Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Zdravi načini za kontrolu apetita – Naučite se boriti protiv suvišnih kilograma, a da ne gladujete

Kada pokušavate izgubiti na težiti, osjećaj gladi jedan je od glavnih razloga zašto ljudi prekidaju većinu dijeta nakon vrlo kratkog roka.

Zbog čega dolazi do toga, i kako se oduprijeti?

U nastavku pročitajte malo na temu mršavljenja i provođenja neke od mnogih dijeta. Ne odustanite već sljedećeg dana, već naučite pobijediti iskušenja. Postoje namirnice koje možete jesti, nećete se udebljati od njih a one će vam pomoći da pobijedite osjećaj gladi.

Smanjivanje unošenja hrane tijekom dijete velik je problem za mnoge te se teško toga držati. Ipak, postoje zdravi načini kako utišati svoj želudac bez dodatnog unosa kalorija u organizam. Zapravo, ako jedete određene namirnice one šalju signale mozgu koji će smiriti apetit makar se zapravo niste potpuno najeli. U nastavku ćemo navesti neke od tih namirnica.

Jabuka – ako jedete ovo zdravo i sočno voće otprilike pola sata prije obroka, vlakna i voda iz jabuka će vas zasititi pa ćete jesti manje.

Avokado – polovica avokada uz ručak može vam pomoći da se osjećate siti za cijelo poslijepodne. Studija koja je objavljena u časopisu Nutrition Journal pokazala je da čak 24% žena nije imalo potrebu za hranom 3 sata nakon konzumiranja avokada za razliku od dana kada nisu jele avokado.

Mahunarke – slanutak, leća, grah, grašak su mahunarke bogate proteinima i drugim hranjivim tvarima. Njihovo konzumiranje također vam može pomoći kontrolirati vaš apetit.

Juha – niskokalorijska juha koja se jede za predjelo smanjuje ukupan unos kalorija u obroku za 20%. Naime, juha zauzima puno volumena u želucu te ima jako malo kalorija.

Kiseli krastavci, kiseli kupus – općenito sve fermentirane namirnice imaju masne kiselice koje pomažu ojačati vezu između crijeva i mozga. Također, sadrže i probiotike za koje stručnjaci smatraju da smanjuju apetit i pomažu u mršavljenju.

Čili u prahu – istraživanje je pokazalo da dodavanje ljutine u vaš obrok može kontrolirati apetit nakon obroka. Već četvrtina žličice čili paprike u svakom obroku povećava sitost.

Tamna čokolada – kada imate potrebu za nečim slatkim, posegnite za tamnom čokoladom. Prema istraživanjima tamna čokolada može pomoći u smanjenju krvnog tlaka te štiti srce i mozak. Čokolada će i obuzdati želju za jelom. Naime, sudionici u pokusu konzumirali su 17% manje kalorija u obroku nakon što su pojeli malo tamne čokolade.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...