Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Voda u stomaku, uzroci i liječenje

nakupljanje vode u trbuhu
Voda u trbuhu

Ascites je izraz za nakupljanje vode u trbuhu koji opisuje ozbiljno bolesno stanje kod čovjeka. To je izraz koji definira nakupljanje tekućine u peritonealnoj šupljini. Zdravstveno stanje je također poznato kao hidroperitoneum. Iako ova bolest najčešće nastaje zbog ciroze i teške bolesti jetre, prisutnost vode u stomaku može ukazati na neke druge značajne zdravstvene probleme.

Znakovi i simptomi ascitesa

Blaži oblik ascitesa teško se može primijetiti, dok značajni ascites dovodi do trbušne distenzije. Pacijent se često žali na težinu i tlak u trbuhu, te kratak dah zbog podizanja ošita (dijafragme).

Na fizikalnom pregledu ascites se može potvrditi ako se bočni dijelovi stjenke trbuha izboče kada pacijent leži na leđima. Muklina se također pomiče sa bokova ako pacijent promijeni položaj jer će muklina uvijek biti u donjim dijelovima abdomena bez obzira na položaj pacijenta. Kod većeg oblika ascitesa, ako na jednoj strani trbuha vršimo pritisak, primijetit ćemo da se val prenosi na suprotnu stranu trbuha.

Bolovi u stomaku, nelagoda, te mnogi izraženi probavni problemi često mogu upućivati na ascites. Kratak dah također može da se dovede u vezu sa uznapredovanim, odnosno velikim ascitesom. Neobjašnjen dobitak na težini, mučnina i povraćanje, umor, te otečeni zglobovi i smanjen apetit su klasični simptomi ascitisa. Ipak, kako smo još u tekstu spomenuli, to mogu biti simptomi nekih drugih teških bolesti, pa je u slučaju da se pojavi jedan ili više njih dobro obratiti se liječniku. Sve to može biti posljedica nakupljanje vode u trbuhu.

Ostale znakove ascitesa povezujemo sa etiologijom. U slučaju ciroze i portalne hipertenzije može se pojaviti oticanje nogu, ginekomastija, promjene mentalnog statusa kod encefalopatija ili povraćanje krvi. Kod karcinoma je prisutan gubitak težine i opća slabost, kronični umor, te malaksalost. Kod srčane slabosti javlja se nedostatak daha i netoleriranje napora.

Pojava karakterističnih simptoma zavisi prije svega od količine nakupljene vode u stomaku.

Ako imamo slučaj da se u kratkom vremenskom periodu nakupilo manje od 400 mililitara vode, onda smatramo da mehanizam za eliminiranje vode i dalje funkcionira. Ako i ne funkciionira u potpunosti, postupkom drenaže možemo kroz neko kratko vrijeme ukloniti višak vode i pomoći pacijentu.

Ako pak imamo slučaj značajnije nakupljanje vode u trbuhu, 500 mililitara ili više, onda se javljaju simptomi koji ukazuju na ozbiljno zdravstveno stanje pacijenta.

Simptomi uznapredovale bolesti su:

 • nelagoda
 • nadimanje i grčevi
 • bol u cijelom predjelu stomaka
 • otežano disanje – uslijed pritiska na dijafragmu
 • dobitak na tjelesnoj težini, povraćanje, gađenje
 • umor, čak i nakon najlakših fizičkih aktivnosti
 • oticanje zglobova nogu ( zglob koljena je u posebnom riziku)
 • voda u stomaku izaziva i smanjen apetit do potpunog izostanka apetita

Voda u stomaku izaziva i još jedan specifičan simptom – krvne žile po stomaku postaju izraženije. Do ove pojave dolazi uslijed rastezanja površine stomaka i krvnih žila.

Gore spomenuti simptomi mogu biti znak i nekih drugih ozbiljnih zdravstvenih problema, zbog čega je iznimno važno da se obratite liječniku, i da obavite detaljan pregled.

Najčešći uzroci nakupljanja vode u stomaku

Među najčešćim uzrocima nakupljanja vode u stomaku možemo spomenuti sljedeće:

 • povišen tlak u veni porte koja snabdijeva jetra krvlju
 • opstrukcija portalne vene
 • oboljenje bubrega
 • oslabljen rad srca
 • upala srčane maramice
 • sistemski eritemski lupus
 • poremećaj rada štitne žlijezde
 • smanjena koncentracija određenih proteina u krvi
 • hepatitis nastao dugogodišnjim konzumiranjem alkohola
 • poremećaj kod limfnih žila
 • akutna upala trbušne maramice
 • rak jetre
 • upala pankreasa uslijed zastoja u protoku žuči ili dugogodišnjeg konzumiranja alkohola
 • tumori trbušne maramice

Uzrok može biti i kombinacija nekih gore navedenih. Na liječniku je da prepozna simptome i utvrdi uzrok bolesti. Svakako zatražite stručnu liječničku pomoć i postupite po uputama liječnika.

Bolesna jetra mogu biti uzrok vode u stomaku

Zapravo se voda u stomaku najčešće pojavi kao posljedica ciroze jetre. Mnogi od faktora rizika za razvoj ascitesa i ciroze su slični. Među tim faktorima rizika mislimo na hepatitis B, hepatitis C i dugotrajan alkoholizam. Drugi potencijalni faktori rizika su povezani sa ostalim osnovnim uvjetima, poput oslabljene funkcije srca, malignih procesa u organizmu i bolesti bubrega.

Svakako trebamo spomenuti da točan mehanizam nakupljanja tečnosti nije u potpunosti razjašnjen.

Doduše rijetko, ali voda u stomaku se može pojaviti zbog povećanog pritiska u portalnom sustavu, a on može biti uzrokovan internim ili eksternim opstrukcijama portalnih krvnih žila, što rezultira portalnom hipertenzijom bez ciroze. Primjeri ovoga mogu biti masa (ili tumor) koji pritiska portalne krvne žile iz unutrašnjosti trbušne šupljine ili formiranje krvnog ugruška u portalnim krvnim žilama koje ometa normalan protok i povećava tlak u krvnim žilama.

Rak može izazvati nakupljanje vode u stomaku

Ova se bolest može pojaviti kao posljedica raka, i tada se zove maligni ascites. To je tip ascitesa, koji je odraz uznapredovalih oblika raka unutar trbušne duplje. Najčešći oblici raka, koji dovode do ascitica, su rak debelog crijeva, rak pankreasa, rak želuca, rak dojke, limfoma, rak pluća ili rak jajnika.

Ascites – Liječenje ove bolesti i savjeti za vas

Liječenje ascitesa u velikoj mjeri ovisi od osnovnog uzroka. Možemo navesti par primjera: peritonealna karcinomatoza ili maligni ascites mogu biti liječeni kirurškom resekcijom tumora i kemoterapijom, dok ćemo liječenje ascitesa koji je nastao kao posljedica oslabljene funkcije srca usmjeriti u tom pravcu, odnosno liječiti samo srce.

Kako se voda u stomaku najčešće pojavi kao uzrok ciroze jetre, u nastavku ćemo napisati par savjeta što i kako djelovati.

Ishrana je uvijek važna, pa i u slučaju ascitesa

Voda u stomaku kod pacijenata sa cirozom obično podrazumijeva ograničavanje unosa natrija u ishrani, te liječnik propisuje diuretike. Ograničava se unos natrija, najčešće soli u ishrani na manje od 2 grama dnevno. Ova terapija je praktična i daje jako dobre rezultate kod pacijenata sa ascitesom. U većini slučajeva, ovaj pristup treba kombinirati sa upotrebom diuretika kako ograničenje soli samo po sebi obično nije potpuno efikasno u liječenju ascitesa.

U svakom slučaju, liječnik treba dati dijagnozu bolesti i zajedno s pacijentom dogovoriti terapiju da bi postigli što bolje rezultate.

Lijekovi za vodu u stomaku

Diuretici su ovdje jako dobri jer oni povećavaju izlučivanje vode i soli iz bubrega. Ipak, kako je riječ o lijekovima, te ozbiljnom zdravstvenom problemu – Ascites, za terapiju se svakako obratite vašem liječniku. Nikako ne uzimajte lijekove na svoju ruku, bez prethodnog razgovora sa liječnikom. Pustite da vam liječnik, nakon detaljnog pregleda propiše terapiju i postupite po njegovom savjetu.

Nekada je potreban kirurški zahvat

Voda u stomaku može imati teži oblik, koji zahtjeva kirurški pristup.

Operacija kojom se uklanja suvišna voda izvodi se najčešće pod lokalnom anestezijom, postupkom koji se radi putem unutarnje vratne vene – glavne vene u vratu. Ovaj zahvat se izvodi kod pacijenata koji imaju minimalni odgovor na prethodne terapije liječenja. Pokazalo se da kirurški zahvat smanjuje ascites, te da limitira ili eliminira upotrebu diuretika u većini slučajeva. Međutim, zahvat nije bezazlen, pa je posljednje sredstvo kojim se liječnici služe.

Jetra – transplantacija je nekada jedino rješenje

U slučaju da je ciroza jetre uznapredovala, i da smatramo kako je to razlog pojave ascitesa, kao jedino dobro rješenje može biti transplantacija jetre. Kod ciroze jetre, ovaj organ slabije radi zbog čega često zna doći do nakupljanja vode u stomaku. Transplantacija jetre je složena operacija, nakon koje slijedi i dugotrajan period oporavka bolesnika pod kontroliranim nadzorom liječnika. Možda vam baš transplantacija može u pravoj mjeri dočarati o kako ozbiljnoj bolesti je riječ.

Prirodni lijekovi za nakupljanje vode u trbuhu

Unatoč tome što su zabilježeni neki prirodni lijekovi, koji su dobro djelovali kod pojedinaca, mi se nećemo dugo zadržati na toj temi. Naime, bolest je jako složena i po život opasna, zbog čega se u ovom slučaju obavezno treba obratiti se liječniku i obaviti sve potrebne preglede u zdravstvenim ustanovama.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...