Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Alergijsko zapaljenje sluznice nosa – Naučite sebi pripremiti prirodni lijek

Pod ovim se oboljenjem podrazumijeva naglo zapaljenje sluznice nosa, očnog trakta, ždrijela, grla i dušnika. Bolest se javlja u vrijeme cvatnje trava, žitarica i ostaloga bilja, dakle, uglavnom od četvrtog do sedmog mjeseca u godini, a izaziva je cvjetni prah.

Cvjetni prah može izazvati naglu upalu sluznice nosa, očnog trakta i grla.

Čest je slučaj da bolest počinje naglo, s neobično jakom hunjavicom i podražajem na kihanje, upalom očnog kapka, otečenim kapcima te mučnim bolovima u licu i glavi.

Tome se pridružuju grebanje i paljenje u ždrijelu, otežano gutanje, a to je znak da je bolest zahvatila i donje dijelove dišnih organa.

Vrlo često nastupaju mučne dišne zaduhe koje potpuno nalikuju izrazitim nastupima zaduhe ili astme.

Liječenje alergijskog zapaljenja sluznice nosa možete provoditi jednom od dole spomenutih mješavina čaja.

Sastav prvog čaja: 20 g cvjetova divizme, 20 g listova i sjemena vodene trbulje i 20 g timijana (nešto više lista i cvijeta biljke)

Pripremanje i primjena čaja: Trave jako usitniti i zajedno smiješati. S pola litre vode preliti 5 grama mješavine, promiješati, poklopiti i tako poklopljeno ohladiti. Hladan čaj procijediti i dodati 4 žlice meda te miješati dok se med ne rastopi u čaju. U jednakim vremenskim razmacima uzimati 8 puta dnevno po 1 žlicu čaja. Uz to se preporuča piti slabi čaj od kamilice i lista kupine.

Sastav drugog čaja: 10 g cvjetova zove, 10 g cvjetova crnog ribiza, 10 g cvjetova majčine dušice, 10 g lista maline, 10 g lista kupine, 10 g korijena slatke paprati, 10 g crvene smrekove bobe i 10 g cvjetova lipe

Pripremanje i primjena čaja: Trave jako usitniti i smiješati. Od mješavine pripremiti umjeren čaj, a to znači, u 1 litru vode staviti 5 g mješavine, kuhati poklopljeno 1 minutu i ostaviti da se hladi poklopljeno. Čaj se pije mlak, zaslađen medom s malo svježe ocijeđena limunova soka svakih pola sata po 1 dl.

Za vrijeme liječenja bolesnika je potrebno smjestiti u prozračenu sobu umjereno ugrijanu. Za vrijeme bolesti potrebno je izvoditi lagane tjelesne vježbe, što znači da ne treba biti vezan za postelju.

Inače, bez obzira na lijek koji se koristi, potrebno je 3 puta dnevno grgljati grlo umjereno pripremljenim i mlakim čajem od kadulje. Grgljanje se vrši uzastopce 6 puta, s time da se u posljednjem navratu niz grlo pusti manji gutljaj.

Za vrijeme liječenja potrebno je jesti nešto jaču hranu. Što više uzimati crvenoga i bijeloga luka. Zabranjeno je piti hladne napitke. Ako je bolesnik dijabetičar, čaj se, naravno, ne zahlađuje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...