Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovita biljka – Bazga – Prirodni lijek protiv mnogih oboljenja

Bazga, odnosno zova je jako poznata ljekovita biljka naših krajeva. Zova dolazi iz porodice Caprifoliaccae, a u narodu je poznata i kao Bazga, i kao Zova.

Latinski naziv za ovu ljekovitu biljku je Sambucus nigra.

Zova raste samonikla na rubovima šuma, uz plotove, ograde i živice u naseljima, na zapuštenim i neobrađenim mjestima i uz jarke gdje ima dosta vlage.

Još iz vremena Hipokrata ova biljka je bila tražen prirodni lijek, za koji se znalo da djeluje. Njezina ljekovita svojstva pomažu ljudima u liječenju raznih upala, probavnih tegoba, reumatoidnih oboljenja i astme. Bazga će pomoći u čišćenju organizma, izbacivanjem toksina kroz znoj, jer ona potiče na znojenje.

Radi se o biljci koja ima oko 4 m visok, stablu sličan grm, čije šuplje grane, drvenaste, ispunjene bijelom, mekanom, spužvastom srčikom, imaju nasuprotno izrasle neparno peraste listove, sastavljene od po 3, 5 ili 7 jajolikih, šiljastih lisaka nazubljenih rubova.

Bazgu beremo: Lišće, kora i korijen u proljeće, cvijet u lipnju, dok se nije posve rascvao, a bobe potkraj ljeta, kad dozru. Sivi vanjski bradavičasti sloj kore ostruže se prije upotrebe i baci, a upotrebljava se samo onaj unutarnji, zeleni. Cvijet se bere za toplih i suhih dana. Cijele kite objese se na konop ili razastru na papir na toplom mjestu ili na propuhu, da bi se što brže osušile i ostale žuto-bijele. Ako cvijet poprimi smeđu boju, ili uopće potamni, valja ga baciti.

Pripremanje lijeka od bazge, te primjena i djelovanje su detaljnije opisani na linkovima:

Bazga – prava mala obiteljska ljekovita škrinja zdravlja

Ljekovita biljka – Bazga

Ljekovita Bazga – Crna zova.

Ljekovita svojstva bazge su mnoga, pa pročitajte neka od njih

Poznato je da su cvjetovi bazge jako bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C, a bobice ove biljke u sebi kriju alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C. Sve su to sastojci koji nam pomažu protiv određenih tegoba.

Pretpostavlja se da su flavonoidi, koji su inače jako dobri antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja, sadržani u bazgi najviše odgovorni za većinu njezinih ljekovitih svojstava. Zbog toga se bazga koristi u liječenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma.

Dobra je i protiv gripe i prehlade, jer jača imunitet. Osim toga, bazga ima antivirusno i antimikrobno djelovanje.

Ako osjećate da ćete dobiti gripu, pojedite 4 žlice bobica bazge. Za liječenje gripe i prehlade možete koristiti i ekstrakt bazge koji možete kupiti u trgovinama zdrave hrane i biljnim ljekarnama.

Bazga je korisna kod astme i upale dišnih putova, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja.

U proljeće cvijet bazge možete koristiti kao sredstvo protiv peludnih alergija.

Prije nego se odlučite na liječenje uz pomoć bazge, posavjetujte se sa vašim liječnikom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...