Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovita biljka – Bazga – Prirodni lijek protiv mnogih oboljenja

Bazga, odnosno zova je jako poznata ljekovita biljka naših krajeva. Zova dolazi iz porodice Caprifoliaccae, a u narodu je poznata i kao Bazga, i kao Zova.

Latinski naziv za ovu ljekovitu biljku je Sambucus nigra.

Zova raste samonikla na rubovima šuma, uz plotove, ograde i živice u naseljima, na zapuštenim i neobrađenim mjestima i uz jarke gdje ima dosta vlage.

Još iz vremena Hipokrata ova biljka je bila tražen prirodni lijek, za koji se znalo da djeluje. Njezina ljekovita svojstva pomažu ljudima u liječenju raznih upala, probavnih tegoba, reumatoidnih oboljenja i astme. Bazga će pomoći u čišćenju organizma, izbacivanjem toksina kroz znoj, jer ona potiče na znojenje.

Radi se o biljci koja ima oko 4 m visok, stablu sličan grm, čije šuplje grane, drvenaste, ispunjene bijelom, mekanom, spužvastom srčikom, imaju nasuprotno izrasle neparno peraste listove, sastavljene od po 3, 5 ili 7 jajolikih, šiljastih lisaka nazubljenih rubova.

Bazgu beremo: Lišće, kora i korijen u proljeće, cvijet u lipnju, dok se nije posve rascvao, a bobe potkraj ljeta, kad dozru. Sivi vanjski bradavičasti sloj kore ostruže se prije upotrebe i baci, a upotrebljava se samo onaj unutarnji, zeleni. Cvijet se bere za toplih i suhih dana. Cijele kite objese se na konop ili razastru na papir na toplom mjestu ili na propuhu, da bi se što brže osušile i ostale žuto-bijele. Ako cvijet poprimi smeđu boju, ili uopće potamni, valja ga baciti.

Pripremanje lijeka od bazge, te primjena i djelovanje su detaljnije opisani na linkovima:

Bazga – prava mala obiteljska ljekovita škrinja zdravlja

Ljekovita biljka – Bazga

Ljekovita Bazga – Crna zova.

Ljekovita svojstva bazge su mnoga, pa pročitajte neka od njih

Poznato je da su cvjetovi bazge jako bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C, a bobice ove biljke u sebi kriju alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C. Sve su to sastojci koji nam pomažu protiv određenih tegoba.

Pretpostavlja se da su flavonoidi, koji su inače jako dobri antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja, sadržani u bazgi najviše odgovorni za većinu njezinih ljekovitih svojstava. Zbog toga se bazga koristi u liječenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma.

Dobra je i protiv gripe i prehlade, jer jača imunitet. Osim toga, bazga ima antivirusno i antimikrobno djelovanje.

Ako osjećate da ćete dobiti gripu, pojedite 4 žlice bobica bazge. Za liječenje gripe i prehlade možete koristiti i ekstrakt bazge koji možete kupiti u trgovinama zdrave hrane i biljnim ljekarnama.

Bazga je korisna kod astme i upale dišnih putova, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja.

U proljeće cvijet bazge možete koristiti kao sredstvo protiv peludnih alergija.

Prije nego se odlučite na liječenje uz pomoć bazge, posavjetujte se sa vašim liječnikom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...