Nalazimo se u godišnjem razdoblju kada napadaju razni virusi prehlade i gripe. Ovom prilikom ćemo Vam otkriti par prirodnih lijekova koji su dobri protiv prehlade.
Sve nas s vremena na vrijeme uhvati prehlada ili kašalj, a nekada oboje u isto vrijeme.
Ove bolesti nas napadnu čak nekoliko puta godišnje, a to nije ništa zabrinjavajuće. To su inače i među najučestalijim oboljenjima, a na sreću ne znače nužno neko ozbiljnije pogoršanje zdravstvenog stanja.
Ipak, ukoliko se ne liječe pravilno, i prehlada i kašalj mogu da dovedu do težih zdravstvenih komplikacija, zbog čega je dobro reagirati na vrijeme, ali bez potrebe za panikom.
Često su protiv prehlade i kašlja dobri prirodni lijekovi, i nema potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu, osim ako mislite da potreba ipak postoji. U tom slučaju, svakako potražite liječničku pomoć.
U slučaju da imate snage da se odlučite na liječenje kod kuće, u nastavku pročitajte koji vam prirodni lijekovi mogu pomoći u tome.
Pomiješajte žličicu meda sa sokom od jednog limuna pa dodajte 1 dl tople vode i promiješajte. Pijte od tri do pet čaša dnevno.
Drugi prirodni lijek protiv prehlade: Isjeckajte četvrtinu osrednje glavice crnog luka na kockice i stavite u lonac, pa dodajte dvije žličice bibera i 2 dl vode, te kuhajte 10 minuta. Procijedite i pijte toplo tijekom dana. Ovaj lijek se pokazao odličnim za smirivanje kašlja.
Oprobajte i ovo: Prelijte žličicu korijena sljeza sa 2 dl ohlađene ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji 12 sati. Procijedite i popijte u gutljajima. Također, ovim čajem mogu se mazati i nadražene nosnice.
Čaj od zove odličan je lijek, posebno ako se sa konzumiranjem započne čim se pojave prvi simptomi prehlade, jer zova podstiče krvnu cirkulaciju i znojenje te čisti organizam od toksina. Čaj od zove se pravi na sljedeći način: Žličicu cvjetova zove preliti sa 2 dl vrele vode i ostaviti poklopljeno nekoliko minuta. Ukoliko je prehlada već uhvatila maha, napraviti napitak od tri žlice zove koje se preliju litrom vrele vode. Piti tijekom dana u gutljajima. U slučaju upale grla, tri žličice cvjetova zove preliti litrom vrelog mlijeka i zasladiti medom. Piti u većim gutljajima.
>> Liječite prehladu ali pazite na probiotike
Preliti žlicu listova žalfije sa 2 dl ključale vode, ostaviti da odstoji 15 do 20 minuta, procijediti i ispirati grlo četiri do pet puta dnevno.
Čaj od podbjela se također preporučuje u slučaju prehlade, a naročito za umirivanje kašlja. Žlicu sitno isjeckanog podbjela preliti sa 2,5 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno pet minuta. Procijediti i piti dvije do tri šalice dnevno.
Prirodni sirupi za iskašljavanje – Isprobajte neki od njih
Da bi se podstaklo “sazrijevanje” sekreta i izbacivanje sluzi dišnih putova, treba koristiti sirupe koji se otapaju u ustima i oblažu sluzokožu grla.
Sirup od timijana za iskašljavanje – Prelijte dvije žlice timijana sa 6 dl vode i ostavite da odstoji preko noći. Ujutro procijedite, pretočite u lonac i dodajte 5 dl vode i 250 g žutog šećera, pa sve kuhajte na blagoj temperaturi dok ne ispari polovina tečnosti. Sirup ostavite da se prohladi, a zatim ga pretočite u staklenu bocu i čuvajte u frižideru. Tri puta dnevno uzimajte po žličicu sirupa.
Sirup od islandske mahovine – Pomiješati 30 g islandske mahovine sa po 5 g omana, crnog i bijelog sljeza, pa mješavinu preliti sa 5 dl vode i ustaviti da odstoji preko noći. Ujutro procenti i pomiješati sa 500 g meda. Uzimati po žlicu preparata vise puta dnevno.
>> Isprobajte ovaj lijek protiv kašlja
Sirup od mrkve i meda – Isjeći pola kilograma mrkve na kolutiće, preliti je sa 4 dl vode i kuhati na blagoj temperaturi dok ne omekša. Potom je propasirati viljuškom ili u blenderu. Ohlađenu vodu u kojoj se mrkva kuhala pomiješati sa tri do četiri žlice meda, a zatim dodati i ispasiranu mrkvu. Dobro promiješati i pretočiti u staklenku koju treba čuvati u frižideru. Uzimati tri do četiri žlice sirupa dnevno.
Sirup od naranče protiv suhog kašlja – Jednu naranču dobro oprati pa je zajedno sa korom nasjeckati na sitne komadiće, ubaciti u lonac i dodati dvije žlice žutog šećera i 1 dl vode. Kuhati na blagoj temperaturi dok se sirup ne zgusne. Uzimati po žlicu u slučaju napada suhog kašlja.