Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Uvin čaj: odličan lijek za ženske i muške probleme

Prvo ćemo opisati kako izgleda biljka uva, gdje raste, i kako se koristi u alternativnoj medicini. Biljka uva je vrsta zimzelenog patuljastog žbunja koja u prosjeku raste do 30 centimetara visine, izuzetno je otporna na niske temperature te je možemo vidjeti na sjeveru Norveške, Islandu, Rusiji. Najrasprostranjenija je u Aziji, Europi, Latinskoj Americi, SAD-u i Kanadi. Listovi uve su tamnozeleni i sjajni, pri vrhu su blago ovalni. Cvatnja ove biljke je u proljeće, cvjetovi su bijele i ružičaste boje. Kako bi pripremili čaj od ove biljke koristimo samo listove, koji su gorkog okusa, i to u vrijeme kada biljka cvjeta.

Biljka uva i njen sastav

Biljka uva kod nas poznata i kao crveno medvjeđe grožđe ili latinski uva ursi,  sadrži prirodan i snažan antiseptik te zbog toga ima blagotvorno djelovanje na ljudski organizam. Najdjelotvornija je kada se uzima kao čaj jer tada najbolje uklanja sve štetne bakterije koje se gomilaju u mokraćnom sustavu.

U listovima ove biljke nalaze se tanin i flavonid, te sadrže 11% fenolnih glikozida. Zbog svog sastava služe kao pojačivač antioksidativnih svojstava te pojačavaju antimikrobno djelovanje.

Kod problema s urinarnim traktom koristi se čaj koji se priprema od biljke koja se naziva Uva ursi ili medvjeđe grožđe. Čaj je dobar za sprječavanje širenja i izazivanja upala, ne uništava bakterije kako mnogi smatraju, djeluje diuretski te pomaže izbacivanju bakterija iz organizma kroz mokraću.

Uvin čaj i njegova ljekovitost

Uvin čaj se najčešće koristi za infekcije u mokraćnom sustavu, ali pomaže i kod drugih bolesti kao što su bolesti cistitisa, uretritisa i neftitisa. Glavni sastojak uve biljke je arbutin. U urinarni trakt dolazi kroz apsorbiranje u želucu, najviše utječe na štetne mikrobe koji utječu na upalne procese u mokraćnom mjehuru. Pomaže na način da smanjuje  upalu i iritacije te dolazi do osjećaja olakšanja nakon svakog obavljanja male nužde.

Želimo li potaknuti mokrenje također se koristi Uvin čaj koji obiluje antioksidansima i pomaže u čišćenju organizma svakim mokrenjem i eliminiranju nezdravih tvari iz crijeva.

Uvin čaj ima još nekoliko pozitivnih svojstava, a to su:

  • efikasan je diuretik
  • pomaže kod sprječavanja proljeva
  • u slučaju pretjeranog gubitka vode omogućava hidrataciju organizma
  • pomaže kod reguliranja tlaka
  • sprječava gubitak kalija u organizmu
  • efikasan je kod upale prostate
  • pomaže kod raznih ženskih bolesti

Uvin čaj kao odličan lijek za ženske i muške probleme

Uvin čaj izrađuje se od listova biljke uve  koji sadrže tanin te se upravo zbog toga preporučuje kod upale jajnika. Kod upale ženskih spolnih žlijezda preporuča se  3 šalice dnevno ovog čaja s time da se ne smije piti duže od mjesec dana u jednoj godini, tj. potrebno je napraviti pauzu od konzumiranja. Zbog toga je dobro posavjetovati se sa liječnikom ili ginekologom prije upotrebe ovog čaja.

Ovaj čaj također je dobar i za muške probleme kao što je upala prostate ili povećana prostata te se smatra jednim od najboljih lijekova ako imate ove probleme. Glavni simptomi problema s prostatom su često noćno mokrenje, teškoće kod početka mokrenja i ako vam je mlaz isprekidan. Kod problema s prostatom preporučena doza je 3 šalice dnevno, također uz pauzu od mjesec dana.

Uvin čaj u trudnoći

Ovaj čaj se ne preporučuje trudnicama i dojiljama jer su ljekovita svojstva dosta jaka, jer kod trudnica može izazvati preuranjene trudove koji mogu dovesti do prijevremenog poroda ili spontanog pobačaja, a kod trudnica može izazvati oboljenje jetre.  Ne preporučuje se ni dojiljama jer može utjecati na novorođenče.  Trudnice svakako ne bi smjele koristiti bilo koje prirodne lijekove bez savjeta liječnika ili ginekologa.

Također se ne preporuča konzumacija ovog čaja djeci ispod 12 godina.

Adekvatna zamjena za uvin čaj su brusnice i čaj od brusnice jer djeluju po sličnom principu.

Način pripreme uvinog čaja

Priprema je vrlo jednostavna, čaj možete kupiti u rinfuzi iako se najčešće prodaje u vrećicama. Još bolje ako imate listove biljke, tada će vam biti dovoljne samo dvije žličice dnevno. U pola litre ključale vode dodajte osušene listove, ostavite 15ak minuta, procijedite i pijte. Ne zaboravite da je maksimalna dnevna doza 3 šalice.

Nuspojave konzumiranja uvinog čaja

Ako je kiselost mokraće manja od 7 tada antiseptička svojstva ovog čaja neće djelovati jer se djelovanje manifestira samo u alkalnoj sredini. Zato se ponekad dešava da pacijent pije na litre ovog čaja bez poboljšanja.

U slučaju da je infekcija zahvatila bubrege ne preporuča se konzumiranje ovog čaja, tada se trebate obratiti svom liječniku radi daljnjeg liječenja antibioticima koji uništavaju bakterije u urinarnom traktu i bubrezima.

Kao nuspojava znaju se javiti bol u želucu, mučnina i povraćanje, a velike količine mogu dovesti do poremećaja u koncentraciji, gubljenja daha te čak može doći i do gubitka svijesti.

Boja mokraće može biti tamnija ili blago crvena ako konzumirate uvin čaj i to je normalno jer se radi o prirodnoj reakciji.

Uvin čaj kao lijek za bubrege, urinarne infekcije i mokraćne kanale

Uvin čaj ima antiseptičko i antibakterijsko djelovanje te povoljno utječe na normalan rad bubrega, urinarnog trakta te pomaže u izbacivanju bakterija iz mokraće tako što povećava lučenje mokraće, odnosni ima diuretička svojstva. Ako imate kamen ili pijesak u bubregu također se koriste prirodne mješavine čaja sa biljkom uvom.

Ali pripazite na konzumaciju ovog čaja jer dugotrajno uzimanje može izazvati oštećenje bubrega i srca stoga ne konzumirajte uvin čaj duže od 7 dana.

Uvin čaj kao lijek za upalu jajnika i mokraćnih kanala

Uvin čaj je odličan prirodni lijek za upalu mokraćnih kanala koji nastaju zbog štetnih jer potiče izlučivanje mokraće i ima antibakterijsko djelovanje. Ovaj čaj se pije sa dodatkom sode bikarbone tako što se u šalicu uvinog čaja dodaje pola žličice sode, zato što uvin čaj djeluje urološki samo u alkalnom urinu, u kiselom urinu nema djelovanja. Kako bi odredili da li je urin alkalni ili kiseli koristimo PH skalu od 0 do 14. Kiselo stanje je od 0 do 7, dok je alkalno stanje od 7 do 14, a neutralna zona je 7. Kako za vrijeme terapije ne bi došlo do kiselog stanja urina dobro je za vrijeme terapije ovim čajem izbjegavati kiselu hranu i napitke, uključujući i brusnicu.

Priprema ovog čaja: U 2,5 dl ključale vode dodamo jednu žlicu čaja, ostavimo 15 min, procijedimo te dodamo pola žličice sode bikarbone. 3 šalice na dan biti će dovoljne, maksimalna doza je 4 šalice dnevno i to ne duže od mjesec dana u toku jedne godine. Ne preporuča se dugotrajna upotreba ovog čaja zbog štetnosti na organizam i treba se izbjegavati kod trudnica i dojilja.

Uvin čaj – koliko dugo ga piti

Ne koristite uvin čaj duže od 7 dana jer konzumacija ovog čaja može iritirati bubrege. U slučaju prevelike doze uvinog čaja može doći do raznih nuspojava kao što su poremećaji koncentracije, povraćanje, nedostatak daha pa čak i nesvjestica. Također ako se prekoračuje doza duže vrijeme može doći do oštećenja jetre  stoga trebamo biti vrlo oprezni kod konzumiranja uvinog čaja. Kod doza od 30 grama ili više prijavljeni su slučajevi smrti stoga je oprez potreban kao i kod svakog drugog lijeka.

Reference

  • Fotografija: Sten Porse
  • http://medplant.nmsu.edu/ursi.htm

 

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...