Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovita biljka – Agava – Uzgoj i upotreba biljke za liječenje

agava biljka
Foto: Pixabay / Agava

Agava je ljekovita biljka koja dolazi iz obitelji Liliaceae. Poznata je pod latinskim imenom Agave americana, te među liječnicima kao: Folia, radix Agavae.

Biljka je donesena iz Južne Amerike, a danas raste i kod nas u Dalmaciji.

Radi se o biljci koja ima oko 7 m visoku, golu, iz ružice listova izraslu stabljiku, na čijem se vrhu rascvjetava golema metlica s mnogo cvjetova.

Oko 1 m dugačko, sočno mesnato lišće, koje pri zemlji tvori takozvanu ružicu, na vrhu je šiljato, a po obodu ima oštre i vrlo šiljate bodlje. Cvate tek nakon 100godina, a kad procvate i donese plod, odmah ugiba.

U korijenu biljka ima saponina, a u lišću kalcij oksalata.

Upotrebljava se lišće, i to svježe, ili sok iscijeđen iz lišća, ili lišće osušeno i samljeveno u prah. Najbolje je lišće upotrijebiti malo prije nego što biljka procvate, ili dok je u punom cvatu, jer je tada u njoj nakupljeno najviše aktivnih tvari, a one mijenjaju svoja svojstva čim biljka ocvate, jer tada i ugiba.

Još malo o Agavi i uzgoju ove biljke pročitajte u nastavku

Ljepota ove biljke i njenih brojnih podvrsta smjestila se u mnoge domove kao ukrasno bilje. Osim agave sa čisto zelenim listovima postoje i one sa kremasto bijelim ili žutim prugama ili ivicama. Jako su lijepe za čuvanje u domovima, kao i pored naših kuća u vrtovima.

Agave su izdržljive biljke sa minimalnim zahtjevima za održavanje. Odlično uspijevaju na suncu i vrtnoj zemlji, kakva je i kod nas, sa dosta pijeska i treseta. Prezimiti mora u svijetlom prostoru, ne hladnijem od 5C, zbog čega ju je dobro unijeti u neki prostor da je ne unište niske temperature.

U periodu aktivnog rasta biljke, treba je redovno zalijevati tako da kompost bude vlažan. Za vrijeme zime zalijevajte je samo toliko da se kompost potpuno ne isuši. Po potrebi u proljeće je presadite. Razmnožava se putem malih biljaka koje izrastaju uz matičnu biljku ili iz sjemena. Američka agava predstavlja novost u narodnoj medicini Europe.

Najčešće se preporučuje svježi sok i prašak od listova. Svježi sok pomiješan s medom odličan je prirodni lijek za kašalj, a istučen list agave koristi se za liječenje opekotina i rana jer smanjuje bol.

Prašak agave rastopljen u vodi i pomiješan s medom danas je najviše korišten za liječenje bolesti želuca i jetre, žutice, reume, te za reguliranje menstruacije.

Agava biljka ima snažno trnje na kraju listova, a i sa strana, pa treba biti naročito oprezan tamo gdje se igraju djeca. Možda je bolje odreći se uzgoja agave u periodu dok djeca odrastaju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...