Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Utjecaj zelenog čaja na zdravlje pušača?

Zanimljiva zapažanja dolaze iz dalekih istočnih zemalja. Naime, poznato je da pušenje uzrokuje srčana oboljenja i raka pluća, no učestalost tih oboljenja je i dalje neobjašnjivo niska u azijskim zemljama u kojima je pušenje uobičajeno, i dio kulture, pa istraživači ukazuju na to da postoji sve više dokaza da ulogu u tome igra zeleni čaj.

Istraživači s američkog univerziteta Jail predočili su dokaze kako zeleni čaj poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od pojave raka. Oni, međutim, ne sugeriraju da pušači treba da ignoriraju opasnosti od pušenja i da jednostavno piju zeleni čaj, nego žele ukazati na to da visok sadržaj antioksidanata, zvanih katehini, u zelenom čaju mogu pružiti dodatnu zaštitu za pojavu spomenutih bolesti. Antioksidanti koje pronalaze u zelenom čaju suzbijaju molekule poznate kao kiseonični slobodni radikali, koji, ako ih ima u prevelikim količinama, mogu pričiniti štetu stanicama ljudskog organizma i potencijalno dovesti do teških bolesti.

Slobodni radikali su prirodni nusprodukti normalnih tjelesnih procesa‚ ali su također i rezultat vanjskih izvora, kao što je na primjer duhan, odnosno duhanski dim koji ljudi udišu u pluća.

U Japanu, Kini i drugim azijskim zemljama uobičajeno je ispijanje zelenog čaja, koji je manje prerađen i stoga bogatiji katehinima od crnog čaja, koji se obično troši na zapadu. Moguće je da ta navika pomaže da se objasni takozvani ‘Azijski paradoks’, ukazali su naučnici te studije.

Paradoks, opisan u gornjem tekstu, izašao je na vidjelo kada su pregledani globalni statistički podaci o zdravlju. Od, na primjer, 100.000 muškaraca u SAD, njih 348 umre svake godine od koronarnih bolesti. Kad je riječ o muškarcima koji žive u Japanu ta brojka je 186, usprkos tome što je učestalost pušenja u toj zemlji znatno veća. Koronarno-srčana oboljenja razvijaju se kada arterije počnu otežano da hrane srce krvlju i kada se sužavaju uslijed nagomilavanja naslaga kolesterola na zidovima.

Laboratorijska istraživanja pokazala su da katehini iz zelenog čaja, naročito jedan nazvan EGCG, mogu pomoći da se spriječi proces razvoja koronarno-srčanih oboljenja putem djelovanja na ‘loš’ kolesterol LDL. Antioksidanti također doprinose održanju nesmetanog funkcioniranja zidova arterija i mogu spriječiti grupiranje stanica krvi i stvaranje krvnih ugrušaka.

EGCG i drugi antioksidanti iz zelenog čaja također mogu blokirati stvaranje tumora ili njihov rast, što, prema mišljenju istraživača, može da objasni zašto je stopa smrtnosti od raka pluća u Južnoj Koreji neočekivano niska.

Učestalost smrtnosti od raka pluća među muškarcima u Koreji je manja od 40 na 100.000 osoba, u usporedbi sa 67 na 100.000 među muškarcima u SAD. Kad je riječ o ženama, razlika je još očiglednija, pa imamo 13 smrtno stradalih osoba na 100.000 u Južnoj Koreji, prema 45 u SAD-u. Do ove razlike dolazi usprkos činjenici da 37 % odraslih Korejaca puši, prema samo 27 % Amerikanaca.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...