Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Upoznajte ljekovitu biljku – Aronija ili sibirska borovnica

aronija niski tlak
Foto: Pixabay / Aronija

Da vas je netko prije par godina upitao za aroniju vjerojatno bi ostali u čuđenju, jer nikada niste čuli za tu biljku. Ipak, danas je sve više ljudi upoznalo aroniju i ljekovita svojstva ove biljke. Aronija liječi niski tlak, ali i mnoge druge tegobe.

Aronija je toliko dobra da se mnogi odlučuju za uzgoj kod kuće, bilo za osobnu upotrebu ili za veću proizvodnju i distribuciju. Aronija je jako ljekovita biljka zbog čega je svakako dobro da ju posadite, ako imate gdje.

Maleni plodovi specifičnog okusa jako su zdravi. Doduše, od ove biljke se koriste i njezini drugi dijelovi, ali za pripremu zdravih sokova, namaza i čaja, najčešće se koriste baš malene bobice. Aroniju još zovemo i sibirska borovnica, čisto da znate.

Najčešće se od aronije prave sokovi, čajevi, ili kompoti, pekmezi te razni likeri. Sok je najbolji i najkvalitetniji ako se dobije hladnim prešanjem. Na taj način dobijemo potpuno prirodni čisti sadržaj plodova ove ljekovite biljke. Ako je moguće, najbolje je sok od aronije raditi bez dodatka vode ili šećera, ili bilo kakvog konzervansa. Sok se pije u malim količinama, od 0.3 do 0.5 dl, jednom na dan. Sok od aronije jako je dobar za jačanje imuniteta, čišćenje organizma te kao preventiva.

Indijanci kroz stoljeća koriste aroniju kao lijek i kao namirnicu u prehrani. Mi smo upoznali ljekovita svojstva biljke tek u novije vrijeme, a moderna naučna istraživanja svakodnevno otkrivaju nove zanimljive i korisne detalje u vezi ove namirnice.

Odakle dolazi aronija i kako prepoznati ovu grmoliku biljku?

Aronija je zapravo listopadni grm koji vuče porijeklo iz Sjeverne Amerike. Stigla je u Rusiju nekada u 19. stoljeću, odakle se širi po zemljama srednje i istočne Europe.

Prepoznatljiva je po malenim bobicama tamno plave boje, koje su pune hranjivih tvari i antioksidanasa. U bobicama aronije nalazimo vitamin C i antocijanine, koji nam pružaju zaista mnogo beneficija ako želimo poboljšati svoje zdravlje kroz bolju ishranu.

Korisna je i kao prirodni lijek

Aronija se dugo koristi kao prirodni lijek, ali smo za razliku od indijanaca, mi tek nedavno shvatili o kakvoj je ljekovitoj biljci riječ. Tek je nedavno sibirska borovnica stekla popularnost u modernom društvu. Srećom, mnoga istraživanja su dala pozitivne rezultate u vezi ljekovitosti aronije, zbog čega se i danas testiraju elementi koje u njoj pronalazimo.

Danas se bobice aronije koriste za bolju cirkulaciju krvi, za jačanje krvnih žila, te smanjivanje rizika od srčanih problema. Ako se želimo riješiti slobodnih radikala iz organizma, najbolje će nam pomoći čisti prirodni sok od aronije. Aronija je prirodni lijek za niski tlak.

Zreli plodovi sibirske borovnice sadrže veliku količinu fenola. To su spojevi koji jako dobro dezinficiraju krvotok i tijelo, potiču zacjeljivanje rana, uklanjaju otrovne tvari iz tijela te smanjuju upalne procese u tijelu. Fenoli su dobri i za elastičnost krvnih žila.

Osim spomenutog, trebamo kazati da su mnoga suvremena istraživanja dokazala pozitivan učinak aronije na cjelokupan krvožilni sustav kod čovjeka.

Ako imate problema sa krvnim tlakom, svakako isprobajte neki prirodni lijek od aronije. Ova biljka ima blagotvorno djelovanje na krvni tlak, bez obzira dali imate visok ili nizak tlak koji vas muči. Aronija će spriječiti grčeve u krvnim žilama te će sačuvati krvni tlak u granicama normale.

Ukoliko imate problema sa krvnim tlakom, svakako isprobajte sok ili čaj od aronije.

Odlična je kao prirodni lijek za kardiovaskularni sustav

Kardiovaskularna zaštitna sposobnost aronije koja je u potpunosti dokazana, može se pripisati djelovanju ekstrakta bogatih anticijaninom. Također, treba spomenuti da voće arnojie sadrži i značajne količine niacina koji ima blagotvorno djelovanje na kardiovaskularne bolesti jer pomaže u smanjivanju lipida.

Ako imate niski tlak, aronija će vam pomoći.

Blagotvorno djelovanje aronije na koncentraciju lipida u krvi proučavano je kod pacijenata sa povišenim kolesterolom. Ovim osobama je davana aronija u obliku ekstrakta ili kao sok. Rezultati su pokazali da redovno konzumiranje aronije u periodu od 6 tjedana značajno smanjuje razinu TC, LDL i TG-a u krvi, a povećava  koncentraciju HDL kolesterola bez ikakvog farmakološkog tretmana.

U drugom istraživanju u periodu od 2 mjeseca, ekstrakt araonija se koristio kao suplement ishrani i rezultat je bio znatno smanjenje razine TC, LDL, TG-a i endotelina-1 kod pacijenata sa metaboličkim sindromom.

Zbog čega baš aronija?

Dokazano je da bobice aronije imaju veću koncentraciju antioksidansa od bilo kojeg drugog poznatog voća. Antioksidansi su jako važni jer štite tjelesne stanice od štetnog djelovanja oksidacije. Ova antioksidansa svojstva se mogu pripisati fenolnim spojevima prisutnim u aroniji. Osim fenola, i vitamin C igra važnu ulogu u čišćenju našeg tijela.

Pored spomenutih fenola i vitamina C, treba napisati da aroniaj u sebi ima i druge značajne spojeve. Tu su spojevi poput kvercetina, epikatehina i kafeinske kiseline, pa sve do karotena. Malene bobice aronije u sebi kriju veliku količinu antioksidansa koji mogu poboljšati vaše cjelokupno zdravlje uklanjanjem slobodnih radikala iz krvi, kože, očiju, organa i tkiva.

Aronija je odlična namirnica za zdravu probavu

Suhe bobice aronije su bogate vlaknima. U 100 grama suhi bobica aronije možemo pronaći 16,9 grama vlakana. Za razliku od drugih makro-hranjivih tvari, naše tijelo ne probavlja vlakna. Umjesto toga, ona prolaze relativno netaknuta kroz probavni trakt, što je razlog zašto su povezana s nizom jedinstvenih zdravstvenih pogodnosti. Neke od tih prednosti uključuju redovnu stolicu i općenito poboljšano zdravlje crijeva, niže razine kolesterola, gubitak težine, te smanjen rizik od problema vezanih za razinu šećera u krvi. Dokazano je da aronija također pomaže i pri liječenju želučanih problema, uključujući čireve i proljev. Suhe bobice aronije su se pokazale i kao odličan lijek za bubrežne i želučane probleme.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...