Zdrave bobice sa bodljikavih grmova rijetko koristimo u kuhinji. Naime, često ih jedemo tek ubrane. Ipak, plodovi kupina znaju biti jako korisni u kuhinji, a ukusna jela od njih će sve ugodno iznenaditi.
Iskoristite ljekovito djelovanje kupine.
Kupina ima antiseptička i protugljivična svojstva, kao i sastojke koji jačaju naš organizam. Osim spomenutog, ova biljka ima svojstvo stezanja, a tu mislimo na stezanje krvnih žila, zbog čega je dobra jer na taj način ona jača naš krvožilni sustav.
Listovi ove biljke upotrebljavaju se za liječenje lakših oblika proljeva, a biljka se dobrom pokazala i kod liječenja bijelog pranja.
Mirisni čaj od ove biljke se koristi u slučaju gripe, prehlade i kašlja. Osim što se čaj pije, on ima i vanjsku primjenu, pa se njime može ispirati upaljeno grlo, kao i usna šupljina u slučaju čireva u ustima ili upale desni.
Pročitajte u nastavku još neke zanimljive stvari u vezi ove ljekovite biljke.
Naučite iskoristiti kupine, jako su ukusne a uz to i zdrave. Evo par recepata za pripremu slastica od kupine…
Kupine s bademom – Bademova slatkoća ublažava žestinu kupine. Maslacem premažite posudu duboku dvadesetak centimetara, i ispunite kupinama do dubine od 3-4 cm. Pospite s dvije žlice šećera. U drugoj zdjeli, pomiješajte 175 g glatkog brašna i 75 g maslaca. Umiješajte 75 g smeđeg šećera i 50 g grubo sjeckanih, prženih badema. Pospite preko kupina i pecite na 200 C oko 30 minuta. Uživajte u zdravom kolaču!
Kupina i jabuka – Pomiješajte kupine u tavi sa četiri oguljene nasjeckane jabuke i četiri žlice šećera. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok jabuke ne omekšaju. Provjerite slatkoću i po potrebi dodajte još šećera.
Kupina i kozji sir – Banon je francuski kozji sir koji je umočen u rakiju prije nego što je zamotan u lišće kestena. Da, i mi smo se zaljubili u ideju! Nakon tri tjedna spreman je za konzumaciju, ali ako ga ostavite malo duže oslobodit će se bogate, voćne, drvenaste note koje kupine savršeno nadopunjuju.
Kupine i govedina – Umak od kupina često se poslužuje s patkom i divljači, ali može se poslužiti i s govedinom. Svojim kiselkastim okusom kupina nadopunjuje prirodnu slatkoću mesa.
Kupina i bijela čokolada – Otopljena bijela čokolada u kombinaciji sa tek ocijeđenim sokom i komadićima kupine daje jednostavno savršenu slatko-kiselu kombinaciju!
Pored ljepote okusa kojima kupina obogaćuje spomenuta jela treba znati da su ta ista jela bogatija zdravim tvarima koje kupina nosi u sebi.
Pročitajte malo više o kupini i njezinim ljekovitim svojstvima.