Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Šipak ili nar – Ljekovita biljka ukusnih i sočnih bobica

šipak ili nar
Foto: Pixabay / Šipak

Šipak, mogranj ili nar – sve su to popularna imena za jedan također popularni plod koji raste i kod nas. Naime, šipak odnosno mogranj je biljka koja voli toplije krajeve kakvi su i kod nas.

Pored spomenutih imena za šipak, tu su još neka pa da vam ih predstavimo.

Mogranj negdje možete prepoznati pod imenom granat, granat jabuka ili uličar.

Biljka mogranj raste kao niski grm ili malo drvo, a riječ je o polu-listopadnoj biljci što znači da će u slučaju blage zime šipak sačuvati svoje listove. U slučaju jakih zima listovi će naravno otpasti, a sljedeće sezone dolaze novi. Grane mogranja su trnovite i dosta razgranate, a cvjetove prepoznajemo po njihovom obliku koji podsjeća na zvonce. Grm šipka daje velike plodove u kojima se kriju jestive, jako sočne sjemenke koje mogu biti ili slatke ili kiselog okusa ovisno dali je riječ o pitomom šipku ili divljem.

Ljekovita biljka

Nar je jako ljekovita biljka što su potvrdile i mnoge studije. Najviše svojih ljekovitih djelovanja mogranj ima na ljudski kardiovaskularni, živčani i koštani sustav.

Istraživanja koja su se bavila temom ljekovitog djelovanja šipka na ljudski organizam i zdravlje čovjeka, pokazala su da dnevna doza ekstrakta ove biljke može pomoći u snižavanju razine kolesterola u krvi, kao i snižavanju krvnog tlaka.

Znanstvenici smatraju na mogranj smanjuje rizik od pojave srčanih bolesti kod gojaznih, odnosno pretilih osoba. Mogranj je bogat antioksidansima pa je svakako dobar i za čišćenje organizma.

Danas se mogranj može pronaći u prirodi te u vrtovima kao kultura. Šipak što raste samoniklo, u prirodi naziva se divljim šipkom, a prepoznatljiv je po sitnom plodu koji u sebi krije sjemenke kiselkastog okusa. Zbog plodova kiselog okusa, divlji šipak se još zove i šipak ljutunac. Za razliku od divljeg šipka, plod uzgajanog šipka znatno je veći i ugodnog je i slatkog okusa.

Primjena u alternativnoj medicini

U ljekovite svrhe od šipka se uzimaju kora drveta i kora od ploda biljke.

Pored gore spomenutih povoljnih djelovanja šipka na naše zdravlje, šipak se u narodnoj medicini koristi i kao dobar lijek protiv trakavice, proljeva i grčeva u trbuhu. Pomiješan s drugim biljkama koristi se u liječenju mnogih drugih bolesti.

Iako nar najviše koristimo, to jest jedemo kao voće ukusnih i sočnih bobica, ovaj plod ima ljekovitu koru koja nam može dobro doći. Koru gotovo uvijek bacimo, nakon što pojedemo ukusne bobice, no ona je ljekovita i dobro bi bilo da je osušite i spremite.

U alternativnoj medicini dobro je poznat ljekoviti čaj od kore šipka. Lako se priprema, a jako je djelotvoran. Čaj će dobro doći protiv proljeva i crijevnih parazita. Također, dobrim se pokazao za ispiranje usta mućkanjem, efikasan je kada imate afte u ustima, a može poslužiti u slučaju dermatitisa i nekih drugih oboljenja.

Pročitajte još o ljekovitim svojstvima čaja od suhe kore šipka.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...