Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Protiv proljeva – Što i kako?

Proljev nije tako rijetka pojava, a može biti jako neugodan jer nikada nismo spremni na to. Iako proljev, sam po sebi nije opasan po zdravlje, mnogima može jako smetati pa ćemo vam predstaviti par načina kako da djelujete protiv proljeva.

Mnogi ljudi dobiju proljev jednom do dva puta godišnje, što nije pravilo. Proljev uglavnom traje od 2 do 3 dana i tretira se ciljanom prehranom i lijekovima za koje nije potreban recept. Postoje dva oblika proljeva, a to su akutni i kronični proljev.

Akutni proljev traje do nekoliko dana, dok kronični traje najmanje 3 tjedna. Ovdje, u ovom članku ćemo se osvrnuti na akutni proljev, i pokušati objasniti kako da djelujete protiv proljeva.

Kako smo i na početku napisali, proljev je pojava koja više smeta čovjeku nego što je opasan po zdravlje.

Akutni proljev, koji traje od 2 do 3 dana, dosta je učestalija pojava, može nastati zbog raznih virusnih zaraza, nekih bakterijskih infekcija ili zbog trovanja hranom. Proljev se može javiti i kao posljedica stresa, zbog straha ili nekih drugih sličnih psihosomatskih uzroka.

Još neki uzročnici akutnog proljeva su konzumiranje hrane koja ne odgovara probavi, alergija na neku hranu, ili nuspojava na neki lijek. Tu su i neke bolesti probavnog sustava i trovanja alkoholnim pićima.

Koji su simptomi proljeva?

Ako spominjemo simptome proljeva, i želimo ih kategorizirati onda možemo navesti da se simptomi proljeva dijele na lakše i teže simptome.

Lakši simptomi proljeva su grčevi i nadutost, te mekana i vodena stolica. Tu su i osjećaj mučnine popraćen povraćanjem, nagla potreba da se ide na WC, razne turbulencije u području stomaka, suha usta i glavobolja kao posljedica dehidracije.

Teži simptomi proljeva su krv, sluz i neprobavljena hrana u stolici, gubitak težine, te groznica popraćena visokom tjelesnom temperaturom.

Kako možemo zaustaviti proljev?

U slučaju blagog oblika proljeva, jednostavno možete pričekati da on sam prođe. Najvažnije je uzimati dovoljno tekućine, jer proljevom gubite tekućinu i tijelo može dehidrirati. Izbjegavajte konzumiranje mlijeka, jer se mlijeko teško probavlja. Poželjno je piti čajeve, mineralnu vodu, te vodu s limunom.

Pored pravilnog unosa tekućine u organizam važno je paziti što jedete. Kao prvo, važno je jesti u slučaju proljeva, jer se izgubljene tvari tako nadoknađuju. Također, vrlo je bitno da hrana nije previše masna, ili previše slatka kao što je suho voće. Dvopek, tost, banane i riža su odličan izbor namirnica u slučaju proljeva. Da bi nadoknadili i izgubljenu sol iz organizma, pojedite slane štapiće.

Alkohol nikada nije preporučljiv, a u slučaju da imate proljev trebate dodatno i u potpunosti izbjegavati alkoholna pića.

Koje lijekove koristiti protiv proljeva?

Napisali smo da je članak usmjeren na blaži oblik proljeva, koji traje od 2 do 3 dana, pa s time želimo istaknuti da pomoć kod proljeva prvenstveno potražite u pravilno odabranoj hrani koja može djelovati protiv proljeva.

Jedna namirnica koja uspješno zaustavlja proljev je sušena borovnica. Isprobajte, dok ležite i odmarate jesti sušene borovnice. One vam mogu pomoći da zaustavite proljev. Borovnice su bogate antioksidansima, a njihov učinak će se pojačati ako se uzimaju sa probioticima, odnosno jogurtom i sličnim proizvodima.

Đumbir će vam pomoći jer on sadrži analgetička, antipiretička, antibakterijska i svojstva sedativa. Naime, brojne su studije potvrdile učinkovitost đumbira u liječenju mučnine uzrokovane kemoterapijom, morskom bolešću, jutarnje mučnine i proljeva. Napravite sebi čaj od đumbira i popijte par šalica tijekom dana.

Protiv proljeva dobar je sok od mente. Ovaj sok je jako koristan kada vas muči proljev. Pomiješajte ga sa sokom limete, dodajte pola žličice meda, kako mješavina ne bi bila previše gorka. Konzumirajte tri puta dnevno.

Protiv proljeva se dobro pokazao čaj od lista kupine. Čaj od kupinovog lišća se pokazao jako učinkovit protiv proljeva. Kupine su jako zdrave inače, a znalci tvrde kako je čaj ove grmolike biljke nezamjenjivo sredstvo protiv proljeva.

U slučaju da imate proljev, nikako ne uzimajte antibiotike. Oni mogu samo još više da pogoršaju stanje, i nanesu štetu vašem organizmu.

Lijek koji možete da kupite u ljekarnama je aktivni medicinski ugljen. On u sebe veže nečistoće iz crijeva, a izlučuje se neprobavljen te boji stolicu u crno.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...