Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Jesenski plod koji snižava kolesterol – Nar ili šipak

Ako imate povišeni kolesterol trebate znati da je nar voćka za vas. Ovaj ukusni plod može ukloniti neke štete nastale zbog unosa brze i masne hrane u organizam.

Španjolski znanstvenici testirali su utjecaj tablete pune kemikalija dobivenih iz nara (u narodu poznat i kao šipak), odnosno polifenola, na krvožilni sustav svinja.

Svinje su izabrali jer je njihov krvožilni sustav sličan ljudskom. Zbog toga što su ih hranili masnom hranom znanstvenici se nisu iznenadili što su im krvne žile, a posebno delikatne unutarnje stjenke, uskoro bile oštećene.

Stjenke, odnosno endotel, su važne jer ispuštaju tvar koja kontrolira širenje i stezanje krvnih žila. Njihovo oštećenje može biti prva faza ateroskleroze – otvrdnuće arterija koje može dovesti do srčanog i moždanog udara.

Krvne žile u svinja koje su se hranile masnoćama bile su manje elastične.

Životinje su proizvodile i manje nitričnog oksida, plina koji širi krvne žile, a svinje su imale i neke druge srčane probleme.

>> Prirodni sok od šipka

Međutim, dnevna doza Pomanexa, dodatka prehrani koji sadrži 200 mg polifenola pod imenom punicalagins, uklonio je niz oštećenja, objavili su znanstvenici na kongresu europskog društva kardiologa.

Dr. Lina Badimon, s katalonskog instituta za kardiovaskularnu znanost u Španjolskoj je rekla: ‘Obogatite li prehranu s polifenolima iz nara možete spriječiti i umanjiti disfunkciju endotela, a to je među prvim znakovima ateroskleroze i moždanog udara’.

I neka prijašnja istraživanja su ukazala na zdravstvene koristi nara, odnosno sitnih crvenih zrnaca koje sadrži.

>> Odlični savjeti kako da smanjite povišen kolesterol u krvi

Pokazalo se da sok nara snižava krvni tlak, najvjerojatnije tako što smanjuje količinu hormona stresa u tijelu. U jednoj drugoj studiji otkriveno je da dnevna čaša soka od nara poboljšava dotok krvi u srce za više od trećine, u ljudi kod kojih su arterije zakrčene kolesterolom.

Nar se uzgaja od davnina i mnogim je kulturama simbol plodnosti i vječnosti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...