Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Upala pluća – Liječenje biljkama

Upala pluća je termin kojim se označava svaka infekcija do koje dolazi u dubini pluća. Za razliku od nje, bronhitis je infekcija na ulazu u pluća, u bronhijama.

Pored lijekova koje vam propiše liječnik možete, uz njegovu suglasnost, kušati i neke ljekovite biljne ili nutricionističke metode.

Kozlinac (Astragalus, različite vrste). Poznat i kao huang qi, kozlinac je sredstvo za jačanje imunološkog sustava, koje u Aziji uživa jednak ugled kao i rudbekija na Zapadu.

Bajkalska grozničnica (Scutellaria baicalensis). Rezultati nekih kineskih istraživanja pokazuju da korijen ove biljke, koja je u tijesnom srodstvu sa zapadnim vrstama grozničnice, posjeduje djelovanje antibiotika širokog spektra. Taj antibiotik vrlo dobro djeluje protiv virusa gripe i nekoliko gljivica koje izazivaju upalu pluća. Kineski liječnici ponekad u postupku liječenja upale pluća, gripe i drugih infekcija dišnih putova koriste injekcije s mješavinom ekstrakta bajkalske grozničnice i amurskog plutovca.

Maslačak (Taraxacum officinale). Prema tvrdnjama farmakognostičara (farmaceuta prirodnih proizvoda) dr. Alberta Leunga, brojna su klinička ispitivanja dokazala učinkovitost maslačka u liječenju upale pluća, bronhitisa i infekcija gornjih dišnih putova. Možemo vam predložiti kuhanje i zelenog dijela biljke i korijena. Sjetite se popiti i tekućinu odnosno sok koji je ostao nakon kuhanja. Ako niste u mogućnosti pronaći svježu biljku, možete piti i čaj pripravljen od osušenog maslačka ili ga uzimati u kapsulama.

Rudbekija (Echinacea, različite vrste). Kod bakterijske upale pluća mogu biti indicirani antibiotici, ali za svaki oblik infektivne upale pluća, bakterijski, virusni ili gljivični, preporučili bih ljekovite biljke koje jačaju imunološki sustav. Rudbekija je jedna od najučinkovitijih. Veliki broj znanstvenih istraživanja pokazuje da ona pomaže organizmu u borbi protiv svih vrsta bakterija, virusa i gljivica. Pripravci od rudbekije, čajevi i tinkture, postali su vrlo traženi u prodavaonicama zdrave hrane za liječenje prehlade, gripe i bronhitisa.

Bijeli luk (Allium sativum). Dr. Mary Bove, voditeljica odjela botaničke medicine na sveučilištu Bastyr u Seattleu i jedna od najstručnijih američkih travarki, dobila je upalu pluća dok je bila u osmom mjesecu trudnoće. Kao što se moglo pretpostaviti, liječnik joj je propisao antibiotike, ali ih je ona odbila koristiti i radije se odlučila za šest do deset češanja isjeckanog bijelog luka dnevno, skupa s rudbekijom. Nakon dva dana se već osjećala bolje, a za dva tjedna je potpuno ozdravila. Nije nikakvo čudo što dr. Bove ovaj način liječenja upale pluća predlaže i u svojoj svakodnevnoj naturopatskoj praksi. To čine i drugi zagovornici prirodnog načina liječenja. Dr. Jill Stansbury, profesorica na Nacionalnom fakultetu naturopatske medicine u Portlandu, Oregon, od svojih studenata zahtijeva da bijeli luk koriste u liječenju infekcija dišnih putova i probavnih organa. Zapravo, bijeli luk najbliži je onome što podrazumijevamo pod čudotvornim biljnim lijekom za liječenje infekcija.

Kanadski zlatni korijen (Hydrastis canadensis). Američki su Indijanci zlatni korijen koristili za liječenje svih vrsta infekcija, a bijeli doseljenici su prihvatili takvu praksu, jednostavno stoga što je on doista učinkovit. Pokazalo se da zlatni korijen sadrži dva sastojka koji imaju svojstva antibiotika širokog spektra djelovanja, hidrastin i berberin. Ako želite koristiti ovu ljekovitu biljku, u prodavaonici zdrave hrane nabavite njezinu tinkturu i slijedite priložene upute. Druge biljke sličnog djelovanja su žutika (Berberis vulgaris), mahonija (Mahonia aqwfoliwn) i žuti korijen (Xanthorrhiza simplicissima). Sve te biljke posve dobro djeluju i samostalno, ali naš je prijedlog da iskušate i njihovu mješavinu.

Japanska kozja krv (Lonicera japónica). Kineski travari predlažu upotrebu kozje krvi za liječenje upale pluća, bronhitisa, gripe i prehlade, ali oni je koriste u obliku injekcija preparata pripravljenog od njezinih cvjetova. Cvjetni ekstrakti djeluju moćno protiv mnogih vrsta bakterija i virusa, i stoga ne oklijevajte upotrijebiti ih i za vlastite potrebe. Ljeti možete skuhati čaj od jedne šalice cvjetova na dva decilitra vode, čaj prije konzumiranja procijedite. Zimi možete staro, suho lišće otkinuti s biljke i njega upotrijebiti za pripravu čaja. Još bolje će biti ako japansku kozju krv koristite skupa s forzitijom. Forzitija također sadrži nekoliko moćnih antiseptika i nekoliko sastojaka koji dobro djeluju protiv virusa.

Crveni luk (Allium cepa). Crni luk je bliski srodnik bijelog luka, s mnogo sličnih sastojaka koji sadrže sumpor. Većina travara bijeli luk smatra učinkovitijim, ali i crveni luk je svakako koristan. Za probleme s dišnim organima, uključujući i upalu pluća, preporučujemo vam juhu od crvenog luka. No ako prehladu, gripu, bronhitis i upalu pluća više volite liječiti dobrom pilećom juhom, pobrinite se da receptu dodate i nešto crvenog i bijelog luka.

Osha (Lomatium dissectum). Sjevernoamerički su Indijanci ovu ljekovitu biljku, koja pomalo podsjeća na peršin i kopar, koristili za liječenje svih vrsta bolesti dišnih organa poput upale pluća, gripe, prehlade, bronhitisa, tuberkuloze, peludne groznice i astme. Neki naturopati zahtijevaju provedbu određenih kliničkih ispitivanja djelovanja ove biljke, koja bi mogla pomoći u liječenju upale pluća. U međuvremenu, možete kušati žvakati njezin korijen, kako su to činili i sjevernoamerički Indijanci.

Rosika (Drosera, različite vrste). Glavni sastojak rosike, plumbagin, suzbija razvoj nekoliko vrsta bakterija koje mogu izazvati upalu pluća. Ta biljka sadrži i jedan sastojak koji zaustavlja kašalj. Komisija E, stručno tijelo njemačke vlade za medicinsku upotrebu ljekovitog bilja, za liječenje bolesti dišnog sustava, uključujući i upalu pluća, preporučuje uzimanje otprilike dvije čajne žličice tinkture ove biljke dnevno.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...