Povišeni krvni tlak bolest je modernog doba, a na žalost danas pogađa mnoge od nas.
Komplikacije izazvane ovom bolešću nisu nimalo benigne, pa ćemo upozoriti na infarkt i moždani udar, odnosno dvije bolesti koje su najčešći uzrok smrti u ovim područjima.
Visina krvnog tlaka ukazuje na zdravstveno stanje našeg srca. Kako bi se spriječile bolesti srca i krvnih žila krvni tlak bi trebao biti ispod 140/90.
Ovu priliku ćemo iskoristiti da vam damo par savjeta kako da uz pomoć ishrane regulirate krvni tlak.
Zdrava i uravnotežena prehrana ključni je faktor u borbi protiv povišenog krvnog tlaka, bilo da je u kombinaciji s farmaceutskim lijekovima ili kao zamjena za njih, odnosno prevencija pogoršanja zdravstvenog stanja.
U Aziji se još od davnina koristi celer kao prirodni lijek koji snižava visok krvni tlak. Dr William Elliott s sveučilišta u Chicagu, iz celera je uspio izdvojiti sastojak zaslužan za snižavanje krvnog tlaka, što je potvrdio provedenim testiranjima na laboratorijskim miševima.
On naime smatra, te iznosi teoriju da celer snižava krvni tlak na način da smanjuje hormon stresa koji uzrokuje sužavanje krvnih žila i rast krvnog tlaka. Celer je stoga iznimno učinkovita namirnica kod bolesnika kod kojih je visoki tlak uzrokovan psihičkim stresom. Uz to celer se u provedenom istraživanju pokazao jako učinkovit i kod snižavanja povišene razine lošeg kolesterola, koji je česta pojava kod osoba s problemom primarnog visokog tlaka (esencijalne hipertenzije).
Naučite uz pomoć zdravih namirica regulirati krvni tlak
Bijeli luk ili češnjak također spada pod stare narodne lijekove koji se od davnina koriste za liječenje povišenog krvnog tlaka. Bijeli luk je inače kao prirodni lijek dosta korišten i u kineskoj narodnoj medicini. Jedno ispitivanje provedeno u Njemačkoj pokazalo je kako djelovanje bijelog luka znatno snižava donju vrijednost (dijastolički krvni tlak) krvnog tlaka kod oboljelih od srednje teške hipertenzije. Ovaj učinak se postiže konzumiranjem nekoliko češnjeva bijelog luka na dan. Blagotvorni učinak bijelog luka je tijekom ovog ispitivanja postajao sve veći, što nam ukazuje na činjenicu kako je njegovo djelovanje kumulativno. Način na koji bijeli luk snižava krvni tlak pronalazimo u njegovoj sposobnosti djelovanja na opuštanje glatkih mišića krvnih žila, što djeluje na njihovo širenje. Ova pojava je posljedica velikog sadržaja adenozina, koga ima i u crnom luku (kapuli). I sirov i kuhan bijeli luk snižava krvni tlak, ali je ipak svježi najučinkovitiji.
Nadalje, tu su omega 3 masne kiseline koje se nalaze u ribljem ulju, a ubrajamo ih u jedan od glavnih, prirodnih lijekova za hipertenziju. U slučaju lakših oblika hipertenzije čak i male doze ribljeg ulja mogu dovesti do normaliziranja krvnog tlaka, dok kod težih oblika mogu pojačati djelovanje lijekova – beta blokatora. Kako bi se regulirao krvni tlak, kod većine ljudi potrebno je najmanje 3 obroka morske ribe bogate omega 3 mastima tjedno. U tu ribu ubrajamo losos, skušu, tunu, srdelu i haringu. Potrebna količina omega 3 masnih kiselina je 2000 mg na dan što se može osigurati s 100 g sveže skuše, 120 g konzerviranog lososa ili 200 g svježe srdele.
Mono-nezasićene masne kiseline iz maslinovog ulja također pogoduju snižavaju krvnog tlaka.
Voće i povrće je također zdravo za regulaciju krvnog tlaka, neka istraživanja su pokazala kako prelazak na vegetarijansku prehranu snižava krvni tlak.
Kalij također ima znatan utjecaj na krvni tlak. Nedovoljan unos kalija dovodi do porasta krvnog tlaka, a konzumacija hrane obogaćene kalijem ga snižava. Nedovoljan unos kalija u organizam također dovodi do zadržavanja natrija, koji povećava krvni tlak. U namirnice bogate kalijem spomenuti ćemo pečeni krumpir, dinju, avokado, blitvu, breskvu, marelicu, šljivu, sok od rajčice, nemasni jogurt, grah, losos, soju, bananu i badem.
Kalcij kod osoba osjetljivih na sol, odnosno osoba kojima raste krvni tlak prilikom unosa slane hrane u organizam, može dovesti do njegova snižavanja. S jedne strane kalcij povećava lučenje natrija, koji povećava krvni tlak, dok s druge strane on smanjuje lučenje hormona parathormona, koji također povećava tlak. Namirnice bogate kalcijem su mlijeko i mliječne prerađevine, losos, skuša i srdela s dračom, kelj, suhe smokve, tofu, soja, lišće repe, brokula i grah.
Minerali koji djeluju loše na krvni tlak
Kod velikog broja osoba koje pate od povišenog krvnog tlaka (30–50%) smanjenje unosa soli u prehrani može znatno sniziti krvni tlak. Smanjen unos soli omogućuje bolju elastičnost krvnih žila, što dovodi do pada krvnog tlaka. Kako bi se smanjio dnevni unos soli potrebno je izbjegavati konzumaciju gotove prerađene hrana i suhomesnatih proizvoda, jer oni sadrže velike količine soli.
Natrij iz soli može oštetiti krvne žile u mozgu i dovesti do moždanog udara i bez primjetnog porasta krvnog tlaka. Neslana ishrana se posebno preporuča osobama koje, osim povišenog krvnog tlaka, imaju problema s bubrezima i srcem.
Jedna čaša vina ili jedno žestoko piće na dan nemaju utjecaja na krvni tlak, ali ga veće količine progresivno i konstantno povećavaju. Kod osoba koje dosta piju prestanak unosa alkohola može dovesti do ponovnog normaliziranja krvnog tlaka.
Kava nije glavni krivac za kronično povišen krvni tlak. Kofein prolazno povećava krvni tlak kod osoba koje povremeno piju kavu, čak i kod osoba koje je redovito piju, posebice kada su pod stresom. Većini ljudi s hipertenzijom kava ne smeta, ali se ne preporuča osobama kojima tlak znatno raste kada su pod stresom. Takve osobe, kada su pod stresom, imaju pretjeranu reakciju nadbubrežne žlijezde na kofein, što podiže krvni tlak.