Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Zbog čega se javljaju trnci u rukama i nogama?

trnci u rukama
Foto: Pixabay / Stopala

Trnci u rukama i nogama, zbog čega se javljaju i kako si pomoći protiv toga? Napisat ćemo malo na tu temu, i kako protiv problema kada trnu prsti na rukama i nogama.

Zašto trnu prsti?

Osjećaj da trnu prsti, šaka ili stopala može biti znak oslabljene cirkulacije krvi. To se stanje treba sa sigurnošću utvrditi putem dodatnih dijagnostičkih pretraga i s obzirom na samu dijagnozu i liječiti na pravi način.

Često je problem vezan uz živce, odnosno pritisak na njih, bilo na izlazištu iz kralješnice, bilo na njihovom putu kroz ekstremitete.

Tako će degenerativne promjene na kralješcima i diskusima između njih dovesti do bolova, ali i do osjećaja da trne šaka, stopalo ili prsti, a nekada i duž cijelog ekstremiteta. Kod prisutnosti takvih simptoma provodi se dijagnostika, odnosno radiološko snimanje, a ponekad i magnetska rezonancija ili kompjuterizirana tomografija (CT).

Nakon postavljanja dijagnoze degenerativnih promjena pristupa se liječenju. Liječenje podrazumijeva fizikalnu terapiju, masažu, medikamentnu terapiju ili kirurško liječenje po potrebi.

Zašto nastaju trnci?

Nadalje, trnce može izazvati i pritisak na živac negdje u tijeku živca kroz ekstremitete. Kod sportaša se često, kao uzročnici tih neugodnih senzacija, javljaju hematomi smješteni duboko u tkivu, uklještenja u području zglobova i upale mekih tkiva zglobova. U području šake može doći do suženja karpalnog tunela kroz koji prolaze tetive, krvne žile i živci. Navedeni procesi stvaraju pritisak na živac i nastaje trnjenje.

U donjim ekstremitetima, osim svih gore navedenih uzroka, trnjenje mogu izazvati i proširene vene. Relativno se često javlja sindrom nemirnih nogu. Radi se o jakom nagonu za micanjem stopala i nogu, za ustajanjem i hodanjem. Javlja se kada se umirite pa dovodi do niza smetnji spavanja.

Kada se javiti liječniku?

Potrebno se javiti liječniku jer uzroci mogu biti razni, od takozvanih funkcionalnih uzroka do organskih bolesti. Nakon postavljanja dijagnoze i uzročnosti smetnji, i medicinski pristup biti će adekvatan onome što je zaključeno. Rijetko, moždani udar može započeti s trncima i trnjenjem u ekstremitetima.

Iako nisu svi trnci razlog za uzbunu, najbolje je odmah pokušati utvrditi njihov uzrok. Liječenje eventualno prisutne bolesti ili kroničnog stanja je tada neusporedivo lakše i učinkovitije, a često i ne zahtijeva više od nekoliko vježbi, mogućeg uzimanja određenih lijekova ili tek male promjene u dnevnom rasporedu.

Ostavljajući proces netaknutim, dakle ne obazirući se na prve znake koji pokazuju kako nešto nije sasvim u redu s našim tijelom, gubimo dragocjeno vrijeme, a povećavamo mogućnost da se nađemo u situaciji u kojoj ozbiljno liječenje, praćeno bolovanjem nećemo moći izbjeći.

Nemojte odgađati pregled

Kako smo skloni odgađati posjet liječniku što je to više moguće, mnogi odluče potražiti pomoć kada simptomi onemogućavaju normalan svakodnevni život i rad. Tada je liječenje dugotrajnije, zahtijeva od bolesnika mnogo više upornosti i promjena u svakodnevnom životu ili profesionalnim aktivnostima.

Stoga je najvažnije odmah reagirati kod prisutnosti simptomima poput trnjenja ili mravinjanja bilo gdje u tijelu, a posebice u ekstremitetima. Nastojite otkriti zašto to osjećate i odmah nastojite liječiti osnovni problem, dakle uzrok.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...