Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti

Za probavu bez problema pročitajte neke savjete

Praktično svaka osoba osjeća izvjesne tegobe u radu digestivnog trakta. Jako važnu ulogu u nastanku bolesti sistema za probavu igra tečnost koju svakodnevno unosimo u naš organizam.

Savjetujemo vam da se držite pravila da pijete tekućine samo 15 do 20 minuta prije jela.

Ni u kojem slučaju se ne preporučuje da pijete za vrijeme obroka ili odmah nakon što ste objedovali. U normalnim uvjetima, uz prosječan gubitak tekućine iz organizma, od približno 12 sati, to jest od dvije i pol do tri litre, potrebno je unijeti u organizam istu tu količinu, a najbolje je nadomjestiti ju vodom. Ovo pak, ne znači da dnevno treba popiti tri litre vode. Većina namirnica koje jedemo u sebi sadrži vodu. Tako trebamo biti svjesni činjenice da zajedno s hranom u naš organizam unesemo u prosjeku još četiri čaše vode.

Međutim, naša voda ima nekoliko nedostataka. Kao prvo, puna je klora, a da bi se klor iz vode odstranio, potrebno je držati tu vodu 2 do 3 sata u posudi bez poklopca. Kao drugo, voda iz pipe sadrži neke kemijske supstance koje u nju dospijevaju iz starih vodovodnih cijevi. Zato je dobro prvo pustiti vodu da oteče, pa tek onda ju piti.

Crni čaj jako dobro jača središnji živčani sistem, srce i krvne sudove. On poboljšava probavu, te doprinosi boljoj apsorpciji hrane. Također, crni čaj ubrzava razmjenu tvari u organizmu, otklanja pospanost, umor i glavobolju.

Zeleni čaj ima sljedeća ljekovita svojstva. Naime, zeleni čaj liječi trovanje i proljev, čuva zube od karijesa, povećava tonus probavnih organa, a time i apsorpciju hrane.

Da bi poboljšali probavu, sokove treba piti 30-40 minuta prije jela, a ako imaju pojačanu kiselost, bolje ih je piti nekoliko sati nakon jela. Sokovi su dobri jer pored celuloze, oni u sebi sadrže mnogo korisnih vlakana pektina. Najviše pektina sadrži sok od jabuke, naranče i sok od paradajza.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Recept

Naučite kako da sami otopite kamen u bubregu. Navest ćemo neke prirodne preparate koji jako dobro otapaju bubrežne kamence. Mnogo je poznatih prirodnih lijekova...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...

Ljekovita biljka

Svi mi koji pratimo tenis sigurno smo vidjeli mnogo tenisača kako u pauzi između gemova jedu bananu. Možda ste se do sada pitali zašto,...