Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Odabir obuće – Moda ili zdravlje?

Bol u nogama koja se javlja kada hodate može biti jako važan signal i pokazatelj nekog oboljenja.

Pored bolova koji se javljaju tijekom hodanja, bol u kosti stopala može biti znak oboljenja koje pogađa i kičmu.

To su dovoljni razlozi, da zdrava, odrasla osoba ode na pregled.

U slučaju da sumnjate da vaše dijete ima problema sa bolovima, predlažemo vam da ga promatrate neko vrijeme i vidite dali vaše dijete, korača neujednačeno, povija li jednu nogu drukčije nego drugu. Ako ste uočili nešto zabrinjavajuće, svakako ga odvedite na pregled.

Za stanje nogu jako je važna obuća, a to neka vam bude prioritet tijekom odabira vaše obuće. Gledajte da obuće bude prozračna, udobna i savitljiva, da ne ‘ugnjetava’ nožne mišiće i tetive. Za stopala i noge općenito, štetne su krute čizme, koje gnječe gležnjeve. Dobro je da dijete hoda bosonogo, to jača noge.

Bolovi koji se javljaju pri iskoraku u prednjem dijelu noge, najčešće su pokazatelji iskrivljenog nožnog palca ili artroze palčanih zglobova. Među mladima, to često osjete košarkaši, još više nogometaši. Još veće bolove prouzrokuje nokat koji rastući prodire u okolno meso, odnosno urasli nokat, što dovodi do upale i jakih bolova. Važno je ispravno obrezivanje nokta, dakle ravno, a ne polukružno. Probleme sa urastanjem noktiju dodatno povećava preuska cipela. To je samo još jedna potvrda koliko je odabir obuće važan.

Kada birate obuću za nositi, gledajte, u slučaju da odabirete cipele, da one budu savitljive a ne krute. Pomodni debeli đonovi čine cipelu krutom i teškom, a to nikako ne odgovara zdravlju vaših stopala. Čak i u dobroj obući noge u dnevnom naporu nabreknu, pa zašto im onda dodatno otežati? Da bi to što više umanjili, gledajte da vaše nove cipele odaberete na večer, kada su noge već pod naporom kakvim će biti i idućih dana i mjeseci, pa i godina.

Vječita dilema suvremenog čovjeka – Moda ili zdravlje? Ova dvojba dosta češće pogađa žene, no nemojmo se zavaravati, i muškarci padaju na istom pitanju. Najnovija studija grupe reumatologa u Barceloni otkriva da čak 70% stanovnika pati od oštećenja nogu. Od svakih 100 pacijenata s tegobama u prednjim dijelovima noge 80 je žena, a 20 muškaraca. Za ovoliku razliku naučnici ipak krive oblik i tip obuće koji imaju na odabir žene odnosno muškarci. Glavni krivac za sve nevolje vezane uz stopala i noge dolazi od potpetica viših od četiri centimetra te vrška cipele koji zna biti previše uzak na krajevima. U takvoj obući skoro sva tjelesna težina pritisne vrhove nogu, najviše zglob nožnog palca. Istina, cipele sa šiljastim vrhom i visokom potpeticom jesu elegantnije, oku ugodnije i jače istaknu ženstvenost, no to ne treba biti razlog da naudite vašim stopalima. Pronađite neku mjeru, a elegantne cipele nosite tek u prilikama za to, a nikako svakodnevno. Takva obuća može naškoditi vašim nogama, jer spomenuta obuća pogađa ne samo nožne prste, žuljevima i izbočinama na stopalima, nego i kičmene pršljenove tako da ih deformira.

Preuski vrh na cipelama gnječi nožne prste i prouzrokuje deformacije nožnog palca. Također, takav vrh cipele će dodatno pogoršati pojavu uraslog nokta, a može do toga i dovesti, ako već niste imali tih problema. Previsoke potpetice uzrokuju iskretanje gležnjeva, pa gledajte odabrati odgovarajuće potpetice. Smatra se da je idealna potpetica visoka dva centimetra. U takvim cipelama tjelesna se težina rasporedi ravnomjerno na petu i prednji dio stopala, odnosno u omjeru 50:50. Potpetica visoka četiri centimetra već poremeti tu ravnotežu pritiska, što znači da na prednjem dijelu imamo 57 a na peti 43 % tjelesne težine. No to se još može podnijeti bez štete. Potpetica visoka 6 cm, prenese na prednji dio stopala 75% težine tijela. A modnim krajnostima pripadaju potpetice od 10 i više centimetara. U takvim cipelama prednji dio stopala završi kao bolna nakaza.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...