Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Vjetrovi – Sasvim je prirodna pojava da svi mi ispuštamo plinove

Jako učestali vjetrovi mogu biti posljedica loše probave. U tijelu tada dolazi do vrenja živežnih namirnica u crijevima i stvaranju plinova.

Sasvim je prirodna pojava da svi mi ispuštamo plinove.

U prosjeku se to događa 15 puta dnevno, a poznata je činjenica da plinovi u žena sadrže više sumpor-vodika te stoga mogu biti neugodnijeg mirisa.

Ozbiljniji problemi, primarno socijalnog karaktera, se javljaju kod osoba s izraženijim simptomima, poput otpuštanje plinova dnevno i do 150 puta. Probavni plinovi posljedica su 2 razloga. Prvi razlog je progutani zrak prilikom hranjenja i kao drugi razlog možemo navesti bakterijsku obradu unesene hrane.

Najveća količina progutanog zraka vraća se u obliku “podrigivanja”, a tek dio u obliku vjetrova. Preporuka je svakako sporije hranjenje te izbjegavanje gaziranog pića prilikom obroka. Pri bakterijskoj obradi unesene hrane najviše plinova se stvara uzimanjem “najzdravijih namirnica” poput žitarica, grahorica, voća i povrća. Umjetna sladila također mogu biti čest uzrok stvaranja plinova. Dakle, metodom pokušaja i pogrešaka procijenite koje namirnice Vam stvaraju najviše problema te ih izbjegavajte. Miris na sumpor potječe iz hrane, a namirnice koje sadrže najviše sumpora su šparoge, jaja, češnjak i luk.

Koraci koje sami možete poduzeti, tijekom dana su korištenje kima prilikom kuhanja, anisa, komorača, ili đumbira. Nemojte konzumirati puno tekućine tijekom obroka, te izbjegavati lijeganje nakon obroka.

Vjetrovi su popraćeni grčevima, a često ih imaju osobe sa prekomjernom tjelesnom težinom. Uzroci vjetrova mogu biti i alergijske reakcije na pojedine namirnice.

Jedite polako i dobro sažvačite hranu, izbjegavajte pivo i napitke koji sadržavaju ugljičnu kiselinu prilikom jela. Smanjite tjelesnu težinu, ne jedite skupa voće i povrće, te izbjegavajte namirnice koje izazivaju vjetrove, kao što su luk, češnjak, grah i glavičasto povrće.

Čajevi od anisa, kima, matičnjaka i kopra smanjuju stvaranje vjetrova, a krećite se što više kako bi razgibali crijeva, radite gimnastiku, masažu stomaka, djelomične kupke i izbjegavanjem uske odjeće.

Pomažu i prirodni preparati poput kapi Infritract i Nux vomica. Vježbajte pravilno disanje kako bi izbjegli gutanje zraka prilikom jela, te prakticirajte jogu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...