Ovo su 3 dijetalne zamjene za krumpir, tjesteninu i kruh. Budite na dijeti bez gladovanja.
Svi koji žele zadržati liniju ili se pak riješiti pokojeg kilograma viška trebali bi voditi računa o onome što i koliko jedete.
Ako nemate ideja, i ne želite ostati gladni, isprobajte ove jako dobre zamjene za kruh, tjesteninu i krumpir s minimalno kalorija i maksimalno nutritivnih sastojaka koje možete jesti koliko god i kad god želite.
Mnogi ne znaju, no postoje zdravije zamjene za krumpir, kruh i tjesteninu. Koje su to?
Zamjena za krumpir – Ova namirnica može se pripremati na bezbroj načina, a ne sadrži gotovo nikakve masnoće. Ima vrlo malo ugljikohidrata i kalorija pa je s time idealna je zamjena za krumpir. Želite li cvjetaču ili karfiol pretvoriti u ukusan prilog skuhajte je i pripremite kao krumpir te pretvorite u pire. Isto tako, kuhana cvjetača začinjena s malo soli, papra, maslinovog ulja i octa postaje najukusnija salata koju možete jesti i samu.
Zamjena za kruh – Kruh je kod nas jako popularna namirnica koja je usko povezana s debljanjem. Ako ste i vi ovisnik o kruhu te ne možete niti zamisliti obrok bez njega, donosimo alternativu. Riječ je o kruhu bez trunke brašna koji je vrlo ukusan i jednostavan za pripremu.
Evo recepta za taj kruh
Sastojci za pripremu kruha: 3 jaja, 100 grama sirnog namaza, pola žličice praška za pecivo, prstohvat soli i papir za pečenje.
Priprema kruha: U jednu zdjelu izdvojite bjelanjke, dodajte malo soli i istucite ih u snijeg. U drugu zdjelu stavite žumanjke, sir i prašak za pecivo i sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu, glatku smjesu. U dobivenu smjesu postepeno dodajte snijeg od bjelanjaka te ga polako i postepeno umiješajte kako bi zadržao volumen. Na tepsiju raširite papir za pečenje, žlicom uzimajte smjesu te je stavljajte na papir, ali ostavite dovoljno razmaka između peciva. Tepsiju stavite u zagrijanu pećnicu te pecite peciva oko 25 minuta na 150 stupnjeva celzija.
Dodatni savjeti za pripremu: Kada peciva izvadite iz pećnice iznenadit će vas njihov izgled sličan kuhanom bjelanjku, no ne dajte se zavarati, upravo takvi moraju biti, ali ne i zadugo. Naime nakon što se u potpunosti ohlade, peciva je važno pospremiti u posudu s hermetičkim poklopcem, te ih ostaviti preko noći. U tom periodu u potpunosti će promijeniti teksturu i početi nalikovati kruhu. Kruh će ispasti vrlo izdašan i mekan, idealan uz saftna jela i za sendviče. Pecivo prerežite i napunite ga salamom ili pečenim pilećim prsima, mozzarellom i svježim povrćem po želji. Pecivo možete napuniti i slatkim namazima te ga jesti i kao desert.
Zamjena za tjesteninu – Tjestenina je mnogima glavni dio brzinskog obroka koji se može pripremiti u svega pola sata. No iako je vrlo ukusan dodatak jelima, tijesto nije prijatelj vaše linije, posebno ako planirate izgubiti pokoji kilogram viška.
Želite li izbjeći ugljikohidrate na tanjuru donosimo recept za najzdravije špagete koje možete jesti do mile volje
Sastojci za ovo ukusno i dijetalno jelo: 1 žlica maslinovog ulja, 20 dkg pilećih prsa, 1 do 2 češnja češnjaka, 1 manja glavica luka, 300 g pasirane ili sjeckane rajčice, 2 srednje tikvice narezane na trakice, sol, papar te svježi ili sušeni bosiljak.
Priprema jela: U veći, plitki lonac za umak ugrijte ulje te dodajte komadiće piletine, sol i papar. Piletinu vrlo lagano zapecite (dok ne pobijeli) te dodajte nasjeckani luk i češnjak. Sve zajedno kuhajte dok luk ne omekša i postane proziran te dodajte rajčicu. Ostavite da zakuha te potom smanjite vatru i ostavite da se lagan krčka oko 5 minuta. Dodajte bosiljak te po potrebi još soli i papra i kuhajte još oko 5 do 10 minuta sve dok se umak ne zgusne. Na kraju, u umak ubacite narezane tikvice te ih još par minuta prokuhajte dok ne postanu ‘al dente’.
Savjeti: Špagete možete servirati posipane s malo parmezana i uživajte u ukusnom dijetalnom obroku. Špagete od tikvica na ovaj način možete kombinirati sa svim umacima koje ste dosada radili uz klasičnu tjesteninu. Umjesto da ih odmah ubacite u umak, tikvice možete skuhati posebno u slanoj vodi te servirati prelivene umakom.