Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Zeleni čaj: Naučite pravilno koristiti ljekovita svojstva zelenog čaja

zeleni čaj ljekovitost
Foto: Pixabay / Zeleni čaj

Zeleni čaj može iti zdrava zamjena za kavu. Naime, i zeleni čaj sadrži kofein, ali je mnogo zdraviji od obične šalice kave. Ako možete, svakako se opredijelite za zeleni čaj. Zeleni čaj ima iznimnu ljekovitost, moć čišćenja organizma i sastavni je dio mnogih dijeta.

Još davno nekada, prije 500 000 godina ljudi su stavljali listiće čaja u vruću vodu. Možemo slobodno vjerovati da su spoznali ljekovitu snagu tog toplog napitka, koji i danas često koristimo. Svaki čaj je zdrav na svoj način, no zeleni čaj se u mnogočemu izdvaja iz mase.

Što sadrži zeleni čaj, a tako je dobro za naše zdravlje?

Ako se pitate zbog čega je zeleni čaj tako dobar, evo kratki odgovor – bogat je raznim spojevima, a mnogi od njih su izuzetno dobri za naš organizam.

Zeleni čaj je bogat polifenolima, fitokemikalijama sa svojstvima antioksidansa koji ovom čaju daju karakterističan, pomalo gorak okus. Iako je gorak, zeleni čaj baš zbog toga i djeluje tako dobro na čišćenje našeg organizma.

Zeleni čaj sadrži šest osnovnih polifenola, poznatih kao katehini. On ima više katehina nego crni čaj. EGCG (Epigallocatechin gallate) je najaktivniji i najviše istražen katehin zelenog čaja. Zeleni čaj sadrži alkaloide poput kofeina (iako manje nego crni čaj) koji mu daje stimulirajuća svojstva. Ima toga još, pa pročitajte u nastavku teksta.

Koliko je zapravo zdrav zeleni čaj?

Moramo priznati da pitanje zdravstvene koristi zelenog čaja još nije potpuno riješeno. Postoje studije koje govore da je on višestruko koristan za zdravlje, dok druge smatraju da nema dovoljno dokaza da bi se zeleni čak proglasio apsolutno ljekovitim.

Ipak, zeleni čaj se pokazao korisnim kod niza zdravstvenih problema.

Zeleni čaj pomaže u slučaju kardiovaskularne bolesti

Mnoga su istraživanja potvrdila da redovnim konzumiranjem zelenog čaja možemo smanjiti rizik od udara i bolesti krvožilnog sustava. Ovaj napitak može smanjiti kolesterol, ali čini se da nema utjecaj na krvni tlak. Stoga je FDA (Američka uprava za hranu i lijekove) odbila izdati odobrenje prema kojem bi na svim kutijama zelenog čaja pisalo da je zdrav za srce.

Mnogi naučnici smatraju da zeleni čaj smanjuje rizike od karcinoma. Još jednom imamo slučaj da se ne slažu svi s ovom tvrdnjom, no mi ćemo u sklopu ovog teksta, malo kasnije, napisati par riječi koje podupiru takve tvrdnje.

Zeleni čaj je odličan saveznik raznih dijeta

Mnogi ovaj napitak povezuju s ubrzanim metabolizmom i bržim sagorijevanjem masti. Ubrzani metabolizam razlaže masnoće u tijelu, koje se onda lakše potroše i tako izbace iz organizma.

Naučna su istraživanja potvrdila da zeleni čaj pomaže kod dijabetesa, smanjuje stres, štiti zube i tijelo od štetnih UV zračenja i raznih virusnih infekcija.

Nemojte pretjerivati sa zelenim čajem

Iako je jako zdrav, zeleni čaj ne treba piti neumjereno. Najbolje je piti ga umjereno, a mnogi se slažu da je optimalna dnevna doza zelenog čaja između 3 i 10 šalica. Vi sami sebi odredite broj šalica koliko vam odgovara, ali da bude u tom optimalnom rasponu.

Kako se priprema zeleni čaj?

Možda banalno pitanje, no vrijedi odgovoriti. Najveću ljekovitu moć zeleni čaj ima kada se tek pripremi. Neka odstoji tek 3-5 minuta, pa ga popijte dok je topao. Nije preporučeno da zeleni čaj pustite da se ohladi pa da ga pijete hladnog, pogotovo ko je duže stajao.

Mlijeko nije dobar dodatak zelenom čaju

Ova za nas pomalo neobična tradicija ima korijene u Engleskoj. Iako će mnogi uživati u zelenom čaju s dodatkom mlijeka, stručnjaci kažu da mlijeko nepovoljno djeluje na ljekovitu snagu zelenog čaja. Dakle, mlijeko vam neće naškoditi, ali će umanjiti ljekovite vrijednosti ovog napitka.

Kada ovaj čaj može biti štetan?

Spomenuli smo već u samom uvodu da postoje teorije kako zeleni čaj nije ljekovit. Naučnici tvrde da nekada može biti i štetan. Trebamo znati da zeleni čaj sadrži kofein koji može uzrokovati ubrzani ritam srca i nesanicu.

Kofein se kod trudnica i dojilja zadržava u mlijeku i posteljici, pa buduće majke trebaju izbjegavati napitke koje sadrže ovaj sastojak. Zeleni čaj sadrži tanin, koji može ograničiti apsorpciju željeza iz voća i povrća. Zeleni čaj ne smije se miješati s nizom lijekova i to upravo zato što sadrži kofein. Kako biste točno znali što smijete piti, a što ne, posavjetujte se s liječnikom, posebno ako imate povijest bolesti.

Zeleni čaj je odličan izbor za mršavljenje

Šalica zelenog čaja sadrži oko 50-100 mg kofeina i 300-400 mg polifenola. Ovi elementi su zaslužni za antioksidacijski učinak koji čaj ima na naš organizam. Zeleni čaj, osim što pomaže mršavljenju, dobro djeluje na detoksikacijske procese u tankom crijevu, jetrima i plućima.

Mnogi će se nutricionisti složiti – Zeleni čaj se ne bi trebao sladiti ili dodatno obogaćivati raznim aromama. Ako baš morate – zasladite ga medom. Ako čaj sadrži šećere onda može sadržavati više kalorija, što neće doprinijeti topljenju masnoća. Kao i bilo koja druga namirnica, zeleni čaj ima rok trajanja – što je svježiji njegova je djelotvornost veća.

Zeleni čaj prevenira pojavu raka

Zeleni čaj se razlikuje od ostalih vrsta čaja, posebno po tome kako se obrađuje list biljke od koje se radi čaj. Oksidacija je jako važna u tom procesu, odakle dalje i dolaze sve spomenute beneficije konzumiranja ovog čaja.

Zeleni čaj je jedinstven, jer za razliku od ostalih čajeva nema osobinu da mu list oksidira. Nakon što je ubran odmah se zagrije u tavi ili iznad pare i time se zaustavlja proces oksidacije. Kao rezultat toga, zeleni čaj se smatra napitkom koji postoji u svom najčišćem obliku.

Od klasičnog zelenog čaja, na koji ste navikli, jedini još čišći oblik čaja je Matcha zeleni čaj.

Oksidacija ugrožava ljudsko zdravlje i može dovesti do degenerativnih bolesti. Poznat je i pojam oksidacijskog stresa koji je obično uzrokovanim kroničnim stresom, lošom prehranom, pušenjem i prekomjernim unosom alkohola. U konačnici se kao rezultat oksidacije javljaju slobodni radikali koji imaju svoju ulogu u razvoju mnogih teških bolesti, posebno različitih karcinoma. Zbog toga se zeleni čaj smatra prirodnim sredstvom prevencije mnogih vrsta raka.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...