Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Prehlada – Što nam sve pomaže a što šteti za vrijeme prehlade?

Virusna infekcija koja nas zna zamarati i po nekoliko puta godišnje, prisutna je širom svijeta, pa ipak o prehladi kruže ukorijenjeni mitovi. Pročitajte kako nastaje prehlada i kako se liječi?

Obična prehlada je akutna virusna upala sluznice nosa koja katkad zahvaća i ždrijelo, a naziva se i rinitisom.

Prehlada je vrlo blaga bolest jer nije praćena povišenom temperaturom, a klinički je karakterizirana hunjavicom i kihanjem, začepljenošću nosa te osjećajem suhoće ždrijela. Obična prehlada je najčešća bolest čovjeka uopće.

Običnu prehladu uzrokuju različiti respiratorni virusi, u pravilu oni slabije patogenosti, odnosno s manjom agresivnošću. Najbrojniji su i najvažniji rinovirusi, a poznato je više od 100 različitih tipova. Zatim po učestalosti dolaze koronavirusi, virusi parainfluence i adenovirusi, dok je u male djece osobito važan respiratorni sincicijski virus (RSV). Prehladu mogu ljeti uzrokovati i enterovirusi.

Antibiotici se koriste samo za liječenje bakterijskih komplikacija, kao što su upala sinusa ili srednjeg uha.

Slabiji imunitet – Jača prehlada? Simptomi prehlade nisu rezultat destruktivnog djelovanja virusa, nego načina na koji vaš imunitet reagira na njih. Zapravo, jaki simptomi prehlade su rezultat jakog imuniteta, a ne oslabljenog.

Vitamin C liječi prehladu? Više od 30 kliničkih istraživanja s preko 10.000 ispitanika je pokazalo da dnevni unos vitamina C ne sprečava prehladu. Njegov najveći domet je to što blago smanjuje trajanje simptoma.

Najbolje bez alkohola? Jedno ili dva pića dnevno u suštini mogu smanjiti rizik da obolite od prehlade, pokazuju neka istraživanja. Osobe koje izbjegavaju alkohol, kao da su izložene većem riziku od prehlade. Pojedini stručnjaci vjeruju da alkohol može ograničiti replikaciju virusa.

Poljupcem se prenosi prehlada? Slobodno se možete ljubiti s prehlađenom osobom, nećete se razboljeti! Najveća porodica virusa koji su izazivači prehlade spadaju u rinoviruse, a oni rijetko kada uđu u naše tijelo kroz usta, tvrde istraživači Medicinskog fakulteta Univerziteta Wisconsin.

Do ovog saznanja su došli nakon što su u svoju studiju uključili prehlađene osobe koje su cijelu minutu ljubile zdrave osobe. Od 16 slučajeva, samo se jedna osoba zarazila poljupcem.

Stariji češće obolijevaju? Ne, ne i ne! Podložnost prehladi opada s godinama. Tako je osoba starijih od 50 godina koje će se prehladiti tijekom godine upola manje nego tinejdžera. Zašto? Starije osobe prethodno su bile izložene većem broju prehlada i tako su same razvile antitijela na obične viruse koji izazivaju prehladu.

Još za kraj jedan članak za one koji su prehlađeni – Kako liječiti prehladu?

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...