Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Zbog čega nastaje rak prostate? Na vrijeme otkrijte ovu zloćudnu bolest…

Rizik od pojave raka prostate uvelike raste s godinama starosti. Rijetko se javlja kod muškaraca mlađih od pedeset godina, a neka prosječna starost u kojoj se najčešće pojavljuje iznosi 72 godine.

Ne dopustite da vas bolest zatekne, obavite preglede na vrijeme…

Još uvijek je uzrok raka prostate nepoznat, ali neprestana istraživanja otkrila su intrigantnu povezanost između te bolesti i načina ishrane.

Studija objavljena u „Žurnalu Nacionalnog instituta za rak” (1993), izvještava o rezultatu istraživanja kojima je mjeren odnos između ishrane bogate masnoćama i raka prostate. Za ukupan unos zasićenih masnoća utvrđeno je da se nalazi u direktnoj relaciji sa rizikom od uznapredovanog raka prostate.

Do ove asocijacije dovele su prvenstveno masti životinjskog porijekla. Zanimljivo je da crvena mesa koja imaju visok sadržaj zasićenih masnoća, predstavljaju grupu namirnica sa najjačom pozitivnom asocijacijom u odnosu na poodmakli rak.

U nastavku pročitajte još na ovu temu, nadamo se da ćete se odlučiti na pregled, i biti sigurni u vaše zdravstveno stanje.

Rak prostate u početnoj fazi nema nikakvih simptoma, zbog čega je jako važno obavljati preglede preventivno i na vrijeme

Kako se, međutim zloćudno tkivo širi može dovesti do sužavanje uretre, odnosno mokraćne cijevi, te uzrokovati probleme s mokrenjem. Tipični simptomi u poodmaklom stadiju uključuju učestalo mokrenje, pogotovo noću, otežano mokrenje, nemogućnost održavanja normalnog mlaza, bol i pečenje prilikom mokrenja te krv u urinu.

Iznenadna pojava konstantnih bolova u kostima koji traju barem dva tjedna vrlo je simptomatična za uznapredovali rak prostate. Ovakvi kronični bolovi najčešće se pojavljuju u kralježnici i ponekad sijevaju u malu zdjelicu, donjem dijelu leđa, kukovima ili kostima nogu.

Bolovi mogu biti praćeni značajnim gubitkom tjelesne težine. Postoje neka stanje koja mogu izazivati jednake simptome kao i rak prostate. Benigna hiperplazija prostate može svojim rastom pritisnuti uretru, uzrokujući probleme s mokrenjem. Prostatitis je upala prostate, najčešće uzrokovana bakterijom. Simptomi uključuju učestalo, bolno mokrenje, katkad praćeno povišenjem tjelesne temperature i pojavom krvi u urinu.

U nastavku pročitajte još na temu rak prostate, zbog čega nastaje i kako ga prevenirati?

Masnoće iz mliječnih proizvoda, sa izuzetkom maslaca, i one iz ribe, nisu povezane sa rizikom.

Rezultati podržavaju hipotezu da su masnoće životinjskog porekla, naročito one iz crvenog mesa, povezane sa povećanim rizikom od uznapredovanog raka prostate.

Kao i kod drugih malignih oboljenja možemo vidjeti da ishrana igra značajnu ulogu. Jedite zdravo i živite zdravo. Ako želite detaljnije pročitati na ovu temu, posjetite link Rak prostate.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...