Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Zelena stolica kod odraslih i beba

zelena stolica

Zelena stolica, uzrok zelene stolice, odnosno izmeta zelene boje, je hrana koju pojedemo, kao što je špinat (on je najčešći uzrok zelene stolice). Do pojave zelene stolice može doći i nakon konzumacije nekih lijekova ili dodatka željeza.

Kod novorođenčadi stolica može biti tamno zelene boje, a kod dojenčadi je često žuto-zelena stolica.  Zelena stolica kod djece i odraslih može biti znak da je došlo do crijevne infekcije. Većina ovih problema je neopasna, ali ako se problem učestalo pojavljuje bez jasnog razloga treba se obratiti liječniku.

Neki od uzroka zelene stolice su proljev uzrokovan uzimanjem antibiotika, zeleno povrće osobito špinat, bakterija e. coli, uzimanje dodataka željeza, pseudomembranozni kolitis.

Uzroci zelene stolice kod odraslih

Najčešći uzroci zelene stolice su vrsta konzumirane hrane, žučni pigmenti, neke medicinske procedure, primjena antibiotika i drugih lijekova, zatim bolesti crijeva, analne fisure, bakterije, virusi i razni paraziti.

Hrana i piće kao uzrok

Jedan od najčešćih razloga pojave zelene stolice je unos određene hrane i pića, kao što su špinat, kelj, borovnica, brokula ili varivo od kopriva.

Povrće tamno zelene boje i suplementi u formi zelenog praška sadrže velike količine klorofila, te je to uzrok pojave zelene stolice. Ovo je normalna pojava te ne predstavlja alarm za neko oboljenje.

Neke namirnice koriste prehrambene boje koje se ne obrade dovoljno te i to može biti razlog pojave zelene stolice.

Ono što je dobro naglasiti da hrana ne mora biti nužno zelene boje kako bi i stolica bila zelena. To može biti hrana ljubičaste, plave ili crne boje.

Žučni pigment kao uzrok

Žuč se stvara u jetri, deponije se u žučnoj vrećici i zeleno-žute je boje. Sudjeluje u probavljanju zajedno sa pankreasnim sokom, odnosno sudjeluje u probavljanju masti prvo. Naime žuč razgrađuje mast na manje fragmente te omogućava njihovu apsorpciju u tankom crijevu. Bez žući stolica je masna. Žuč se mora razgraditi u crijevima kako bi se mogla izbaciti iz organizma zajedno sa stolicom, ali ako do toga ne dođe zbog pojave proljeva ili grčeva (hrana prebrzo prođe kroz crijeva) dolazi do pojave zelene stolice.

Antibiotici i drugi lijekovi kao uzrok

Kod uzimanja antibiotika pogotovo onih jakih dolazi do promjene normalne flore digestivnog trakta, odnosno veliki broj bakterija odumire. S obzirom da su te bakterije zadužene za smeđu boju stolice u nedostatku tih bakterija stolica postaje zelena. Kako bi ovo spriječili preporuča se uzimanje probiotika uz antibiotike kako bi se održala normalna flora digestivnog trakta.

Drugi lijekovi koji također mogu dovesti do zelene stolice su dodaci željeza, kontracepcijska sredstva i nesteroidni antiinflamatorni lijekovi.

Medicinske procedure kao uzrok

Promjena boje stolice može se javiti i nakon većih medicinskih intervencija, kao što su transplantacija koštane srži. Naime, ako dođe do odbacivanja transplantanta može doći do raznih gastrointestinalnih problema,a jedan od njih je i pojava  zelene stolice.

Paraziti, virusi i bakterije kao uzrok

Brojni mikroorganizmi mogu biti uzrok pojave zelene stolice. Razne parazitske, virusne i bakterijske infekcije mogu uzrokovati proljev, odnosno crijevni sadržaj prebrzo prolazi kroz crijeva. Tada dolazi do pojave zelene stolice. Neki od uzroka mogu biti bakterija Salmonella, norovirus i vodeni parazit Guardia.

Gastrointestinalna stanja kao uzrok

Neki od uzroka mogu biti bolesti crijeva, sindrom nemirnih crijeva, ulcerozni kolitis, celijakija, Kronova bolest ili analne fisure.

Celijakija je intolerancija na gluten. Zbog ove bolesti dolazi do gastrointestinalnih problema poput nadutosti, vjetrova, proljeva te stolica postaje zelena.

Kronova bolest izaziva zapaljenje u digestivnom traktu, žuč prolazi kroz digestivnu cijev velikom brzinom te zbog toga dolazi do pojave zelene stolice.

Analne fisure su ustvari male pukotine u sluzokoži anusa. Zbog pojave tvrde stolice često dolazi do ovog problema. ali i neke druge bolesti kao što su proljev, zapaljeni procesi u crijevima dovode do pojave analnih fisura te je zbog toga stolica zelene boje.

VAŽNO!!! Obratite se liječniku ako imate proljev koji traje više od 3 dana, ili ako je stolica zelene boje sa popratnim simptomima kao što su mučnina, bol u trbuh ili krv u stolici.

Zelena stolica kod beba

Stolica kod beba koje se hrane adaptiranim mlijekom je tjestasta, kremasta i gusta te može biti žuto-smeđe, zeleno-smeđe ili jarko žute boje. Jačeg je mirisa nego kod dojene djece, ali manje nego kod djece koja već jedu čvrstu hranu.

Ako djetetu dajemo dodatak željeza stolica može biti tamnozelena pa čak i crna. Iako se ne događa često to je sasvim normalna pojava.

VAŽNO!!! U slučaju da je djetetova stolica crna bez da uzima dodatak željeza obavezno se obratite pedijatru jer se može raditi o krvi u stolici.

Zelena i smeđa stolica su normalne stolice kod djeteta koje doji te nisu razlog za brigu ako beba dobro napreduje.

Zašto dolazi do zelene stolice kod dojene bebe?

Majčina prehrana je jedan od razloga pojave zelene stolice. Ako konzumirate zeleno povrće ili drugu zelenu hranu ili sokove može doći do zelene stolice. Prirodne i umjetne boje također utječu na boju majčinog mlijeka te time i na boju bebine stolice.

Do pojave zelene stolice može doći i zbog crijevne viroze. Ako je beba bolesna njena stolica može biti zelena. To može trajati i tjednima. Najbolji način kako bi se beba oporavila je što više dojiti.

Ako imate previše mlijeka može doći do zelene stolice. Razlog tome je prevelika količina mlijeka u dojkama zbog čega beba dobije samo mlijeko bogato laktozom, a ne i ono masnije mlijeko. Na taj način se opterećuju bebina crijeva te stolica može biti zelene boje.

Zelena stolica može nastati i zbog neučinkovitog sisanja. Ako bebina stolica poslije petog dana života postane zelena to može biti znak da beba ne povlači mlijeko efikasno kako bi izvukla masnoću iz mlijeka. Jedan od razloga može biti fizičke naravi kao što je skraćeni frenulum, a može također biti i ako je beba krivo postavljena na dojku te ne izvlači dovoljne količine mlijeka. Ako se to desi bebin prirast može biti niži nego što je uobičajeno.

Ako je beba osjetljiva ili alergična na neki lijek koji je majka uzela ili na neku namirnicu iz majčine prehrane može doći do pojave zelene stolice. U stolici se mogu ponekad primijetiti i sitne kapljice krvi, ali se to ne smatra ozbiljnim ili zabrinjavajućim. Kod obitelji s alergijama češće se javlja preosjetljivost na hranu. Neki od simptoma preosjetljivosti na hranu su također i pojava ekcema, osipa i slično, problemi s probavom kao što su proljev i povraćanje, te problemi s disanjem.

Zelena stolica kod dojenih beba većinom nije razlog za brigu. Dobro je znati neke uzroke koji se tiču boje stolice te što je normalno, ali ako je vaša beba zdrava i zadovoljna tada je to najvažnije što morate znati.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...