Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Upala jajnika može biti jako bolna ali se može spriječiti

upala jajnika
Foto: Pixabay / Upala jajnika

Upala jajnika može da bude akutna ili kronična. Tok bolesti je često bez ikakvih simptoma. Za posljedicu ima začepljenje jajovoda i danas je jedan od najčešćih uzroka neplodnosti kod žena.

Upala jajnika je bolest koja se uglavnom javlja kao bakterijska infekcija koja zahvata područje jajnika i materice. Međutim, u posebnim uvjetima kao što su duži boravak na hladnoći, sjedenje na hladnom i slično, upalni proces može spontano da se razvije. Upalu mogu da prouzrokuju i mikroorganizmi prenosivi spolnim putem. Vrlo često je u pitanju gonokoka.

Bol koji se javlja je i više nego dovoljan razlog da biste otišle na pregled. Upalu jajnika prate napetost i bolovi u donjem dijelu trbuha, koji mogu da budu pogrešno protumačeni kao upala slijepog crijeva. Dosta često se javlja povišena tjelesna temperatura i slabost. Bolovi se javljaju ili povećavaju u periodu menstruacije jer se često kod upale jajnika pojavljuju bolne menstruacije. Neliječena upala, u najgorem slučaju, može da dovede do steriliteta kod žene. To je uglavnom posljedica promjene epitela jajovoda. Naime, uslijed upale jajnika poremeti se njihova normalna funkcija, pojavljuju se debeli ožiljci, koji mogu potpuno da isključe normalnu funkciju jajovoda. Za vrijeme dugotrajne upale kapsule jajnika, može doći i do rasta vezivnog tkiva. Kapsula jajnika postaje deblja i čvršća, a može se desiti da u momentu ovulacije folikula, zbog svoje debljine, neće da pukne, pa će jajna stanica ostati zarobljena i neće doći do željene oplodnje.

Simptomi upale jajnika

Simptomi upale jajnika mogu da izostanu – Simptomi koji ukazuju na upalu jajnika jesu bolovi i napetost u donjem dijelu trbuha, pa slijedi mučnina, opća slabost, pojačan sekret neprijatnog mirisa, povišena tjelesna temperatura i bolni seksualni odnosi. Bolovi su, inače, najjači u vrijeme menstruacije. Bolest, međutim, često prolazi bez vidljivih i karakterističnih simptoma, zbog čega je znatno otežano uspostavljanje dijagnoze. Bol u donjem dijelu trbuha koji se javlja uslijed upale jajnika često liči na bolove koji prate upalu bešike, mokraćnih kanala, otežanu probavu i upalu slijepog crijeva.

Rizične grupe

Rizične grupe – Od upale jajnika najčešće boluju žene od 24 do 40 godina. Veći rizik da dobiju upalu jajnika imaju žene koje često mijenjaju partnere, one koje pri seksualnim odnosima ne koriste kondom i žene koje su imale namjerne prekide trudnoće. Nakon porođaja i u vrijeme menstruacije povećavaju se šanse za dobivanje upale jajnika, dok su trudnice izložene najmanjem riziku.

Dijagnoza

Dijagnoza upale jajnika – Dijagnoza upale jajnika postavlja se ginekološkim ultrazvukom. Laboratorijski nalazi koji su potrebni su kompletna krvna slika, diferencijalna krvna slika, analiza urina, test na trudnoću da bi se isključila vanmaternična trudnoća, bakterijske kulture grlića materice na klamidiju kako bi se isključila ili potvrdila infekcija.

Liječenje mora biti sprovedeno do kraja, temeljito i disciplinirano.

Liječenje upale jajnika se sprovodi mirovanjem i analgeticima. Komplikacije koje se mogu javiti uslijed neliječene upale jajnika ili pak nepravilnog liječenja su neplodnost koja se javlja kod 12 do 19 posto žena nakon upale jajnika, kao i vanmaternična trudnoća. Što je češća pojava nakon ove bolesti, ukoliko žena ostane trudna ubrzo poslije upale jajnika, treba konzultirati svog liječnika.

Postoje i neke prirodne metode liječenja upale jajnika, pa vam predlažemo da pročitate članak – Kako da liječite upalu jajnika?

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...