Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Upala pluća – Uzroci, simptomi i liječenje

Upala pluća, poznata kao pneumonia je infekcija koja zahvaća zračne mjehuriće na jednom ili obadva plućna krila. Zračne vrećice mogu se napuniti tekućinom ili gnojem, uzrokujući kašalj popraćen iskašljavanjem sluzi ili gnojnim iscjetkom, temperaturu, groznicu te otežano disanje.

Upala pluća je bolest koju može uzrokovati više vrsta mikroorganizama, uključujući bakterije, viruse i neke gljivice.

Upala pluća može imati različite simptome, od blagih pa sve do simptoma opasnih po život. Najteža je upala pluća kod dojenčadi i male djece, kod osoba starijih od 65 godina te kod osoba s nekim drugim zdravstvenim problemima koje imaju oslabljen imunološki sustav. Pročitajte detaljno sve o upali pluća, kako nastaje, zbog čega i kako se može liječiti? Riječ je teškoj bolesti koja može imati jake posljedice po zdravlje, zbog čega je najbolje posjetiti liječnika da utvrdi dijagnozu i način liječenja.

Upala pluća se često liječi antibioticima i nekim antivirusnim lijekovima.

Koji su točno simptomi upale pluća?

Znakovi i simptomi upale pluća mogu varirati od blagih pa sve do teških. To ovisi o čimbenicima kao što su mikroorganizam koji uzrokuje infekciju, dob i cjelokupno zdravlje osobe. Blagi znakovi i simptomi često su slični onima od prehlade ili gripe, ali oni traju znatno duže.

Znakovi i simptomi upale pluća su groznica, znojenje i drhtanje. Također, tu je i tjelesna temperatura niža od normalne kod osoba starijih od 65 godina i kod osoba s lošim cjelokupnim zdravljem ili oslabljenim imunološkim sustavom. Simptomi su i kašalj, koji može proizvesti gustu ljepljivu sluz, bol u prsima prilikom disanja ili kašlja, kratkoća daha, umor i bolovi u mišićima, mučnina i povraćanje ili proljev te glavobolja.

Kod novorođenčadi i dojenčadi simptomi uključuju povraćanje, povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, dijete je nemirno, umorno ili bez energije. Tu su i simptomi otežanog disanja kao i otežanog hranjenja.

Starije osobe koje imaju upalu pluća ponekad mogu imati nagle promjene u mentalnoj svijesti.

Kada treba posjetiti liječnika?

Svakako vam savjetujemo da posjetite liječnika ako imate sljedeće simptome: poteškoće prilikom disanja, bolove u prsima, tjelesnu temperaturu iznad 39C ili više, uporni kašalj te ako iskašljavate gnoj.

Posebno je važno da potražite liječničku pomoć i u slučaju da je bolesnik dijete mlađe od dvije godine, da je bolesnik stariji od 65 godina, ako imate druge zdravstvene probleme ili oslabljen imunološki sustav. Također, posjetite liječnika ako ste podvrgnuti kemoterapiji ili uzimate lijekove koji potiskuju imunološki sustav.

Kod nekih starijih osoba i osoba sa zatajenjem srca ili plućnim bolestima, upala pluća vrlo brzo može postati po život opasno stanje.

Koji su uzroci upale pluća?

Za upalu pluća postoji mnogo mogućih uzroka. Najčešći su to bakterije i virusi u zraku koji udišemo ili gljivice koje se mogu naći u tlu ili ptičjem izmetu. Ljudsko tijelo obično sprječava ove bakterije da uđu u organizam i zaraze pluća, no ponekad one mogu nadvladati imunološki sustav, čak i ako je zdravlje osobe općenito dobro. Upala pluća se obično razvrstava prema vrstama mikroorganizama koji ju uzrokuju i mjestu infekcije.

Moguće komplikacije kod upale pluća

U većini slučajeva, upala pluća može se uspješno liječiti lijekovima. Ipak, kod nekih osoba, posebno kod onih u visokorizičnim skupinama, mogu se javiti komplikacije, uključujući bakterije u krvotoku, apsces pluća, nakupljanje tekućine oko pluća te otežano disanje.

Bakterije u krvotoku su bakterije koje ulaze u krvotok iz pluća te mogu proširiti infekciju i na druge organe i uzrokovati njihovo zatajenje. Apsces pluća se javlja ako se u šupljini pluća stvori gnoj, koji nazivamo apsces i obično je pomiješan s antibioticima. Ponekad se kirurškim putem mora ukloniti gnoj dugom iglom ili cijevi smještenom u šupljinu. Nakupljanje tekućine oko pluća može biti posljedica upale pluća. Upala pluća može uzrokovati nakupljanje tekućine u tankom prostoru između slojeva tkiva koji okružuju pluća i prsni koš. Ako tekućina postane zaražena, možda će ju biti potrebno ukloniti. Na kraju da spomenemo i otežano disanje. Ako je vaša upala pluća teška ili imate kronične temeljne bolesti pluća, moguće je da ćete imati problema s disanjem i nedostatkom kisika. Možda ćete morati biti hospitalizirani i koristiti mehanički ventilator tijekom liječenja upale pluća.

Liječenje upale pluća

Liječenje upale pluća uključuje liječenje infekcije i sprječavanje bilo kakve komplikacije. Osobe koje imaju blagu upalu pluća obično se mogu liječiti kod kuće lijekovima, terapijom koju je propisao liječnik. Iako se simptomi mogu ublažiti u nekoliko dana ili tjedana, umor može trajati mjesec dana pa i više. Specifični tretmani ovise o vrsti i težini upale pluća, dobi i cjelokupnom zdravlju osobe.

Mogućnosti liječenja uključuju sljedeće – Antibiotike koji se koriste za liječenje bakterijske upale pluća. Ponekad može potrajati dok se ne identificira vrsta bakterije koja uzrokuje upalu pluća i odabere najbolji antibiotik za liječenje. Simptomi upale pluća se najčešće povlače u roku od tri dana, no poboljšanje obično traje dvostruko duže kod pušača. Ako se simptomi ne poboljšaju, liječnik može preporučiti drugi antibiotik. Antivirusni lijekovi se koriste za liječenje virusne upale pluća. Općenito poboljšanje simptoma može se očekivati u roku od jednog do tri tjedna. Antimikrotici se koriste za liječenje upale pluća uzrokovane gljivicama. Aspirin, ibuprofen i drugi lijekovi se koriste se za redukcija groznice i tjelesne temperature. Lijekovi protiv kašlja također se koriste za smirivanje kašlja, no, kašalj nije dobro zaustaviti u potpunosti jer pomaže u čišćenju pluća.

Bolničko liječenje upale pluća podrazumijeva – Liječenje osoba starijih od 65 godina. Ako se javlja zbunjenost o vremenu, mjestu ili ljudima. Pojava mučnine i povraćanja koji sprječavaju djelovanje terapije. Također, bolničko liječenje je potrebno ako imate visok krvni tlak, ubrzano disanje i tjelesnu temperaturu nižu od normalne.

Ako su vaši simptomi vrlo teški, ili morate koristiti respirator, možda ćete biti upućeni na intenzivno liječenje.

Djeca mogu biti hospitalizirana ako su: Mlađa od 3 mjeseca, pretjerano pospana, imaju problema s disanjem, imaju nisku razinu kisika u krvi, dolazi do dehidracije i ako imaju nižu tjelesnu temperaturu od normalne.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...