Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovita biljka iz Južne amerike – Agava

Agava je ljekovita biljka jako poznata na Američkom kontinentu, posebno u Južnoj americi odakle i potječe. U svijetu je danas jako dobro poznat ljekoviti sok od agave.

Sok agave danas se koristi kao prirodno sladilo, koje je izuzetno pogodno za dijabetičare. Agava je višegodišnja biljka koja dolazi iz Meksika, a neke vrste danas uspijevaju i kod nas, posebno u Dalmaciji i priobalnom području. Većinom se kod nas Agava koristi kao ukrasna biljka, no oni koji znaju malo više o njoj, koriste njezine mesnate listove za pripremu mnogih ljekovitih preparata.

Zanimljiva činjenica u vezi ove biljke je da ona procvjeta samo jedanput u svom životnom vijeku. Da bi biljka procvjetala nekada trebamo čekati i više od 40 godina. No to vas ne treba obeshrabriti ako želite posjedovati ovu biljku, jer je njezina ljekovita moć sadržana u listovima, a kao ukras se tako i koristi – baš zbog listova.

Listovi agave su mesnati i špicasti na vrhu, dok su sa strana nazubljeni. Jedna vrsta ove biljke je palva agava Agave tequilana, pa možete i naslutiti iz njenog imena da se koristi za pripremanje jednog od najpoznatijih alkoholnih pića koje dolazi baš iz Meksika. Nećemo detaljno o alkoholu, nego ćemo se osvrnuti na biljku i njezina ljekovita svojstva.

Kao prirodni lijek, odnosno ukusno piće koje ima jako zdrave sastojke, spomenuti ćemo sok agave. Sok, ili bolje rečeno sirup od agave nazivaju još i agava nektar ili medena vodica zbog blagog okusa. Sirup od agave je prirodno sladilo, koje je pogodno za osobe koje pate od dijabetesa. Ovaj sirup se dobiva iz listova biljke, koji su stari oko 10 godina. Listovi se režu, suše i potom samelju, da bi se dobio prah. Kada se dobije prah potrebno ga je tehnološki obraditi, što je ipak malo zahtjevno da bi se uradilo kod kuće.

Sirup agave je svjetlije boje, a ako ga usporedimo sa medom, on je manje gust, a više sladak. Agava sirup se danas prodaje po raznim trgovinama zdrave hrane. Cijena sirupa je blizu cijene meda, a od sirupa se pravi sok koji je jako ukusan i zdrav. Sirup se jednostavno rastopi u vodi, i pije, a može se iskoristiti kao prirodno sladilo za čaj. Također, u Meksiku se od ovog sirupa prave razni kolači, torte, i druge slične slastice. Kod nas doduše malo manje, jer nam biljka nije toliko dobro poznata. Možda je sada vrijeme da potražite neke recepte u kojima se koristi sirup od agave.

Iako se sirup može praviti od korijena biljke, mnogo je bolji onaj dobiven od listova. U prošlosti se ovaj prirodni preparat koristio za brže zarastanje rana, tako što su se miješali agava sirup i sol, te se dobivena smjesa nanosila kao melem.

Sirup od agave je dobar protiv bakterija na koži koje izazivaju gnojenje rana i protiv crijevnih infekcija izazvanih bakterijama.

Iako je jako ljekovit, sirup se danas najviše upotrebljava kao prirodno sladilo i namirnica za pripremu raznih slastica. To nije loše, naprotiv, ovaj sirup je odlična slatka zamjena dijabetičarima, jer on u sebi sadrži inulin, a uz to ima jako nizak glikemijski indeks.

Glikemijski indeks sirupa od agave znatno je niši i od glikemijskog indeksa meda. Unatoč tome, sirup agave je slađi i od meda i od šećera koji danas kupujemo i koristimo.

Prirodni sirup od agave je jako kaloričan, pa nije dobar za osobe koje čuvaju svoju liniju. Dakle, ukoliko ste u procesu mršavljenja, izbjegavajte ovaj sirup jer on u sebi ima oko 400 kcal na 100 grama. Sadrži fruktozu, glukozu i sukrozu.

Još jednom da ponovimo u kratkim crtama – Ljekovita agava

Agava je biljka koja uglavnom raste u Meksiku, ali se može pronaći i u južnim i zapadnim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država kao i u središnjim i tropskim dijelovima Južne Amerike. Ove biljke imaju velike rozete mesnatih listova, koji uglavnom imaju oštar vrh i bodljikav rub. Debela stabljika je obično kratka, a čini se kao da listovi rastu izravno iz korijena. Uz biljke iz bliskog roda Yucca, razne vrste agave popularne su kao ukrasne biljke. Svaka rozeta jednom cvijeta, a zatim uvene. Tijekom cvatnje, visoka stabljika raste iz središta biljke i nosi veliki broj malih cvjetova. Nakon donošenja ploda, prvobitna biljka uvene, ali mladice često nastaju iz osnove stabljike od kojih nastaje nova biljka. Zbog ovoga se često pogrešno misli, da je agava kaktus.

Zbog izrazito niskog glikemijskog indeksa, sirup od agave gotovo nimalo ne utječe na razinu šećera u krvi. Zbog toga je idealan kao prirodno sladilo koje koriste dijabetičari. Glikemijski indeks je mjera koja nam pokazuje kojom brzinom i intenzitetom se povisuje razina glukoze u krvi nakon konzumiranja određene hrane. Samo da usporedimo, glikemijski indeks sirupa od agave je 27, meda 83, a bijelog šećera 137. Dovoljno da shvatite koliko je ovo sladilo dobro za osobe koje imaju poteškoća sa reguliranjem razine šećera u krvi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...