Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Proljev – Opaka neprijatnost

Ovaj članak je posvećen običnom, najčešćem obliku proljeva, koji obično ne traje dulje od 48 sati.

Najvažnije je kod proljeva piti što više tekućine, ali mnogi ljudi čine upravo suprotno.

Činjenica je da je glavni medicinski rizik kod običnog proljeva dehidracija. Stoga nastavite uzimati tekućinu, tako što ćete cijelog dana pijuckati vodu ili hladni čaj za zatvaranje.

Zelena ljekarna za liječenje, odnosno zaustavljanje proljeva.

Postoje brojne biljne metode za oslobađanje od proljeva. Sve te ljekovite biljke sadrže najmanje jedan od tri prirodna sastojka korisna u tu svrhu, a to su tanin, pektin i biljno mlijeko. Tanini su kemikalije koje nekim ljekovitim biljkama daju moć stezanja, odnosno sposobnost vezivanja ili skupljanja tkiva. To djelovanje tanina utječe na smanjenje crijevne upale. Tanin se vezuje za proteinski sloj upaljene sluznice, utječe na njezino stvrdnjavanje, te na taj način usporava resorpciju toksičnih tvari i smanjuje izlučivanje. Pektin je rastvorivo biljno vlakno koje stolici daje gustoću i djeluje smirujuće na crijeva. Pektat koji se nalazi u lijeku protiv proljeva Kaopectateu zapravo nije ništa drugo nego pektin. Biljno mlijeko smiruje probavne smetnje, a pomaže i osiguranjem dodatne tekućine, te ublažavanjem tzv. ‘krčanja u crijevima’.

Ovo su ljekovite biljke koje će pomoći ako imate proljev

Evo nekih od mnoštva ljekovitih biljaka koje mogu biti od pomoći.

Turica (Agrimonia eupatoria). Njemačka Komisija E turicu preporučuje kod običnog proljeva, vjerojatno stoga što je bogata taninom. Kušajte pripraviti čaj od dvije do tri žličice njezinih listova.

Jabuka (Malus domestica). Meso jabuke bogato je pektinom. Zbog toga su jabuke i jabučni sok vrlo štovan narodni lijek protiv proljeva. Pektin u jabuci također pomaže u liječenju zatvora, jer djeluje kao blago sredstvo za omekšavanje stolice. Ona je, poput afričkog trputca (Plantago psyllium), amfoterično sredstvo, što znači da djeluje u oba smjera, tako što dovodi do zatvaranja kad vam je stolica suviše rijetka, ili do omekšavanja kada imate zatvor.

Borovnica (Vaccinium, različite vrste). Osušena, ne svježa, zrna borovnice pomažu u liječenju proljeva, jer su bogata i taninima i pektinom.

Kupina i malina (Rubus, različite vrste). Komisija E preporučuje pripravu čaja za stiskanje od dvije žličice listova kupine.

Mrkva (Daueus carota). Čini se da kuhana mrkva djeluje smirujuće na probavne organe i regulira proljev, a istodobno osigurava i dodatne hranjive tvari koje se zbog proljeva izgube.

Piskavica (Trigonella foenumgraecum). Sjeme ove ljekovite biljke sadrži do 50 postotaka biljnog mlijeka, tako da u crijevima bubri i na taj način uklanja proljev. Također pomaže i kod zatvorenosti, tako što omekšava stolicu. Samo pazite da ne uzimate više od dvije žličice odjednom, jer veća količina može izazvati bolove u trbuhu.

Hrast (Quercus, različite vrste). Komisija E preporučuje upotrebu jedne do dvije žličice osušene hrastove kore za pripravljanje čaja za zatvaranje.

Mogranj (Punica granatum). Mogranj, ljekovita biljka koja se spominje i u Bibliji, često se koristi za liječenje proljeva.

Afrički trputac (Plantago psyllium). Trputac je koristan kod zatvorenosti. Međutim, velike količine biljnog mlijeka koje sadrži čine ga korisnim i u liječenju proljeva. Kod zatvorenosti ubrzava prolazak hrane kroz probavni trakt, tako što širi crijeva. Ipak, ako ste skloni alergijama, budite oprezni s ovom ljekovitom biljkom. Ako se nakon jednog uzimanja pojave simptomi alergije, prekinite s daljnjom upotrebom.

Čaj (Camellia sinensis). Jedna od biljaka s najboljim djelovanjem u vezivanju tkiva jest obični čaj iz obične čajne vrećice. Američka Uprava za hranu i lijekove zabranjuje promidžbu Liptona, poznate marke čaja, kao ljekovitog sredstva. Međutim, kad sljedeći put dobijete proljev, ipak ga pokušajte liječiti šalicom dobrog čaja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...