenju ove bolesti je izbjegavanje potencijalnih alergena. Također, važna je i redovita njega tijela te pomoć prirodnih lijekova. Sve spomenuto će vam pomoći da atopijski dermatitis držite pod kontrolom.

Ako pričamo o atopijskom dermatitisu, onda ćemo reći da se radi o kroničnoj upali kože, koja se u većini slučajeva javlja u ranom djetinjstvu i traje do pete godine života. To ne znači da se bolest neće pojaviti u starijoj životnoj dobi, iako rijetko.

Ovu vrstu dermatitisa opisuju simptomi kao što su crvenilo, svrbež i suhoća kože, a spomenuti simptomi mogu zahvatiti područje lica, laktove, područje iza koljena, kao i ostatak tijela.

U slučaju recidiva u kasnijoj dobi, najčešće su zahvaćene ruke.

Mnoga istraživanja su dokazala da je atopijski dermatitis nasljedna bolest, a faktor rizika povećava se kod osoba koje su sklone alergijama. Vrlo često je praćen i drugim atopijskim bolestima, kao što su alergijska astma, rinitis, konjuktivitis, kolitis i neke druge.

Što uzrokuje atopijski dermatitis? Točan uzrok atopijskog dermatitisa nije poznat, no on se povezuje sa genetskim nasljeđem te utjecaj raznih vanjskih čimbenika.

Najčešći provocirajući čimbenici atopijskog dermatitisa su:

Alergija na agrume i drugu hranu kao što su jaja, mlijeko, brašno, riba, kikiriki, soja, pšenica i lješnjaci

Inhalacijski alergeni također izazivaju atopijski dermatitis, a tu se misli na grinje iz kućne prašine, životinjska dlaka, pelud i plijesan

Pretjerao isušivanje kože kao i dugotrajno kupanje, i znojenje mogu dovesti do ove bolesti

Vuna i sintetičke tkanine mogu biti uzroci atopijskog dermatitisa

Razni deterdženti, omekšivači i sapuni su na popisu

Kozmetički proizvodi poput dezodoransa

Emocionalni stres te boravak u zadimljenim prostorima mogu biti okidač za atopijski dermatitis

Najčešći uzrok atopijskog dermatitisa kod odraslih su inhalacijski alergeni, a kod djece alergija na hranu, koju ona uglavnom prerastu.

Koji su simptomi atopijskog dermatitisa? Atopijski dermatitis opisujemo kao suhu i ispucanu kožu, koja iritira osobu te dovodi do potrebe da se grebemo po zahvaćenim mjestima. Također, bolest prati i pojava ekcema u obliku crvenila ili malih mjehurića. Ekcemi se najčešće javljaju u zimskom periodu i u početku su crveni i mekani, a s vremenom postaju zadebljani i suhi. Uz to, često se javljaju i kraste iza ušiju te osip na obrazima, rukama i nogama.

Liječenje atopijskog dermatitisa je opisano u ovom članku pa vam preporučujemo da pročitate. Također, tu ćete pronaći mnoge efikasne prirodne lijekove za liječenje atopijskog dermatitisa. Kada je riječ o atopijskom dermatitisu, prirodni lijekovi pokazuju određenu prednost u odnosu na klasičnu terapiju koja može imati brojne nuspojave, a osobito kod djece. Iako se odlučite na liječenje prirodnim putem, svakako se trebate obratiti stručnoj osobi za pomoć u liječenju.

U slučaju da želite djelovati preventivno, poslušajte par dobrih savjeta – Kod atopijskog dermatitisa iznimno je važna redovita hidratacija kože kremama i uljima, kako bi se nadomjestila smanjena količina lipida i pojačani gubitak vode. Osim toga, potrebno je izbjegavati uporabu sapuna, šampona, deterdženata, kozmetičkih, ali i svih ostalih proizvoda koji pojačavaju isušivanje kože. Umjesto toga, preporučuju se proizvodi koji hidratiziraju kožu te neutralni prirodni sapuni. Važno je da izbjegavate dugotrajna tuširanja i nagle promjene temperature vode, a kožu uvijek dobro isperite i nježno osušite tapkanjem ručnika. Premda je atopijski dermatitis praćen intenzivnim svrbežom, nastojite izbjegavati grebanje i češanje zahvaćenih područja s obzirom da se time oslobađaju upalne tvari iz stanica kože, smanjuje funkcija barijere kože, ali i omogućuje penetracija raznih alargena i iritansa.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...

Recept

Naučite kako da sami otopite kamen u bubregu. Navest ćemo neke prirodne preparate koji jako dobro otapaju bubrežne kamence. Mnogo je poznatih prirodnih lijekova...

Zdravlje

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...