Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Za probavu bez problema pročitajte neke savjete

Praktično svaka osoba osjeća izvjesne tegobe u radu digestivnog trakta. Jako važnu ulogu u nastanku bolesti sistema za probavu igra tečnost koju svakodnevno unosimo u naš organizam.

Savjetujemo vam da se držite pravila da pijete tekućine samo 15 do 20 minuta prije jela.

Ni u kojem slučaju se ne preporučuje da pijete za vrijeme obroka ili odmah nakon što ste objedovali. U normalnim uvjetima, uz prosječan gubitak tekućine iz organizma, od približno 12 sati, to jest od dvije i pol do tri litre, potrebno je unijeti u organizam istu tu količinu, a najbolje je nadomjestiti ju vodom. Ovo pak, ne znači da dnevno treba popiti tri litre vode. Većina namirnica koje jedemo u sebi sadrži vodu. Tako trebamo biti svjesni činjenice da zajedno s hranom u naš organizam unesemo u prosjeku još četiri čaše vode.

Međutim, naša voda ima nekoliko nedostataka. Kao prvo, puna je klora, a da bi se klor iz vode odstranio, potrebno je držati tu vodu 2 do 3 sata u posudi bez poklopca. Kao drugo, voda iz pipe sadrži neke kemijske supstance koje u nju dospijevaju iz starih vodovodnih cijevi. Zato je dobro prvo pustiti vodu da oteče, pa tek onda ju piti.

Crni čaj jako dobro jača središnji živčani sistem, srce i krvne sudove. On poboljšava probavu, te doprinosi boljoj apsorpciji hrane. Također, crni čaj ubrzava razmjenu tvari u organizmu, otklanja pospanost, umor i glavobolju.

Zeleni čaj ima sljedeća ljekovita svojstva. Naime, zeleni čaj liječi trovanje i proljev, čuva zube od karijesa, povećava tonus probavnih organa, a time i apsorpciju hrane.

Da bi poboljšali probavu, sokove treba piti 30-40 minuta prije jela, a ako imaju pojačanu kiselost, bolje ih je piti nekoliko sati nakon jela. Sokovi su dobri jer pored celuloze, oni u sebi sadrže mnogo korisnih vlakana pektina. Najviše pektina sadrži sok od jabuke, naranče i sok od paradajza.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...