Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Urme su jako zdravo voće – Možda i najzdravije, kako neki tvrde

urme
Foto: Pixabay / Urme

Urme kod nas nisu toliko popularne, no riječ je o izrazito zdravom voću koje trebate pojesti kada god ste u prilici. Da vam predstavimo urme, i kažemo zašto se smatraju možda i najzdravijim voćem.

Ovi maleni plodovi u sebi kriju zaista širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti. Zbog toga ih neki smatraju i najzdravijim voćem na planeti.

Urme

Urme su odličan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u ovim plodovima je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu urme su prava prirodna multivitaminska “tableta”, koju mogu koristiti djeca i odrasli.

Urme mogu da pomognu u slučaju anemije, visokog krvnog tlaka, kolesterola, a istraživanja pokazuju da mogu pomoći u liječenju raka.

Na žalost, urme ne konzumiramo često, a razlog tome je što ih rijetko susrećemo u našim trgovinama. Ipak, mogu se pronaći, pa vam savjetujemo da s vremena na vrijeme obogatite svoju trpezu ovim ukusnim i jako zdravim plodovima.

Urme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog čega mnogi tvrde da je to najzdravije poznato voće. Gotovo da nema bolesti kod koje urme ne mogu da pomognu.

Odličan su prirodni izvor željeza

Osobe koje pate od anemije trebaju da konzumiraju što više urmi. Naime, 100 g urmi sadrži oko 0,90 mg željeza, što je oko 11% preporučenog dnevnog unosa. Željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kisika u krvi.

Najviše potrebe za željezom imaju djeca u pubertetu i trudnice.

Urme će zaustaviti proljev

Urme sadrže kalij, koji je koristan kod zaustavljanja proljeva. Osim toga, urme pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem urmi olakšat ćete crijevima da stvore dobre bakterije. Na taj način će crijeva imati dobar, zdravi balans bakterijske mikroflore.

Osim što liječe proljev, urme pomažu i kod tvrde stolice

Urme mogu da pomognu da se hrana brže i lakše probavi. Potrebno je uzeti nekoliko urmi i na večer ih staviti u čistu vodu. Tijekom noći urme će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulirati lijena crijeva.

Mogu da reguliraju tjelesnu težinu

Zbog visokog udjela hranljivih materija, urme kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i pomažu pri mršavljenju. Ako na prazan stomak pojedete urmu, ona će regulirati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Urme nemaju kolesterol, ali imaju dosta šećera. Važno je ne uzimati ih pretjerano, jer bi se mogli udebljati. Kilogram urmi sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čovjeka koji je aktivan tijekom dana.

Pomoću urmi možete sniziti kolesterol

Urme imaju sposobnost da smanje razinu lošeg kolesterola u tijelu. Ovo voće je odličan odabir za osobe koje imaju visok kolesterol.

Bogati nutritivni sadržaj urmi pomoći će u smanjivanju krvnog tlaka

Urme su pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog tlaka. One sadrže jako malo natrija, a bogate su kalijem. Standardna porcija od pet ili šest urmi daje oko 80 miligrama magnezija, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih žila. Istraživanja pokazuju da 370 mg magnezija dnevno, može značajno smanjiti krvni tlak.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...