Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Upala krajnika – Kako nastaje i kako je liječimo?

Liječnici su danas svjesni činjenice da krajnici pomažu u liječenju infekcija. U suvremenoj medicini vlada mišljenje kako je u prijašnjim vremenima, izvršeno daleko više operacija krajnika nego je uistinu bilo potrebno.

Ukratko o bolesti, a u nastavku par prirodnih lijekova.

Tonzilitis je upala krajnika, malih okruglih limfnih žlijezda koje se nalaze s obje strane grla.

On se najčešće javlja kod djece mlađe od devet godina. Uobičajeno do upale dolazi zbog izloženosti krajnika mikroorganizmima koji uzrokuju upale, najčešće streptokokama ili virusima. Ako dobijete upalu krajnika, obvezno posjetite liječnika.

Osobito je važno infekcije izazvane streptokokama liječiti antibioticima, jer one u protivnome mogu izazvati oštećenja srca ili reumatičnu groznicu.

Zelena ljekarna za upalu krajnika

Tonzilitis, i upala s krajnicima povezanih žlijezda, adenoida ili nosnih polipa, znak je borbe organizma protiv neke infekcije. Stoga ćemo ovdje navesti ljekovite biljke koje mogu pomoći u borbi protiv infekcija i ublažiti upale.

Rudbekija (Echinacea, različite vrste). Ljekovite biljke koje jačaju imunološki sustav korisne su kod gotovo svih vrsta infekcija. Prema brojnim europskim istraživanjima, rudbekija je jedna od najboljih biljaka koje spadaju u ovu skupinu. Ona potiče fagocitozu, proces uništavanja bakterija i virusa određenim vrstama bijelih krvnih zrnaca. Kao i kod mnogih infekcija usta i grla, predlažem dvostruko koristan pristup, odnosno uzimanje rudbekije skupa s kanadskim zlatnim korijenom, još jednim moćnim antiseptikom, biljnim antibiotikom i sredstvom za jačanje imunološkog sustava.

Bijeli luk (Allium sativum). Bijeli luk je koristan u liječenju bilo koje vrste infekcije grla, uključujući i upalu krajnika. Urolog dr. James Balch i njegova supruga Phyllis, ovlašteni nutricionistički savjetnik, preporučuju uzimanje dvije kapsule bijelog luka dnevno i kod upale grla i kod upale krajnika. Predlažu i konzumiranje većih količina češnjaku srodnog crvenog luka. Kapsule predstavljaju vrlo pogodan način uzimanja bijelog luka, ali ne podržavaju ih svi stručnjaci. Primjerice, dr. Jane Guiltinan, voditeljica sveučilišne bolnice sveučilišta Bastyr u Seattleu, uzimanje cijelih češanja bijelog luka stavlja ispred kapsula ili ekstrakta.

Japanska kozja krv (Lonicera japonica). Cvjetovi japanske kozje krvi u Kini se koriste za liječenje upale krajnika, bronhitisa, prehlade, gripe i upale pluća. Ekstrakti pripravljeni od tih cvjetova snažno djeluju protiv velikog broja bakterija. Tome se uopće ne treba čuditi, jer ti cvjetovi sadrže više od tucet antiseptičkih sastojaka. U jednom su istraživanju znanstvenici proučavali razvoj upale grla izazvane streptokokom kod 425 kineskih studenata. Naime, nije se radilo o upali krajnika, ali ona je s upalom grla vrlo tijesno povezana. U tom su istraživanju znanstvenici poticali ozdravljenje nanošenjem na stražnji dio grla studenata biljnog preparata koji je sadržavao prah osušenih cvjetova japanske kozje krvi.

Kadulja (Salvia officinalis). U Njemačkoj, u kojoj je biljna medicina mnogo više zastupljena nego u SAD, liječnici kod upale krajnika preporučuju grgljanje vrućeg čaja od kadulje. Razlog je vjerojatno taj što kadulja sadrži prilično velike količine tanina, supstancija koje djeluju smirujuće i protiv grčeva, a dobro su sredstvo i za borbu protiv mikroba. Kadulja je prepuna i drugih antiseptičkih sastojaka.

Agrumi i druga hrana koja sadrži vitamin C. Postoje određeni dokazi o učinkovitosti vitamina C iz agruma u borbi protiv bakterija streptokoka, koje često izazivaju upalu krajnika. Vitamin C potiče imunološki sustav na izlučivanje većih količina makrofaga, tjelesnih stanica-čistača, koje doslovno proždiru streptokoke. Uz agrume, u dobre biljne izvore vitamina C spadaju i gorka dinja, šipak, slatka paprika, crvena paprika, stabljike vinobojke (Phytolacca americana), guava i potočarka (Nasturtium officinale).

Kupina (Rubus, različite vrste) i dragun (Diospyros virginiana). Korijen kupine i dragun, pojedinačno ili u kombinaciji, starije američki narodni lijek za upalu krajnika. Kako su obje ove biljke bogate taninima, radi se o posve razumnoj formuli.

Maslačak (Taraxacum officinale). Kinezi predlažu kuhanje oko 15 grama korijena maslačka u dvije do tri šalice uzavrele vode, sve dok u posudi ne ostane tek polovica tekućine. Dobiveni se sirup preporučuje za liječenje upale krajnika.

Crna bazga (Sambucus nigra). Sok bazge se kao lijek protiv upale krajnika koristi u mnogim kulturama, tvrdi medicinski antropolog dr. John Heinerman, autor Heinermanove enciklopedije voća, povrća i ljekovitog bilja.

Američki pečatnjak (Ceanothus americanus). Pokojni travar iz Alabame Tommie Bass, ovu je ljekovitu biljku koristio za liječenje upale krajnika, upale grla, kašlja i upale usne sluznice, odnosno afti. Čini se da su njegovi aktivni sastojci tanini. U njezinu crvenom korijenu može biti i do 10 posto tanina.

Različito voće. Posvuda u svijetu za liječenje upale krajnika koristi se bliski srodnik kupine i malina. Jedan recept predviđa dodavanje šećera u uzavreli sok od maline koji se, nakon što se ohladi, koristi za grgljanje, a zatim se proguta. Eto jednog lijeka u kojem možete uživati. Ljekovita svojstva pripisuju se i zaslađenom sirupu od kupine, borovnice, papaje, crnog grožđa i jagoda. Za početak uzmite šalicu soka bilo koje od navedenih vrsta voća ili njihove mješavine, zatim dodajte malo soka od agruma poput limuna, limete ili naranče, i malo čaja od kadulje i šećera po ukusu.

Biljne formule. Britanski travar David Hoffmann, autor Priručnika o ljekovitom bilju, predlaže liječenje upale krajnika na način: čaj skuhan od dva dijela rudbekije, dva dijela vrtne ili crvene kadulje i jednog dijela gileadskog melema. Ako volite slađe čajeve, možete dodati sladić, koji ujedno djeluje smirujuće.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...