Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Upoznajte ovu jako vrijednu mahunarku – Slanutak

slanutak zdravlje
Foto: Pixabay / Slanutak

Mnogi nutricionisti tvrde da je slanutak daleko bolji izbor od mesa. Slanutak je manje kaloričan, ima gotovo podjednak broj proteina kao meso, nije štetan i ne sadrži opasne materije u svom sastavu, te ima puno više željeza. Slanutak je odlična namirnica za zdravlje.

Upoznajte ovu zanimljivu i jako zdravu mahunarku.

Ne trebate ovaj tekst shvatiti kao guranje vegetarijanske prehrane, nego čisto informativno, da bolje upoznate još jednu jako vrijednu mahunarku.

Drugi nazivi za ovu ljekovitu biljku su naut ili slani grah.

Vegetarijancima je ovo jako važna namirnica, pa se i koristi jako često.

Recepti sa slanutkom su mnogobrojni i prisutni su u zemljama mediterana, sjeverne Afrike, u Indiji, Turskoj i još mnogim zemljama. Njegove dobrobiti za zdravlje su višestruke pa krenimo sa njima.

Nastavite čitati i saznajte još mnogo toga o slanutku, njegovim vrijednostima, a predstavit ćemo i neke recepte od slanutka.

Kalorije koje možemo pronaći u slanutku

Ako iz nekog razloga kroz neki period želite ograničiti unos mesa u organizam, tada je slanutak prava namirnica za vas. Naime, varivo od slanutka se vrlo lijepo slaže i sa ostalim svježim zelenim ili obarenim povrćem. Već se duži niz godina se nalazi u raznim receptima vegetarijanske kuhinje. Tu su i drugi recepti gdje je slanutak glavna namirnica, pa tako imamo i namaz od slanutka, čiji je recept itekako tražen. Ono što je dobro je činjenica da je slanutak jako dostupan. Može se pronaći u skoro svakoj trgovini, na placu ili u trgovinama zdravom hranom.

Malo tehničkih podataka o slanutku: U 100 grama slanutka nalazi se 364 kalorije, što ga čini veoma poželjnom namirnicom, kod mnogih popularnih dijeta za mršavljenje. Slanutak vam neće samo skinuti kg, nego će pospješiti rad unutrašnjih organa i povoljno će djelovati na vašu probavu. Slanutak obiluje energijom. Naime, dovoljno je navesti samo činjenicu da se u 100 grama slanutka krije 1522 kj čiste energije, na samo 364 kalorije. Od toga na masti opada samo 6.04% (trans masti je 0) , 19.3% proteina (idealna zamjena za meso), 60.65% ugljikohidrata, 10.7 grama šećera i izvanrednih 17.4 grama vlakana (jako korisnih za našu probavu). Ova namirnica ima nizak glikemijski indeks.

Kako slanutak djeluje na naše zdravlje?

Slanutak je jako bogat vlaknima, što znači da on efikasno spušta razinu lošeg kolesterola i osigurava zdravlje našem srcu i krvnim žilama. Svojim izgledom slanutak podsjeća na soju.

Slanutak posjeduje mnoga ljekovita svojstva. Izuzetne je nutritivne vrijednosti i kako smo već spomenuli jako je dobra zamjena za meso. Mahunarka slanutak je prirodni izvor kalcija i magnezija. Prema najnovijim istraživanjima magnezij ima vrlo važnu ulogu prilikom vezivanja kalcija za naše kosti. Tako efikasna iskoristivost kalcija sprječava nastanak osteoporoze.

Jednostavno rečeno, svakodnevnim konzumiranjem slanutka u organizam unosite neophodne količine kalcija, koji se opet jako dobro iskorištava. Pored toga, magnezij će regulirati vaš srčani ritam, sniziti razine LDL kolesterola u krvi, a ukoliko ste u drugom stanju, slanutak u trudnoći vam može značajno smanjiti opasnosti od prijevremenog poroda pa čak i od spontanog pobačaja. Još jednom, slanutak sadrži iste količine proteina kao i meso, ali za razliku od mesa, slanutak ima puno više željeza, a štetne i škodljive masti nikako nema u svom sastavu. Jako dobro izbacuje štetne materije iz organizma.

Ova izuzetna mahunarka ima neobično svojstvo da iz našeg organizma izbacuje sulfate, vrlo štetne spojeve koji se najčešće koriste kao konzervansi prilikom prerade hrane.

Slanutak je dobra namirnica u receptima za mršavljenje

Slanutak obiluje korisnim biljnim vlaknima, koja nam najviše pomažu u obaranju lošeg kolesterola, jačaju slabo srce i dokazano osiguravaju zdravlje našim krvnim žilama. Vlaknasta hrana, kao što je slanutak, prava je blagodat za naš probavni sistem, jer ona omogućava brzo i lako pražnjenje crijeva.

Vlakna ubrzavaju metabolizam i sprečavaju neugodnu opstipaciju praćenu rijetkom i tvrdom stolicom. Slani grah spada u niskokalorične namirnice (nizak GI), koje prihvaćaju mnoge dijete za mršavljenje i odličan je izbor za sve koji žele zdravo i normalno da se hrane, a da pritom igube suvišne kilograme i skinu salo sa područja stomaka. Bogat je kompleksom vitamina B, vitamina C, kalcijem, magnezijem, željezom, kalijem i fosforom.

Recepti od slanutka se često koriste u vegetarijanstvu, ali ih isto tako pripremaju i profesionalni sportaši kojima su neophodne namirnice koje obiluju energijom. Kako ne sadrži gluten, slobodno mogu da ga konzumiraju i osobe alergične na taj protein, kao i djeca.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...