Ne postoji nijedna namirnica na svijetu koju ćete jesti i pri tome gubiti kilograme. Niste ih preko noći dobili, ne možete ih preko noći ni izgubiti. No, postoje namirnice koje svojim sastavom potiču procese u organizmu koji potiču brže topljenje masnoga tkiva.
Prva takva namirnica je avokado – S visokim udjelom zdravih monozasićenih masti, koje neće u tijelu biti pohranjene kao masnoće, avokado je odlična namirnica za gubitak masnoga tkiva ako se ugljikohidrate u prehrani zamijeni njime. Dodatno, avokado sadrži šećer manoheptuloze, koji je povezan s smanjivanjem oslobađanja inzulina jer je višak inzulina direktno povezan s taloženjem masnog tkiva. Održavanje normalne razine inzulina može značiti i manje masnoga tkiva.
Čili papričice tope masnoću – Kapsaicin kojeg imaju čili papričice, povećava termogenezu, odnosno stvaranje topline u organizmu. Proces termogeneze zahtjeva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga. Studija objavljena u časopisu Clinical Nutrition utvrdila je da kapsaicin jača metabolizam, ali i može smanjiti osjećaj gladi i povećati osjećaj sitosti.
Jaja su dobra? – Znanstvenici sa Sveučilišta Saint Louis u američkoj saveznoj državi Missouri dokazali su u studiji da ispitanici koji su za doručak dobivali 2 jaja ističu osjećaj sitosti duže tijekom dana te jedu manje za ručak, od skupine ispitanika koja je jela doručak koji nije sadržavao jaja. Nutricionisti ističu da se jede cijelo jaje jer žutanjak obiluje zdravim mastima, vitaminima A, D i E, a i većina proteina iz jajeta nalazi se upravo u žutanjku.
Đumbir za svaku priliku – Popularan u istočnjačkim kuhinjama, a nasreću sve popularniji i kod nas, đumbir potiče metabolizam na dva načina. On povećava mišićnu potrošnju kisika što rezultira većom potrošnjom kalorija te povećava proizvodnju mliječne kiseline koja povećava proizvodnju hormona rasta, a koji povećava količinu masnih stanica koje se ispuštaju iz ‘spremnika’ i koriste za energiju.
Grejpfrut – U studiji u kojoj je ispitanicima davano pola grejpfruta svakodnevno, bez drugih intervencija u njihovu prehranu, rezultat je bio iznenađujući. Već nakon 12 tjedana prosječni gubitak kilograma je iznosio gotovo 2 kilograma. Grejpfrut sadrži supstancu naringin, koja potiče topljenje uskladištenih masnih stanica. Osim toga, grejpfrut sadrži likopen, vitamine A i C te vlakna.
Zeleni čaj – Dok je kofein poznat po svojem fat-burning efektu, u zelenom čaju on zapravo nije njegovo najjače oružje u borbi protiv masnih stanica. EGCG, fitokemikalija u zelenom čaju koja zelenom čaju daje niz zdravstvenih benefita, povećava metaboličku stopu i pojačava proces topljenja masnog tkiva. Prema studiji koju je objavio American Journal of Clinical Nutrition, konzumacija četiri šalice zelenog čaja na dan pomogla je ljudima da u osam tjedana izgube 3 kilograma.
Šipak – Postoji li bolja reklama za nar od činjenice da ovo voće i do 300 puta bolje štiti dušični oksid (NO) u tijelu. A upravo je NO povezan s procesima topljenja masnog tkiva!
Losos – Omega-3 masne kiseline u lososu su tako snažne da mogu pojačati procese topljenja masnog tkiva, a usporiti procese nakupljanja masnog tkiva, zadržavajući zdravlje kardiovaskularnog sustava.