Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Kako liječiti atopijski dermatitis?

Ako tražite savjet za liječenje atopijskog dermatitisa kod vašeg djeteta predlažemo da pročitate članak do kraja.

Mnoge majke budu zabrinute kada kod svog djeteta uoče atopijski dermatitis. Bolest je nekada moguće držati pod kontrolom uz pomoć raznih krema, no s vremena na vrijeme stanje se može pogoršati. Također, u nekim slučajevima dobro djeluju i neka prirodna ulja, no za liječenje atopijskog dermatitisa trebate znati nešto više o samoj bolesti i načinu liječenja.

Za početak ćemo napisati par riječi o samoj bolesti. Atopijski dermatitis (AD) je upalna kožna bolest koju karakterizira nekoliko osobina poput suhoće gornjeg sloja kože, crvenilo, svrbež i smanjena otpornost na bakterijske, gljivične i virusne infekcije kože. Ovo oboljenje kože često se zabunom povezuje s alergijskim bolestima. Atopijski dermatitis je nasljedna bolest, te je dokazano da povijest atopije kod nekog od roditelja doprinosi povećanom riziku razvitka atopije u djece. Atopijski dermatitis je i bolest disbalansa imunološkog sustava, odnosno radi se o upali potaknutoj imunološkim disbalansom. Isto kao što je slučaj kod alergija, i kod AD-a postoji takozvana teorija higijene kao jedan od faktora koje su izazvale porast broja pacijenata s AD-om. U današnje doba opće sterilizacije, strahova od bakterija, ali vjerojatno i prisutnosti puno konzervansa u prehrani te previše raširene primjene antibiotika, raste broj bolesti izazvan ovim disbalansom.

Ako želimo dati kratku definiciju ove bolesti, onda kažemo da je atopijski dermatitis nekontrolirana infekcija. Vrlo visok postotak pacijenata s AD-om ima velik broj bakterija vrste Staphylococcus aureus, inače patogene bakterije. Osim stafilokoka, u pogoršanje stanja AD-a utječu i drugi mikroorganizmi. To su najčešće vrste iz roda Candida, te vrsta gljivice Pytirosporon ovale, ali i vrste iz roda Trichophyton. Neki virusi pogoršavaju stanje AD-a, a među njima su herpes virusi, vakcinija virus, virusi parainfluence, te vrlo česti Epstein-Barr virus, koji je uzročnik infektivne mononukleoze, citomegalovirus, te česti uzročnik dišnih infekcija, respiratorni sinkcicijski virus, koji je inače prepoznat i kao virus koji komplicira stanje astme.

Infekcija se liječi eteričnim uljima – Iako su se eterična ulja pokazala jako dobrim prirodnim rješenjem za mnoga bakterijska i virusna oboljenja, na žalost, upotreba tih eteričnih ulja nije poželjna u slučaju atopijskog dermatitisa. Razlog tome je to što je koža atopičara sklona burno reagirati na molekule koje se nalaze u eteričnim uljima, baš kao i prema mnogim drugim mirisnim tvarima, sintetskim ili prirodnim. Ne znači da će svi pacijenti tako reagirati, ali iskustvo nas uči da je ova mjera opreza više nego opravdana.

Umjesto korištenja eteričnih ulja, kod infekcije atopičara preporuča se upotreba hidrolata, kao što su timijan kemotip linalol ili čajevac, ali i oni se trebaju koristiti razumno i s dosta mjera opreza, uz praćenje individualnih reakcija.

Atopijski dermatitis se može povezati i sa lošom prehranom – Iako prehrambene navike sigurno nisu temeljni uzrok AD-a, brojni znanstveni radovi govore o alergijskim reakcijama na hranu kao jednom od faktora koji pogoršava AD. Namirnice koje najčešće izazivaju imunološke reakcije su mlijeko, odnosno protein kazein iz mlijeka te jaja. Nakon spomenutih namirnica slijede soja, gluten i drugi proteini iz pšenice i ječma, te kikiriki i čokolada. Zbog toga se u slučaju oboljenja od atopijskog dermatitisa preporuča uraditi cjelokupni profil IgE (alergija) i IgG4 (intolerancija) iz krvi. Ono što sigurno koristi brojnim pacijentima, malima i velikima, jest izbacivanje kazeina, odnosno mlijeka, te svih mliječnih prerađevina, što uključuje jogurte i sir.

Neke namirnice morate izbaciti iz prehrane – Namirnice koje svakako morate izbaciti iz upotrebe su kozje i ovčje mlijeko. Dobro je izbaciti iz prehrane i čokoladu, jer je većina čokolada mliječnog sastava, te kikiriki. Zatim, sve konzervirano, jer su konzervansi poznati alergeni, a uz sve opterećuju jetra. To su suhomesnati proizvodi, paštete s konzervansima, ali i konzervirani sokovi i druge namirnice, te razne instant hrane koje dominiraju na policama naših trgovina. Za razliku od spomenutih namirnica, dobro je koristiti namirnice organskog uzgoja.

Kada smo opisali atopijski dermatitis kao bolest, sada je vrijeme da vas savjetujemo kako se može liječiti prirodnim putem.

Ako gledamo hranu kao prirodni lijek, važno je da korigiramo omjere i unos nezasićenih esencijalnih masnih kiselina, te unos probiotika u visokoj dozi.

AD gledamo kao disbalans hidrolipidne barijere kože. U slučaju atopijskog dermatitisa dolazi do nedovoljne nepropusnosti gornjeg sloja kože i gubitka tekućine kroz kožu. Primijećen je manjak ceramida i sfingozina, to su dva lipida koji imaju brojne funkcije, od antibakterijskih do funkcije zadržavanje vlage u koži. Ipak, najgori uzrok propusnosti kože najčešće je grebanje kože zbog svrbeži. U slučaju da se grebemo po koži mi ustvari radimo malene rane na ionako stanjenoj i oštećenoj koži, pa te mikro rane pojačavaju upalu i pogoršavaju stanje bolesti. Također, oštećenje ove barijere naše kože dovodi i do ulaska čestica peludi i drugih alergena i iritanta, pa kod pacijenata koji imaju i problema s alergijskim bolestima, ovo dovodi do sezonskih pogoršanja stanja kože. Osim peludi, smanjena propusnost dovodi i do ulaska patogenih bakterija i gljivica. Klasična dermalna terapija vrlo je često okluzivna, pa se preporučuje mazanje parafinima koji oblažu kožu. U fitoterapiji se za to koristi shea maslac. Jake okluzije treba provoditi uz liječnički nadzor, a blaže okluzije, poput shea maslaca, pogodnije su za svakodnevnu upotrebu i ne zahtijevaju stručni nadzor.

Brojni faktori uzrokuju svrbež – Osim estetskog pogoršanja izgleda kože, faktor koji najviše ruši kvalitetu života je osjećaj svrbeža. Brojni su vanjski i unutrašnji faktori koji započinju ovaj nesnosni simptom. Sapuni i druga sredstva za osobnu higijenu, klorirana voda, suhoća kože, znojenje, tragovi deterdženata i omekšivača na odjeći, kontakt s hranom na koži, pelud, dlake i perje kućnih ljubimaca, dermatofagi u kućnoj prašini, mikroorganizmi o kojima smo već govorili, toplina i hladnoća, vlažno i suho vrijeme, spolni i drugi hormoni, te na koncu i psihičko raspoloženje.

Nekoliko praktičnih savjeta za oboljele od atopijskog dermatitisa:

promijenite deterdžent i omekšivač, veš perite uz dodatno ispiranje i jaču centrifugu

ispitajte postoji li alergija na dlaku i perje ljubimaca

čistite kuću od prašine

prokuhajte vodu za kupanje, pogotovo ako se radi o djeci

izbacite sve što stvara nepotrebno kemijsko zagađenje

za održavanje higijene koristite što manje iritantnih sredstava

Jako je važno da znadete da, iako i službena medicina priznaje mentol kao odličan antipruritik, odnosno sredstvo protiv svrbeži, mentol i eterična ulja s mentolom potpuno su zabranjena kod beba i male djece.

Atopijski dermatitis je psihosomatska bolest i to vjerojatno najviše potvrđena psihosomatska bolest. Liječenje atopijskog dermatitisa u modernoj medicini uključuje okluziju i emolijense, kortikosteroide, imunosupresive, antihistaminike, blokatore degranulacije, ultraljubičastu terapiju, vitamin D3, antibiotike i antimikotike te dermokozmetiku.

Atopijski dermatitis se može liječiti prirodnim lijekovima – Fitoterapijski pristup liječenju atopijskog dermatitisa treba provesti stručno jer je riječ o bolesti oko koje se treba posebno potruditi. Uzroka ove bolesti ima puno, kod nekih pretežu jedni, kod drugih neki drugi uzroci, a suptilno preklapanje sa psihosomatskim problemima uvijek zahtijeva potpuno individualiziran pristup te racionalno kombiniranje s postupcima liječenja u modernoj medicini, ako je ono potrebno. Kao kod svake kožne bolesti, tako je i liječenje AD-a relativno dugotrajno i zahtijevat će strpljenje. Uvijek se konzultirajte sa stručnom osobom. AD je kompleksna bolest i potrebno je racionalno uvoditi terapiju, pogotovo ukoliko se kombinira s lijekovima.

Prirodno liječenje dermatitisa – Neovisno o vrsti dermatitisa, postoji puno prirodnih metoda za njegovo ublažavanje ili trajno uklanjanje. Za pravilno i uspješno liječenje potrebno je krenuti od vlastite unutrašnjosti jer samo vanjsko tretiranje kože većini neće koristiti.

U liječenju dermatitisa mogu pomoći, čišćenje organizma, posebno jetre, izbjegavanje toksina i alergena, korekcija prehrane, korištenje određenih dodataka prehrani, kupke u moru ili s morskom soli, lokalna primjena prirodnih ulje i krema te na kraju izbjegavanje stresa.

Prvi korak u liječenju AD-a jeste detoksikacija organizma – Dermatitis može izbiti zbog previše toksina u organizmu koji dolaze iz hrane, okoliša i vode. Kao prvi korak najvažnije je pravilno uraditi detoksikaciju tijela. Postoji više načina čišćenja organizma. Za detoksikaciju možete koristiti biljne čajeve, saunu, post, zelenu glinu, pšeničnu travu i neke druge metode. Imajte na umu da čišćenje organizma pozitivno djeluje na sveukupno zdravstveno stanje čovjeka, njegovih unutarnji organa, posebno jetre. Jako je važno napraviti čišćenje jetre, jer je većina alergija i kožnih tegoba povezana s nepravilnim funkcioniranjem ovog organa.

Prehranom se možete boriti protiv dermatitisa – Brojne bolesti modernog doba su uzrokovane nepravilnom prehranom. Znanstveno je dokazano da prehrana utječe na alergije i dermatitis. Zbog toga u liječenju ovih tegoba preporučuje se posebna protuupalna prehrana. Protuupalna prehrana uravnotežuje rad imunološkog sustava te ga sprečava da izazove još veću alergijsku reakciju. Zato je potrebno da u vaš prehrambeni režim uvedete što više protuupalnih namirnica i začina. Na prvom su mjestu kurkuma, đumbir, mediteranski začini, gljive, biljni čajevi, heljda, obilje voća i povrća te hladno prešana ulja kao kokosovo, laneno, konopljino i maslinovo. Jedite hranu bogatu A, C i E vitaminima, omega-3 kiselinama, rutinom, kvercetinom i cinkom, koji su ključni u obrani od dermatitisa. Važno je da izbjegavate brzu hranu, gluten, rafinirane šećere, margarin, rafinirana ulja, proizvode životinjskog porijekla. Smanjite unos kave. Koristite cjelovite namirnice za pripremu obroka, da budete sigurni u ono što jedete. Već nakon kratkog vremena primijetit ćete bolje raspoloženje i smanjenje neugodnih simptoma dermatitisa. Imajte na umu da smo spomenuli kako je organska hrana preporučljiva u slučaju liječenja atopijskog dermatitisa, dok se mlijeko i mliječni proizvodi izbjegavaju.

Dodaci prehrani koji su poželjni – Dodaci prehrani nužni su u borbi s dermatitisom, pa pročitajte koji vam dodaci mogu pomoći.

Biotin, jedan iz palete vitamina B, pomaže u regulaciji metabolizma masnih kiselina. Pravilna reprodukcija masti bitna je za zdravlje kože, jer masne kiseline štite stanice kože od gubitka vode i oštećenja. Unos biotina može pomoći kod suhe kože i seboreičnog dermatitisa. Njegovi su najbolji izvori pivski kvasac, orašidi, soja, cjelovite žitarice, cvjetača, banana i gljive.

Sumpor, jedan od esencijalnih minerala u ljudskom tijelu, vrlo je značajan za zdravlje kože. Nužan je za sintezu kolagena, koji kožu čini čvrstom i mladolikom. Odgovoran je za sintezu antioksidansa glutationa, koji usporava starenje i smanjuje upalne procese na koži. Mnogi ljudi pate od njegovog nedostatka, što također može biti uzrok dermatitisa. Najobilniji izvori sumpora su luk, šparoge, kelj i fermentirane namirnice, a dostupan je i kao dodatak prehrani.

Probiotici su vrlo preporučljivi kod dermatitisa, jer smanjuju alergijske reakcije u organizmu i uravnotežuju rad imuniteta Najdjelotvorniji sojevi su Lactobacillus rhamnosus i Bifidobacteria. Oni obnavljaju i štite crijevnu floru te tako povoljno djeluju na otpornost organizma, a posebice su korisni kod atopijskog dermatitisa. Neka istraživanja ukazuju da djeca čije su majke u trudnoći konzumirale probiotike imaju manji rizik od dobivanja atopijskog dermatitisa.

Adaptogeni su biljke koje pomažu tijelu da se odupre stresu i uravnotežuju njegove funkcije. Najznačajniji su sibirski adaptogeni, koji imaju rijetka svojstva revitalizacije i usporavanja starenja kože. Među njima su sibirska čaga, mandžurijska aralija, schisandra, sibirski ginseng i rhodiola. Mogu se koristiti unutrašnje i na koži, pomiješani s baznim uljima.

Ulje noćurka će pomoći jer oralnim uzimanjem biljnog ulja noćurka u tijelo unosite gama linolensku kiselinu, koja ublažava nedostatak lipida kože. Manjak lipida može dovesti do upalnih stanja. Uzimajte noćurak u dozi od jedne čajne žličice, triput dnevno nakon jela. Nakon tri tjedna napravite pauzu od najmanje dva tjedna.

Sladić se primjenjuje lokalno na kožu kod herpesa, ekcema, psorijaze i alergijskog dermatitisa. Smatra se prirodnim biljnim kortikosteroidom, koji pomaže u uklanjanju upala i nadraženosti. Istraživanja pokazuju da djeluje jače od farmaceutskih kortikosteroida.

Aloe vera jedna je od najdjelotvornijih biljaka za njegu i liječenje kože i naveliko se koristi kod dermatitisa. Ovaj ljekoviti kaktus uravnotežuje PH kože i pruža olakšanje od iritacija. Da biste trajno riješili problem, tijekom nekoliko mjeseci više puta na dan mažite oboljelo mjestom gelom aloe vere.

Jedan od najboljih kućnih lijekova za dermatitis je ulje vitamina E. Ono pomlađuje i čini kožu elastičnom, daje trenutno olakšanje od svrbeža i iritacije. Kupujte samo prirodno ulje vitamina E, jer sintetički dobiveno ulje može biti štetno za zdravlje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...