Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Zbog čega nastaje proljev, koji su simptomi i kako ga liječiti?

Proljev je neugodna pojava koja nam u biti više smeta nego što je opasna po naše zdravlje. Mnogi ljudi dobiju proljev do dva puta godišnje, uglavnom u trajanju dva do tri dana. Proljev se tretira prehranom i lijekovima bez recepta.

Sa medicinske strane gledano postoje dvije vrste proljeva, a to su: akutni – koji traje nekoliko dana, i kronični proljev – koji traje najmanje 3 tjedna.

Više je mogućih uzroka proljeva, najčešće je to virusna zaraza, a može biti i bakterijska infekcija nastala od trovanja hranom. Proljev može biti i posljedica infekcije prouzrokovane stranim organizmima u tijelu – parazitima. Stres, strah i ostala psihosomatska stanja mogu biti uzročnici proljeva. Jedenje hrane koja ne odgovara probavi može dovesti do proljeva. Također, alergija na neku hranu može izazvati proljev. Proljev može biti i nuspojava na neki lijek. Bolest probavnog sustava. Alkoholna pića, pogotovo žestoka (ako se miješaju) mogu izazvati proljev.

Nastavite čitati na temu pojave proljeva, koji su simptomi, kako ga zaustaviti i koji su dobri prirodni lijekovi protiv proljeva.

Simptomi proljeva su prepoznatljivi

Simptome proljeva dijelimo na lakše i teže simptome. Lakši simptomi proljeva su: grčevi i nadutost, mekana i vodena stolica, mučnina i povraćanje, nagla potreba da se ide na WC, razne turbulencije u području stomaka, suha usta i glavobolja kao posljedica dehidracije. Teži simptomi proljeva su: krv, sluz i neprobavljena hrana u stolici, gubitak težine, te groznica popraćena visokom temperaturom.

Kako zaustaviti – liječiti – proljev?

U slučaju da imate blagi proljev, možete jednostavno pričekati da on prođe. Najvažnije je uzimati dovoljno tekućine, da ne dehidrirate. Izbjegavajte unos mlijeka, jer se ono teško probavlja. Poželjno je piti čajeve, mineralnu vodu, te vodu s limunom.

Uz pridržavanje unosa tekućine u organizam bitno je paziti što jedete. Kao prvo, bitno je jesti u slučaju proljeva, jer se izgubljene tvari tako nadoknađuju. Važno je da hrana nije previše masna, ili previše slatka kao što je suho voće. Dvopek, tost, banane i riža su odlična hrana u slučaju liječenja proljeva. Da bi nadoknadili i izgubljenu sol iz organizma, pojedite slane štapiće.

Alkohol bi trebalo izbjegavati za vrijeme proljeva i par dana nakon.

Lijekovi koji pomažu smiriti proljev

Odmah da kažemo da se kod proljeva ne uzimaju antibiotici, jer oni mogu čak i da pogoršaju stanje. Lijekovi koji mogu da ubrzaju ozdravljenje su: Aktivni medicinski ugljen – on na sebe veže nečistoće u crijevima, a izlučuje se neprobavljen te boji stolicu u crno. Probiotici. Liofilizirane mliječne kisele bakterije – koje nadoknađuju ‘dobre’ bakterije koje nam pomažu u probavi, a izgubljene su zbog nastalog proljeva.

Prirodni lijek protiv proljeva

Pomiješajte 3 žličice mljevene kave sa dvije žlice limunovog soka, i to miješajte žlicom dok ne dobijete kašu. Nakon toga pojedite dobivenu smjesu. Okus ove kaše je neukusan, pa je bitno naglasiti da ne dodajete šećer ili bilo što drugo da bi poboljšali ukus.

Za liječenje proljeva dobar je i korijandar. Potrebno je koristiti suhi korijandar da bi liječili proljev, a pored liječenja proljeva ova biljka obiluje mineralima, mastima, proteinima i sličnim tvarima koje ste izgubili zbog proljeva.

Također, sušene borovnice zaustavljaju proljev, a najbolje ih je koristiti sa probioticima iz jogurta i sličnih proizvoda.

Mnoga istraživanja su potvrdila da đumbir ima blagotvorna svojstva u liječenju mučnine uzrokovane kemoterapijom, morskom bolešću pa i proljeva.

Sok od mente je koristan kada vas muči proljev. Pomiješajte čaj sa sokom od limete pa u njega dodajte pola žličice meda. Pijte ga tri puta na dan.

Kupine su pored svih ljekovitih svojstava dobre i u borbi protiv proljeva. Pijte čaj od kupina i on će vam pomoći.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...