Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Uz pomoć tamne čokolade otklonite umor

Naučnici iz Velike Britanije su proveli istraživanja nad grupom od 50 odraslih, koja su trajala 8 tjedana, a tema je bila utjecaj tamne čokolade na ljudski organizam.

Naime, spomenutu grupu su hranili sa 45g posebno formulirane tamne čokolade, koja u sebi sadrži 85% kakaa.

Rezultati su pokazali da su učesnici istraživanja bili manje umorni, a sve to zahvaljujući tretmanu s tamnom čokoladom. Dio grupe kojoj su davali placebo, nije dala takve rezultate što samo dodatno potvrđuje teoriju o tome da tamna čokolada otklanja umor tijela.

Moguće objašnjenje takvog efekta je u djelovanju čokolade na neurotransmitere, na primjer serotonina, koji je odgovoran za regulaciju spavanja i raspoloženje. Ovo je prvo istraživanje gdje se sindrom kronične iscrpljenosti pokušao riješiti tamnom čokoladom, a možemo sa zadovoljstvom reći da su rezultati zadovoljavajući.

Kada smo već spomenuli čokoladu, idemo još malo o ovoj slastici. Naime, čokolada je najukusnija ako se konzumira na prazan želudac. Najbolja temperatura za konzumiranje čokolade je između 18 i 20C. Čokoladu nikada ne valja stavljati u hladnjak. Ako se čokolada stavi u hladnjak to će dovesti do razdvajanje kakaa i stvaranje bijelih mjehurića u čokoladi, što će pokvariti okus čokoladi.

Rekli smo da je najbolje konzumirati čokoladu koja ima temperaturu između 18 i 20C, no ako je čuvate za kasnije tada je najbolja preporučena temperatura između 10 i 15C.

Ako želite probati nekoliko različitih vrsta čokolade, uvijek započnite sa onom koja ima najmanje kakaa u sebi, a to je obično mliječna čokolada. Kada jedete tamnu čokoladu, nemojte ju žvakati, pustite da vam se nekoliko sekundi topi u ustima te otpusti svoje prve ukuse i arome. Tek nakon toga ju nekoliko puta lagano sažvačite kako bi se otpustila sekundarna aroma. Nakon toga je još malo pustite u ustima i nakon toga progutajte. Na taj način ćete osjetiti čitav spektar okusa koji nudi dobra i kvalitetna čokolada.

Ako naiđete na čokoladu koja na svojoj površini ima sivi sloj, ili čudnu teksturu, zbog nepravilnog skladištenja, to znači da je čokolada izgubila na kvaliteti i ukusu, pa vam predlažemo da izbjegavajte konzumirati takvu čokoladu, ako ste istinski ljubitelj te namirnice.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...