Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovita biljka – Agava – Uzgoj i upotreba biljke za liječenje

agava biljka
Foto: Pixabay / Agava

Agava je ljekovita biljka koja dolazi iz obitelji Liliaceae. Poznata je pod latinskim imenom Agave americana, te među liječnicima kao: Folia, radix Agavae.

Biljka je donesena iz Južne Amerike, a danas raste i kod nas u Dalmaciji.

Radi se o biljci koja ima oko 7 m visoku, golu, iz ružice listova izraslu stabljiku, na čijem se vrhu rascvjetava golema metlica s mnogo cvjetova.

Oko 1 m dugačko, sočno mesnato lišće, koje pri zemlji tvori takozvanu ružicu, na vrhu je šiljato, a po obodu ima oštre i vrlo šiljate bodlje. Cvate tek nakon 100godina, a kad procvate i donese plod, odmah ugiba.

U korijenu biljka ima saponina, a u lišću kalcij oksalata.

Upotrebljava se lišće, i to svježe, ili sok iscijeđen iz lišća, ili lišće osušeno i samljeveno u prah. Najbolje je lišće upotrijebiti malo prije nego što biljka procvate, ili dok je u punom cvatu, jer je tada u njoj nakupljeno najviše aktivnih tvari, a one mijenjaju svoja svojstva čim biljka ocvate, jer tada i ugiba.

Još malo o Agavi i uzgoju ove biljke pročitajte u nastavku

Ljepota ove biljke i njenih brojnih podvrsta smjestila se u mnoge domove kao ukrasno bilje. Osim agave sa čisto zelenim listovima postoje i one sa kremasto bijelim ili žutim prugama ili ivicama. Jako su lijepe za čuvanje u domovima, kao i pored naših kuća u vrtovima.

Agave su izdržljive biljke sa minimalnim zahtjevima za održavanje. Odlično uspijevaju na suncu i vrtnoj zemlji, kakva je i kod nas, sa dosta pijeska i treseta. Prezimiti mora u svijetlom prostoru, ne hladnijem od 5C, zbog čega ju je dobro unijeti u neki prostor da je ne unište niske temperature.

U periodu aktivnog rasta biljke, treba je redovno zalijevati tako da kompost bude vlažan. Za vrijeme zime zalijevajte je samo toliko da se kompost potpuno ne isuši. Po potrebi u proljeće je presadite. Razmnožava se putem malih biljaka koje izrastaju uz matičnu biljku ili iz sjemena. Američka agava predstavlja novost u narodnoj medicini Europe.

Najčešće se preporučuje svježi sok i prašak od listova. Svježi sok pomiješan s medom odličan je prirodni lijek za kašalj, a istučen list agave koristi se za liječenje opekotina i rana jer smanjuje bol.

Prašak agave rastopljen u vodi i pomiješan s medom danas je najviše korišten za liječenje bolesti želuca i jetre, žutice, reume, te za reguliranje menstruacije.

Agava biljka ima snažno trnje na kraju listova, a i sa strana, pa treba biti naročito oprezan tamo gdje se igraju djeca. Možda je bolje odreći se uzgoja agave u periodu dok djeca odrastaju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...