Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Zeleni Matcha čaj: Fini prah pun zdravih sastojaka

matcha kolac
Kolač od Matcha praha

Zeleni Matcha čaj još uvijek nije toliko poznat kod nas. Dolazi iz Japana, gdje se redovno konzumira posebno i zauzima značajno mjesto u istočnoj kulturi. Naime, radi se o kvalitetnom čaju koji se već stoljećima tradicionalno koristi u svim važnim događajima u japanskoj kulturi.

Danas je cijenjen napitak, pa se brzo proširio na sve strane svijeta. Dokazano je, modernim istraživanjima, da ovaj čaj povećava psihofizičku energiju, za što su najviše odgovorni polifenoli. To znači da ima energetsku funkciju neovisno o količini kofeina.

Matcha

Baš zbog toga se preporučuje i kao zamjena za jutarnju kavu. Ako pijete čaj umjesto kave, vaš organizam neće doživjeti navalu energije koja znatno pada već nakon par sati. Kada pijete matcha čaj, energija u našem tijelu traje dulje, te ima blagi stupanj opadanja.

Čajevi općenito imaju višestruku ulogu: Oni naime pospješuju aktivnost središnjeg živčanog i dišnog sustava te metabolizam u svim stanicama. Najbolje ih je piti mlake jer ih organizam tako najbrže apsorbira.

Kako djeluje zeleni čaj?

Znamo da zeleni čaj daje energiju, ali on jako dobro i čisti naše tijelo od toksina. Zeleni čaj sprječava neugodan miris znoja i dobar je za zdravlje mozga. Studije govore da je jako dobar za jačanje memorije.

Matcha čaj radi se od iste biljke kao i zeleni i crni čaj. No, za razliku od njih, matcha čaj nećete pronaći u vrećicama ili u obliku sušenih dijelova biljke. Matcha čaj je fino smrvljeni zeleni prah. Po tome je poseban, ne samo na pogled, nego i zbog svog sastava i djelovanja na naš organizam.

Pravljenje praha za Matcha čaj

Fini prah ovog čaja dobijemo iz zelenih listova biljke od koje se radi zeleni čaj. Na taj način u prahu čaja ostaju mnogi dobri spojevi koje inače gubimo u zelenom i crnom čaju. Listovi zelenog čaja sakupljaju se u posebnom stadiju sazrijevanja. Čuvaju se u posebnim uvjetima pa se prerađuju kada za to dođe vrijeme. Nakon procesa obrade dobili smo jako kvalitetan prah od kojeg se kasnije radi čaj.

Pijući matcha čaj, Vi u svoj organizam unosite kompletan sadržaj lista biljke, a ne samo ono što se inače ispusti u vreloj vodi. Prah u sebi sadrži gotovo sve spojeve koje pronalazimo u svježem listu biljke. To i jeste cilj ovako pripremljenog praha od kojeg radimo čaj.

Plantaža

Za uzgoj biljke, branje listova i njihovu obradu treba imati vještinu i veliko znanje. Ne može svatko proizvoditi ovaj čaj. To znanje se generacijama čuva u Japanu, prenosi sa oca na sina i tradicija je koja se njeguje. Imamo danas kvalitetne proizvode diljem svijeta, no ipak su još uvijek slabije zastupljeni nego je slučaj u Japanu. Listove za pripremu treba sakupiti nekoliko tjedana prije nego je vrijeme klasične berbe. Biraju se listovi koji nisu bili izloženi izravnom sunčevom djelovanju, jer oni u sebi imaju veću koncentraciju aminokiselina.

Čitava berba se odvija ručno, kao i daljnja obrada. Zanimljivo je da se listići i danas melju u posebno rađenim mlinovima baš za ovu namjenu. To su stari kameni mlinovi, koji se koriste stoljećima. Da bi dobili 30 grama praha ovog kvalitetnog čaja, jedan mlin treba da radi između jednog sata, do sat i pol.

Kultura ispijanja ovog čaja igra veliku ulogu u Japanu. Pored toga što japanci uživaju u okusu i aromi, uočeno je da čaj ima zdravstvene prednosti. Zbog toga se danas proširio po svijetu, i može se pronaći u svim većim trgovinama zdrave hrane.

Matcha čaj je bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima. U finom zelenom prahu možemo pronaći magnezij, kalcij, željezo, kalij, fosfor, cink, bakar i mnoge druge vrijedne elemente.

Zbog toga je dobar prirodni lijek

Ako znamo za ljekovite prednosti zelenog čaja, pa i crnog, onda se logično nameće zaključak da je i matcha čaj ljekovit. Da, jeste ljekovit čak u dosta većoj mjeri nego spomenute dvije vrste čaja.

Jedna šalica matcha zelenog čaja ubrzava metabolizam i potiče izgaranje kalorija. Mnoge studije pokazuju da ima utjecaj na slobodne radikale u tijelu.

Zeleni čaj, posebno njegova podvrsta, matcha zeleni čaj, koji na tržište dolazi u prahu, najbogatiji je antioksidansima i mnoge studije pokazuju da ima utjecaj na slobodne radikale u tijelu, odnosno da štiti od mnogih bolesti, pa i nekih vrsta raka.

Potvrđeno je da matcha čaj ubrzava metabolizam i tako olakšava mršavljenje. Ovaj čaj će vam pomoći da održavate tjelesnu masu u željenim okvirima. Jedna studija je pokazala da 1 šalica zelenog čaja na dan može ubrzati metabolizam i do 35 posto, dok šalica čaja prije treninga povećava izgaranje kalorija za 25 posto. Takav rezultat treba pripisati visokom udjelu teina koji zeleni čaj sadrži.

Ne pretjerujte sa ispijanjem čaja

Iako je ljekovit, osvježavajući i ugodan napitak – nije dobro pretjerivati u njemu. Preporučuje se piti najviše dvije šalice matcha zelenog čaja na dan. Prekoračite li dozu, zbog većih količina kofeina nego što ga sadrži kava riskirate glavobolje, nesanicu, proljev ili zatvor te češće žgaravice.

OPREZ: Prije uzimanja tražite savjet liječnika. Matcha prah ne bi smjela piti djeca ni trudnice. Potreban je oprez ako patite od neke kronične bolesti, pa se preporučuje da se prije uzimanja posavjetujete s liječnikom obiteljske medicine ili specijalistom.

Zeleni prah omiljen je sastojak slasticama i nekim slanim jelima

Kolač od Matcha praha

Danas se matcha čaj koristi u kulinarstvu, posebno zbog specifične arome i teksture. Koristi se kao neizostavan sastojak u slatkim i slanim jelima. Posljednjih godina internetom su zavladali recepti sa ovim finim prahom. Sve se češće koristi u pripremi slastica, ali i raznih slanih jela. Ako ste vješti u kuhinji, potražite na internetu zanimljive recepte sa ovim prahom. Pripremite ukusne zalogaje i ugodno iznenadite svoje ukućane.

Kako se priprema i pije Matcha?

Za pripremu čaja nisu vam potrebne posebne vještine, tek par savjeta i to je to…

Matcha se pije svježa, a priprema se vrućom vodom. Da biste pravilno pripremili čaj kuhajte vodu do nekih 60 C (voda treba biti vruća, ali ne i kipuća). Tada u vodu stavite 1–2 grama praha i miješajte dok se čaj ne zapjeni. Ostavite da odstoji od tri do pet minuta, i onda popijte u par gutljaja. Tradicija u Japanu nalaže korištenje posebnog pribora za pripremu i pijenje ovog čaja. Ako želite istinski osjećaj, pribor i matcha čaj već možete pronaći i kod nas u trgovinama.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...