Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Sami se masirajte i pobijedite napetost – Izborite se protiv stresa uz pomoć ovih savjeta

Gotovo svako od nas negdje osjeća napetost. Ali ko još sebi može da priušti skupu masažu? Da bi se mišići opustili često je dovoljna i samo blaga masaža sopstvenim dlanovima na odgovarajućem mjestu.

Slabo pamćenje, depresija, visok krvni tlak, sve to mogu da budu posljedice kroničnog stresa.

I sve su to signali koje vam organizam šalje da nešto nije u redu. Kad mozak iz bilo kojih razloga svira na uzbunu, tijelo baci u vatru hormone stresa, svoju prvu liniju odbrane. Dva hormona, adrenalin i kortizol, preplave stanice da bi srce nastavilo da pumpa i da bi sve nastavilo da radi bez obzira na krizu.

Kada kriza prođe, organizam dobije šansu da se oporavi.

Naš najveći problem je što ovaj evolucijski mehanizam nije efikasan protiv stanja stalnog stresa na koji nas je život u modernom dobu osudio.

Kad kortizol preplavi stanice, garantirana je uspješna reakcija na krizu, ali istovremeno taj hormon isključuje šansu za oporavak. Blokira autoimunološki sustav, onemogućava odmaranje i opuštanje, jer opća uzbuna zapovijeda da se aktiviraju svi resursi, a ne da se tijelu omogući predah.

Izloženo ovim orkanskim naletima hormonskih vjetrova, naše tijelo neminovno trpi i vremenom strada.

Naučite kako da se izborite sa stresom na pravilan način

Ovdje vam pokazujemo najjednostavnije i najefikasnije načine za masažu čitavog tijela. Možete masirati i samo pojedinačne oblasti, ali možete sebi priuštiti i masažu od glave do pete, koja će učiniti da se ponovo osjećate dobro.

Oslobodite se bolova u glavi – Stres dovodi do toga da nam glava bukvalno puca. Mišići lica se zatežu, čvrsto stežemo vilicu. To može da izazove glavobolju i napetost. Nježni dodiri po čelu djeluju naročito opuštajuće, a mogu čak i da odagnaju blagu glavobolju.

Kruženje po čelu – Srednji prst stavite na sredinu čela. Počevši odatle, lagano opisujte sve veće spiralne krugove, sve do najvećeg mogućeg. Prestanite, vratite se na sredinu čela, i cijeli postupak ponovite tri puta. Na kraju nakratko ostavite prste da mirno počivaju na sredini čela.

Opuštanje lica – Po četiri prsta (osim palca) ravno položite na čelo i pravite pokrete od sredine ka vanjskom dijelu čela. Počnite odozgo, od mjesta na kom vam počinje kosa, a zatim idite sve više nadolje: preko obrva, zatvorenih očnih kapaka, nosa i usta, sve do brade, uvijek iznutra prema vani.

Opustite vrat – Rad za kompjuterom, teške torbe – sve to izaziva napetost u vratu. Mišići se stežu, a to može da bude zaista bolno. Masiranjem vrata ne podstičemo prokrvljenost samo tu već i u gornjem dijelu leđa i u ramenima.

Masiranje vrata – Srednji prst stavite na mjesto između vrata i ramena. Malim, blagim kružnim pokretima penjite se uz vrat, do linije na kojoj počinje kosa. Ponovite još dva puta, pri čemu prste pomjerate sve više ka sredini.

Glađenje ušiju – Palčeve položite na zadnju stranu usnih školjki, iza resica. Kružnim pokretima kažiprstom masirajte usne školjke od gornjeg unutrašnjeg ruba nadolje, sve dok ne stignete do palca.

Ponovite tri puta. Ova masaža aktivira strujanje energije i vraća vas u formu.

Aktivirajte leđa – Pošto sami sebe ne možemo dobro da izmasiramo po leđima, koncentrirajte se na oblast kičme. Ona je – kao i stomak – gusto prožeta živcima, tako da dodir ovdje djeluje naročito blagotvorno i intenzivno.

Kružna masaža kičme – Položite tri srednja prsta jedne šake na kičmenu kost (koštana površina iznad zadnjice). Spiralnim pokretima kružite oko ove kosti, pri čemu pokreti postaju sve širi i idu od vani. Nakratko prekinite, pa ponovo počnite (ukupno tri puta). U početku masirajte blago, a svaki slijedeći put malo pojačajte pritisak.

Kružna masaža gležnjeva – Slijedeći niz pokreta u cjelini izvedite najprije na desnoj, a zatim i na lijevoj nozi: šake položite na unutrašnju i vanjsku stranu gležnjeva. Uz blag pritisak 15 puta kružite oko gležnjeva, a zatim kružne pokrete nastavite naviše, duž listova, sve do koljena. Ovo podstiče protok limfne tečnosti i sprečava zastoj krvi u stopalima.

Masaža prstiju – Temeljna masaža prstiju aktivira mnoštvo refleksnih zona. Obuhvatite šakom desni nožni palac, i lučnim pokretom palcem ruke više puta pređite od nožnog palca do malog prsta. Zatim palcem i kažiprstom izgnječite prostore između prstiju, i protrljajte i istegnite svaki prst pojedinačno.

>> Još malo o masaži

Masaža tabana – Tabani se masiraju bez puno pritiskanja. S po tri prsta prelazite duž linije na sredini tabana, i gladite ih od sredine ka vanjskom rubu. Nakon toga, stopalo obuhvatite objema rukama i energično ga uvrćite oko sopstvene ose. Ovo opušta svod stopala i poboljšava pokretljivost.

Masaža gornjeg djela stopala – Na kraju, izmasirajte gornji dio stopala. Labavo obuhvatite ovaj dio stopala cijelom šakom i uz blag pritisak ga gladite u smjeru prema prstima. Ponovite pet puta. Ovo osigurava osjećaj lakoće u stopalima. Na kraju čitav postupak ponovite i na drugoj nozi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...