Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Zdrave slastice na bazi voća iz Fru Chef kuhinje

Fru Chef Frufini zdrava hrana

Fru Chef d.o.o. je mala tvrtka za proizvodnju inovativnih slastica na bazi voća čiji se pogon smjestio u Sopnici u Sesvetama. Zdrave slastice izrađuju se od cjelovitog voća i dodatka orašastih plodova procesom sušenja.

Na Novom Zelandu i u Americi takav proizvod poznat je pod nazivom voćna koža (fruit leather) jer nakon procesa sušenja proizvod ima teksturu i sjaj kao koža dok su u Turskoj poznati  pod nazivom „Pestil”, „Bastegh” ili „Pastegh” u Armeniji, „Qamar al deen” u Libanonu, Siriji i drugim arapskim zemljama. 

Ideja za ove proizvode rodila se tijekom izrade doktorske disertacije na šipku ili naru. Komentor doktorata bio je profesor iz Turske koji je donosio slastice od murve ili duda (pestil) koje su bile inspiracija za nastanak Fru Chefa.

Fru Chef voćna koža

Proizvode se ručno u malim serijama i zbog toga su vidljive male razlike u boji i obliku među proizvodima. Ne sadrže nikakve aditive niti konzervanse. Slatkoća ovisi o vrsti voća, u ovom slučaju o sorti jabuke ili šljive. Suhe je konzistencije, tvrdo je na dodir, a topi se u ustima.

Svi proizvodi su bez dodanog šećera, masti, konzervansa, aditiva ili umjetnih bojila, bez glutena, bez laktoze, te su samim time i veganski proizvodi. Kao takvi namijenjeni su ljudima koji paze na prehranu, koji imaju alergije na gluten, dijabetičari,  sportaši, zaposleni..

U svom asortimanu od gotovih proizvoda su Fruit Moons-e, čips i orašasti mix, a ostali proizvodi su poluproizvodi, pogodni za daljnju doradu prije konzumacije (mrvice, pokrivke i košarice).Trenutno u ponudi su spremna 4 okusa.

Fruit Moons  (100g)- grickalice od dehidriranog pirea jabuke  ili šljive sa prženim lješnjacima.

  1. Jabuka sa lješnjakom
  2. Jabuka sa lješnjakom i cimetom
  3. Jabuka sa lješnjakom i pandanom  (ekstrakt lista palme koji daje zelenu boju)
  4. Šljiva sa lješnjakom

Po konzistenciji su tvrde ali u dodiru sa slinom tope se u ustima. Koriste se kao: predjelo, desert, užina, međuobrok ili za neke druge upotrebe koje ne zahtijevaju preveliku pripremu ili uvjete čuvanja.

Rok trajanja je 12 mjeseci. Proizvodi ne zahtijevaju posebne uvjete čuvanja već se čuvaju na sobnoj temperaturi.

Ono što izdvaja Fru Chef slasticu je upotreba orašastih plodova, okrugli oblik koji je pogodan za konzumaciju i okus Pandana. Riječ je o ekstraktu lista palme Pandanus koja raste u jugoistočnoj Aziji i daje zanimljivu zelenu boju Moons-ima i vanilasti okus.

Inovaciju predstavljaju Frufini košarice koje su jedinstveni proizvod u svijetu i Fru Chef ih jedini proizvodi. Ne postoji ništa slično i kao takve zanimljive su luksuznim hotelima i restoranima. Ručno se proizvode, a sam postupak traje 4 dana. Uz košarice tu su još i mrvice Fruups koje se mogu koristiti za ukrašavanje na kolačima i tortama, posip na sladoledima ili zdravi doručak, mogućnosti je bezbroj.

Cilj je bio stvoriti proizvode namijenjene svim skupinama stanovništva koji su okusom, sastavom i cijenom prihvatljivi potrošačima u zemlji i inozemstvu, zadržavajući karakteristike koje ih izdvajaju od konkurencije: inovativnost, zaokruženost proizvodnog ciklusa te usmjerenost na zdraviji sastav sirovina.  Ideja ima mnoštvo, posla je puno ali Fru Chef se ne predaje!

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...