Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Želite se riješiti bolne kvrge na stopalu?

kvrga na stopalu
Foto: Pixabay / Stopala

Želite se riješiti bolne kvrge na stopalu, ali ne znate kako? Ako pričamo o bolnoj kvrgi koja se javlja na stopalu, spomenuti ćemo da se Hallux valgus čak 9 puta češće javlja kod žena, a sve to zbog nošenja neprikladne obuće. Kvrga na stopalu zadaje neugodne i bolne probleme, pa da vidimo što učiniti i kako se riješiti ovoga problema.

Kvrga na stopalu

Naziv Hallux valgus dolazi od latinskih riječi koje simboliziraju zaokretanje nožnog palca prema vanjskoj strani stopala, odnosno prema ostalim prstima.

Kada dođe do toga, unutarnji dio stopala postane podložan stalnoj mehaničkoj iritaciji koja uzrokuje stvaranje nove kosti kao i lokalne upale koja je glavni uzrok boli kod ovako deformiranog stopala. Kako smo već u samom uvodu napisali, deformitet nožnog palca je devet puta češći kod žena nego kod muškaraca. Izgleda da i ovu bolest možemo klasificirati kao bolest mode i modnih trendova.

Uzroci pojave kvrge na stopalu

Najčešći uzrok nastanka Hallux valgus deformacije je dugotrajno nošenje neprikladne, najčešće tijesne obuće, koja pritišće prste i stavlja ih u nepravilan i neprirodan položaj. Istraživanja koja je proveo AOFS pokazala su da 88 posto žena u SAD-a nosi neprikladnu obuću, a kod njih 55 posto razvije se deformitet nožnog palca.

Ipak, postoje i drugi razlozi nastanka ove bolesti, pa kao jedan od uzroka možemo spomenuti i moždani udar. Kako i zbog čega nastaje hallux valgus? Dali se bolest može javiti kao dio genetskog nasljeđa i u kojoj životnoj dobi nastaje?

Uzroci nastanka valgus deformacije palca su brojni, no ako ih želimo podijeliti ugrubo, onda ćemo reći da postoje vanjski i unutarnji uzročnici za pojavu deformacije. S obzirom na to da se na glavicu prve metatarzalne kosti ne hvataju mišići koji bi je primarno stabilizirali, ona je osobito podložna utjecaju deformirajućih sila izvana, gdje se ponajpije misli na nošenje neprikladne obuće. Kada se počne razvijati deformacija tada mišići i tetive iz okolice stopala postaju deformirajuće sile i dovode do razvoja tipične halux valgus deformacije. Utjecaj zatvorene obuće je značajan u nastanku halux valgusa.

Ova deformacija stopala vrlo je rijetka u nekim kulturama, na primjer kod Japanaca, jer njihova tradicija nošenja obuće smanjuje mogućnost nastanka deformacije. Međutim, poznato je da puno osoba bez tegoba koristi modernu i usku obuću, pa to znači da postoje i unutarnji čimbenici koji su specifični za svaku pojedinu osobu. Postoji genetska predispozicija razvoju halux valgusa, jer 70 do 90 posto osoba s ovom deformacijom ima pozitivnu nasljednu komponentu. Osim primarnih razloga, halux valgus deformacija može nastati i kao posljedica brojnih drugih stanja i ozljeda. Tu ćemo spomenuti reumatski artritis, moždani udar, skraćena Ahilova tetiva, spuštena stopala i druge slične bolesti.

Danas postoje specijalne vježbe kao preventivna mjera

Deformirano i bolno stopalo mijenja se pri stajanju i hodu. Mijenja se statičko opterećenje, način hoda, dolazi do promjene opterećenja u području koljena, kukova i kralješnice. Pacijenti sa sklonošću da se razvije ova deformacija trebali bi provoditi redovite vježbe za jačanje mišića stopala. Trebaju često hodati bosi, koristiti otvorenu obuću, koristiti noćne ortoze za zadržavanje palca u optimalnom položaju. Također, savjetuje se provoditi specijalne vježbe za korekciju deformacije.

Ako ste ipak već oboljeli i tražite rješenje, evo par riječi na tu temu

Da bi se uklonila deformacija često se pristupa operativnom zahvatu, no on nije uvijek jedino rješenje. Kod pacijenata s neuromuskularnim bolestima, hiperelasticitetom i ligamentarnom nestabilnošću – velika je mogućnost ponovnog javljanja deformacije. Indikacija za operaciju je bolna deformacija koja otežava stajanje i hod te nošenje obuće. Korekcija deformacije valgusa palca mora biti suštinska, što znači da operacija “poništi” negativni učinak nastale deformacije. Nije rješenje samo ukloniti bolnu kvrgu s unutarnje strane stopala, već u cijelosti restaurirati prednji svod stopala i optimizirati statiku. Dobra indikacija i metoda minimaliziraju rizik povratka deformacije koji je općenito vrlo velik i različit je, ovisno o metodi koja se koristi. Oporavak ovih zahvata je relativno dug, i traje 4 tjedna rasteretnog hoda, a oteklina stopala može trajati od 6 do 10 tjedana nakon operacije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...