Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovita aronija – Sibirska borovnica – Biljka prepuna ljekovitih sastojaka

sibirska borovnica ljekovitost
Foto: Pixabay / Sibirska borovnica

Aronija je bobičasto voće čije bobice, svojim izgledom najviše podsjećaju na borovnicu. Sibirska borovnica posjeduje iznimnu ljekovitost, zbog čega je jako cijenjena i tražena ovdje kod nas.

Ova biljka dobro podnosi hladnu zimu i mraz do čak -45°C. Raste i obliku grma i ukoliko ima dovoljno prostora može dostići visinu oko 2 metra. Jestivi i ljekoviti dio biljke je plod koji je malo oporijeg ukusa od borovnice. Interesantna je i činjenica da se plodovi aronije dobro održavaju na grmu tako da se mogu brati i dva mjeseca nakon sazrijevanja.

Još su od davnina sjevernoamerički Indijanci koristili aroniju za ishranu. Sušili su plodove pa bi ih samljeli te miješali sa mesom ili kao dodatak pogačama. Svježe plodove upotrebljavali su najčešće kao lijek za stomačne tegobe a čaj od listova aronije za liječenje rana.

Uzgoj aronije

Donedavno je aronija kod nas bila slabo poznata biljka, no danas se sibirska borovnica može nabaviti u skoro svakoj malo bolje opremljenoj trgovini prirodnih lijekova ili zdravih namirnica. Aronija se lako uzgaja, a zbog svojih izuzetnih ljekovitih djelovanja sve se više govori o tome da je aronija biljka budućnosti. Aronija nema prirodnih neprijatelja pa je ne treba prskati zbog čega spada u zdravu hranu, bez straha od raznih pesticida i drugih štetnih kemijskih spojeva.

U bobicama aronije pronalazimo veliku koncentraciju antioksidanata (tanine, biofenole, flavonoide, antocijanine, katehine), dosta više nego što ih možemo pronaći u brusnici. Zbog toga je korisna preventiva protiv malignih oboljenja, efikasno pročišćava organizam od štetnih materija pa i teških metala. Od vitamina u aroniji pronalazimo vitamin C, A, E, B2, B6, B9 i jako rijedak vitamin P.

Od minerala koji su sadržani u aroniji spomenuti ćemo kalcij, kalij, željezo, molibden, mangan, fosfor i jod. Osim toga aronija sadrži i rijedak voćni šećer sorbitol.

Ljekovita svojstva aronije i upotreba u liječenju

Da vidimo kakvu ljekovitost ima sibirska borovnica.

Samo neka od poznatijih ljekovitih svojstava aronije su: biljka poboljšava cirkulaciju, pročišćava krv, ublažava glavobolju, migrenu, te snižava povišeni krvni tlak.

Aronija blagotvorno djeluje na želudac i crijeva. Biljka zaustavlja proljev i popravlja općenito imunitet organizma, te blagotvorno djeluje na probavu. Odlična je u sprječavanju virusnih i bakterijskih infekcija.

Važno je spomenuti i to da aronija pozitivno djeluje na žuč i jetru, tako što ih pročišćava i omogućava njihov pravilniji rad u organizmu.

Aronija regulira pravilan rad štitne žlijezde, pa tako regulira izlučivanje hormona.

Pored svega, ova biljka pomaže u zarastanju rana, usporava starenje organizma i kože, te sprečava nastanak bora.

Aronija uspješno ublažava glavobolju i migrenu

Aronija se najčešće upotrebljava u sušenom obliku ili kao sok pa ukoliko u vrtu imate jedno prazno mjesto nije loše da zasadite ovu biljku. Pored svojih ljekovitih svojstava sibirska borovnica je isto tako lijepog izgleda. U svakom slučaju, ako budete u prilici posadite sebi aroniju i uživajte u njezinim ljekovitim i ukusnim plodovima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...