Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Upala mozga – Što je i kako se liječi ova bolest?

Upala mozga također je zarazna bolest koju uzrokuju virusi i bakterije. Bolest se javlja u toku dječjih zaraznih bolesti poput ospica, kozica i zaušnjaka, a nekada i gripe, posebice u teških oblika spomenutih zaraza.

Bolest počinje povišenom temperaturom, glavoboljom, bezvoljnošću i poremećajem svijesti.

Nekada dolazi do nesanice, a u pojedinim slučajevima pojavljuje se pospanost. Bolesnik štuca, zijeva, vidi dvostruke slike. Isto tako, nastupaju smetnje sluha, govora, ravnoteže, mlitavih kretnji rukama i nogama, kao i do pojava padavice. Pojavljuju se nemiri, uzbuđenost, žalost i strah. Svijest je u bolesnika veoma promjenljiva. Ukoliko se bolest ne liječi u početku, u djetinjstvu dolazi do trajnih oštećenja mozga. Kao posljedice javljaju se duševna zaostalost, padavica i slično.

Liječenje upale mozga sa čajem od ljekovitih biljaka: 30 grama cvjetova kunice, 30 grama stabljike odoljena, 30 grama korijena iđirota, 30 grama stabljike broćike žute, 30 grama stabljike majorana i 30 grama plodova šipurike.

Pripremanje i primjena čaja: Spomenute ljekovite trave treba jako usitniti i u jednu litru prokuhane i ohlađene vode staviti 10 grama te mješavine. Namočiti da stoji preko noći. Ujutro se mješavini doda 6 žlica meda, zatim se stavi na tihu vatru i kuha jednu minutu. Ohladi se poklopljeno. Čaju se doda sok od jednog limuna. Procijediti u bocu i držati na tamnom mjestu. Piti dnevno 6 dl, svakih pola sata po pola decilitra.

Uz taj osnovni lijek uzimati ne zaslađeni, hladan kompot od divljeg voća. Dnevno popiti 2 dl kiselog mlijeka sa sitno stučenim bijelim lukom i malo soli.

Jesti svježu hranu sa što više vitamina, manje slanu i pripremljenu isključivo na biljnom ulju, bez dodatnog zaprživanja. Zabranjeno je pušiti cigarete, piti alkohol i kavu te jesti konzervirane prerađevine.

Kao osnovni lijek može poslužiti i čaj pripremljen od sljedećih ljekovitih biljaka: 20 grama listova matičnjaka, 20 grama stabljike majčine dušice, 20 grama ive trave, 20 grama kore ive vrbe, 20 grama puzave pirevine i 20 grama stabljike piskavice.

Čaj se pije i koristi kao prethodni. Umjesto kompota od divljeg voća može se uzimati čaj od istih trava. Čaju se dodaje malo svježeg limunova soka.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...