Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Ako liječite prehladu ne zaboravite na probiotike – Kada se javlja prehlada, i koga najčešće napada?

Budući da se u slučaju prehlade uglavnom propisuju antibiotici koji narušavaju ravnotežu crijevne flore (uništavaju i ‘dobre’ bakterije neophodne za dobru probavu) i uzrokuju probavno tegobe – proljev, grčeve i bolove, preporučuje se uzimanje probiotika koji uspostavljaju normalnu crijevnu floru i jačaju imunitet.

Prehlada je česta bolest, a uzrokuje ju preko 200 različitih vrsta virusa.

Odrasla osoba tijekom jedne godine oboli, u prosjeku 3 puta, a djeca 6-10 puta. To nije neobično, posebno ako djeca borave u vrtiću, pa mogu da obole i do 12 puta godišnje.

Prehlada je stoga i najčešća bolest čovjeka, najčešći razlog posjeta liječniku, najčešći razlog uzimanja lijekova te najčešći razlog izostanka iz škole odnosno s posla. Može se javiti tijekom cijele godine, bez obzira na godišnje doba. Najčešće počinje grloboljom koja traje obično dan ili dva te curenjem nosa.

Zatim slijede začepljenost nosa i blagi kašalj koji traju četiri ili pet dana. Povišena temperatura obično nije prisutna kod odraslih, eventualno se javi blaga prvi dan, dok je kod djece česta.

Iako, prehlada sama po sebi nije ozbiljna bolest, ona se može zakomplicirati s nekom bakterijskom infekcijom te nastane upala sinusa, upala uha ili rjeđe bronhitis.

Rijetki su slučajevi kad prehlada može biti ozbiljna bolest, a to je kod takozvanih rizičnih skupina bolesnika, odnosno kod osoba koje boluju od dišnih bolesti, osoba koje boluju od karcinoma ili onih s nekim od poremećaja imuniteta.

Ako vas je uhvatila prehlada svakako uz liječenje uzimajte potrebne količine probiotika. Jako su važni za što bolje i brže ozdravljenje.

>> Kako se liječi prehlada?

Pored raznih preparata sa ovim kulturama koji se mogu kupiti u apotekama, savjetuje se i konzumiranje probiotskog jogurta. Inače, istraživanja su pokazala da organizam ljudi koji svakodnevno piju 0.4 dl jogurta stvara dva do tri puta više gama interferona, koji štite od gripe, prehlade, kihavice i drugih oboljenja dišnog sustava.

O jogurtu smo već pisali, pa se podsjetite slijedeći link.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...